Oμιλία του Μακρόν σε κοινή συνεδρίαση Βουλής και Γερουσίας των ΗΠΑ (βίντεο)

(AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ομιλία σε κοινή συνεδρίαση Βουλής και Γερουσίας εκφώνησε το πρωί της Τετάρτης ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο πλαίσιο της τριήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Αμερικανοί νομοθέτες επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον κ. Μακρόν χειροκροτώντας τον και επευφημώντας τον όρθιοι για τουλάχιστον 3 λεπτά μόλις εισήλθε στην αίθουσα, προτού ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους ξεκινήσει να εκφωνεί την πολυαναμενόμενη ομιλία του με επίκεντρο την αμερικανο-γαλλική φιλία.

Της συνεδρίασης προήδρευαν, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και πρόεδρος της Γερουσίας Μάικ Πενς και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν.

Macron addresses Congress

French President Emmanuel Macron addresses a Joint Meeting of Congress.

Posted by Fox News on Wednesday, April 25, 2018

«Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη να δημιουργήσουν την τάξη πραγμάτων του 21ου αιώνα, στη βάση των κατακτήσεων στον πλανήτη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» τόνισε, στα αγγλικά, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Ανέφερε μάλιστα ότι αυτή η τάξη κινδυνεύει από «αναδυόμενες δυνάμεις», αλλά και «κράτη – παρίες», όπως τα χαρακτήρισε.

«Ο απομονωτισμός, ο προστατευτισμός, ο εθνικισμός είναι μια επιλογή. Δεν μπορούμε όμως να κλείνουμε τα μάτια στις εξελίξεις. Προσωπικά δεν γοητεύομαι από την ανάδυση νέων διεθνών δυνάμεων, ούτε από τη θελκτική δύναμη του εθνικισμού», υπογράμμισε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Γαλλίας επισήμανε ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ πρέπει να αντιμετωπίσουν μαζί τις διεθνείς προκλήσεις, ενώ υπογράμμισε ότι Ουάσιγκτον και Παρίσι έχουν μια «πολύ ειδική σχέση».

Επιπλέον, ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους είπε ενώπιον των Αμερικανών κοινοβουλευτικών ότι η Γαλλία και οι ΗΠΑ έχουν έναν άθραυστο δεσμό που βασίζεται στις δημοκρατικές αξίες και μπορούν να εργαστούν από κοινού για να οικοδομήσουν την παγκόσμια τάξη του 21ου αιώνα.

Επίσης, ο Εμανουέλ Μακρόν αποδοκίμασε τον εθνικισμό, ενώ υπογράμμισε ότι μπορούμε να επιλέξουμε τον απομονωτισμό αλλά το να κλείσουμε την πόρτα στον κόσμο δεν θα σταματήσει την εξέλιξη της υφηλίου.

(AP Photo/J. Scott Applewhite)

Εξάλλου, όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, η στιγμή είναι κρίσιμη και πρέπει να δράσουμε μαζί για να προστατεύσουμε τους διεθνείς θεσμούς όπως τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε ότι ένας εμπορικός πόλεμος θα καταστρέψει τις θέσεις εργασίας κι ότι η μεσαία τάξη θα καταβάλει το αντίτιμο για αυτό. «Χρειαζόμαστε ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο και όχι έναν εμπορικό πόλεμο», πρόσθεσε σε ακόμη ένα μήνυμά του, που έρχεται σε αντίθεση με τη γραμμή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Ορισμένοι θεωρούν ότι το να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας στις βιομηχανίες τους είναι σημαντικότερο από την κλιματική αλλαγή. Ακούω αυτούς τους προβληματισμούς, τους καταλαβαίνω. Πρέπει ωστόσο να μεταβούμε σε μια οικονομία με χαμηλή κατανάλωση υδρογονανθράκων, δεν υπάρχει άλλη λύση για τα παιδιά και τα εγγόνια μας, για τις επόμενες γενιές, δεν υπάρχει πλανήτης Β’ για να πάμε», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μακρόν ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει μέσω οποιουδήποτε νέου πολέμου στη Μέση Ανατολή.

«Πρέπει να σεβόμαστε την κυριαρχία των εθνών, μεταξύ αυτών και του ιρανικού, που αντιπροσωπεύει έναν ιστορικό πολιτισμό», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, προσθέτοντας ότι πρέπει να μην επαναληφθούν λάθη που έκανε η Δύση στο παρελθόν στην περιοχή.

(AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)

Υπερασπίστηκε τη συμφωνία των έξι μεγάλων δυνάμεων με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα του τελευταίου, συμπληρώνοντας ότι κατανοεί και σέβεται τους αμερικανικούς προβληματισμούς για πιθανά κενά της που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εστία κινδύνου.

Από την ομιλία του, εξάλλου, δεν θα μπορούσε να λείπει αναφορά για το κλίμα. «Δεν υπάρχει πλανήτης Β» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου αναφερόμενος στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, απευθύνοντας έκκληση στη διεθνή κοινότητα να προσφέρουμε στα παιδιά μας «έναν πλανήτη όπου θα μπορούμε να κατοικούμε ακόμη σε 25 χρόνια».

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας σημείωσε ότι «σκοτώνουμε» τον πλανήτη, μολύνοντας τους ωκεανούς, μην κάνοντας τίποτα για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και καταστρέφοντας τη βιοποικιλότητα.

Επιπλέον, ο κ. Μακρόν είπε ότι οι χώρες πρέπει να βρουν μια ομαλή μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Σημείωσε δε ότι είναι πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ, κάποια στιγμή, θα ενταχθούν στη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available