O ρόλος της Κύπρου για τη Συρία

Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν διαχρονικά τη βρετανική στρατιωτική βάση Ακρωτηρίου και ήταν ενήμερες γι αυτή τη δραστηριότητα όλες οι κυπριακές κυβερνήσεις ανέφερε ο πρώην διοικητής ΚΥΠ, Α. Πενταράς σε δηλώσεις του (AP Photo/Petros Karadjias, File)

Σημαντικό ρόλο στην επιχείρηση για καταστροφή των χημικών εργοστασίων του Ασαντ στη Συρία, διαδραμάτισε η Κύπρος, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά την κρίσιμη σημασία που έχει η γεωγραφική της θέση. Ολόκληρη η βρετανική συμμετοχή στην κοινή επιχείρηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία, πραγματοποιήθηκε μέσω Κύπρου και συγκεκριμένα από τη βάση της RAF στο Ακρωτήρι.

Η βρετανική αυτή βάση ήταν το ορμητήριο για τα δύο ζεύγη μαχητικών αεροσκαφών τύπου «Tornado» που έπληξαν με πυραύλους «Storm Shadow» εγκατάσταση του συριακού καθεστώτος που συνδέεται με χημικά όπλα, 15 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Χομς.

Πρόκειται για ένα από τους τρεις στόχους που επλήγησαν από τις δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας, οι οποίοι αφορούν εγκαταστάσεις που συνδέονται με την παρασκευή χημικών όπλων από το καθεστώς Ασαντ.

Επαληθεύεται, λοιπόν, για πολλοστή φορά, αυτό που έχουμε επισημάνει αρκετές φορές στο παρελθόν: Η τεράστια στρατηγική σημασία του γεωπολιτικού ρόλου που διαδραματίζει η Κύπρος, το «αβύθιστο αεροπλανοφόρο», στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ενα στρατηγικό ρόλο που εκμεταλλεύτηκαν επίσης πολλές φορές τα τελευταία χρόνια και οι Αμερικανοί στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Να θυμίσουμε πως με τη συγκατάθεση της κυπριακής κυβέρνησης, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χρησιμοποιήσει και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την Κύπρο σαν διαμετακομιστικό σταθμό στον πόλεμο που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και νέες εκφάνσεις τώρα με τη συριακή κρίση, η οποία πήρε εκρηκτικές διαστάσεις με την ενεργό ανάμειξη που έχει και η Ρωσία.

Μετά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η Κύπρος έχει αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τον Δυτικό κόσμο, καθώς αποτελεί το ανατολικότερο σύνορο της Ευρώπης προς την Ασία και την Αφρική.

Γειτονεύει επίσης με το Ισραήλ με το οποίο έχει συνάψει τα τελευταία χρόνια και ενεργειακή συμμαχία λόγω του εντοπισμού υδρογονανθράκων στα σύνορα των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών των δύο χωρών.

Τα οφέλη αυτής της συμμαχίας είναι πολλαπλά και για το Ισραήλ και τους συμμάχους του, καθώς η χώρα αυτή είναι περικυκλωμένη από εχθρικά κράτη.

Για τη Βρετανία ειδικά, οι στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο αποτελούν ακόμη ένα πολύτιμο εργαλείο για την εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας.

Γι’ αυτό και φρόντισε να τις διαφυλάξει, τόσο μέσω της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης και των άλλων Συμφωνιών κατά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και μέσω των προτάσεων που προωθεί για επίλυση του Κυπριακού, όπως ήταν το περιβόητο σχέδιο Ανάν, που εξασφάλιζε την «κυριαρχία» αυτών των βάσεων και μετά τη λύση. Η

διαχρονική στάση της Βρετανίας στο Κυπριακό καθορίζεται σίγουρα από τα στρατηγικά της συμφέροντα και τη διατήρηση αυτών των «κεκτημένων» της στην Κύπρο, τα οποία μπορεί να μην διαταράχθηκαν με την τουρκική εισβολή του 1974, αλλά μπορούν να απειληθούν αν η Τουρκία, μια μουσουλμανική και ασταθής πολιτικά χώρα, επιχειρήσει να αποκτήσει τον γεωστρατηγικό έλεγχο του νησιού, όπως κάνει τελευταίως με τις προκλητικές διεκδικήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η τουρκική παρουσία, ίσως αποτελέσει, όμως, σε βάθος χρόνου απειλή και για τους συμμάχους των Βρετανών, αλλά και τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους.

Πάνω σε αυτό το επιχείρημα, πρέπει να στηρίξει την πολιτική της η Κυπριακή Δημοκρατία, ένα φιλοδυτικό ευρωπαϊκό κράτος, ώστε με τους κατάλληλους χειρισμούς να πετύχει μια λύση που θα εγγυάται τη δική της συνέχεια αλλά και την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, όπως την επιθυμούν και την επιδιώκουν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *