x

Ρωτήστε τη Σταυρούλα

Ο αδελφός μου έχει σχέση με μία κοπέλα που πάσχει από ψυχικό νόσημα

Αγαπητή Σταυρούλα,

Εχω έναν δίδυμο αδελφό με τον οποίο είμαστε πολύ δεμένοι και από παιδιά λέμε μεταξύ μας τα πάντα. Τώρα δουλεύουμε σε διαφορετικές πόλεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι για την μεταξύ μας επικοινωνία. Πρόσφατα ο αδελφός μου έκανε μία σχέση με μία κοπέλα με την οποία είναι πολύ ερωτευμένος. Μιλάει συνέχεια για εκείνη, τη θαυμάζει, δεν βλέπει την ώρα να επισημοποιήσει τη σχέση του. Κι εγώ, όταν την γνώρισα, την βρήκα πολύ συμπαθητική. Μίλησα όμως με μία φίλη που έτυχε να την ξέρει, και μου είπε ότι στην πόλη τους όλοι ήξεραν ότι η μητέρα της κοπέλας είχε μία σοβαρή ψυχική ασθένεια και μάλλον την έχει και η ίδια, γιατί είχε μαθευτεί ότι έπαιρνε ψυχοφάρμακα. Δεν είπα τίποτα στον αδελφό μου, αφενός γιατί εκείνος πετάει στα σύννεφα, και αφετέρου γιατί αυτή είναι η πρώτη ουσιαστική σχέση που έχει. Όταν προσπάθησα να τον ρωτήσω γενικά και αόριστα, κατάλαβα ότι δεν έχει ιδέα. Είμαι σε δίλημμα για το αν πρέπει να το πω στον αδελφό μου. Γιατί από τη μια δεν θα ήθελα να του χαλάσω την χαρά αλλά από την άλλη τι θα συμβεί αν δεσμευτεί με την κοπέλα αυτήν και βρεθεί αντιμέτωπος με μια πολύ δύσκολη κατάσταση; Τι με συμβουλεύετε;

Μαριάνθη

 

Αγαπητή Μαριάνθη,

Αν και τα τελευταία χρόνια έχουμε αρχίσει να συζητάμε όλο και πιο ανοικτά για πολλά θέματα όπως οι σεξουαλικές επιλογές, το ζήτημα της ψυχικής υγείας συνεχίζει να  παραμένει ένα κοινωνικό ταμπού, παρά το γεγονός ότι στις μέρες μας όλο και περισσότεροι άνθρωποι πάσχουν από ψυχικές ασθένειες, ιδιαίτερα μετά από την πρόσφατη πανδημία.

Παρ’ όλο που όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται την ανάγκη και τον ρόλο του ψυχολόγου, οι λέξεις «ψυχίατρος» και «ψυχοφάρμακα» παραμένουν αρνητικά φορτισμένες. Το αποτέλεσμα είναι οι άνθρωποι που πάσχουν από κάποια ψυχική ασθένεια να φοβούνται να μιλήσουν για αυτό με τον φόβο μήπως χάσουν τη δουλειά τους, τον σύντροφό τους, ή τους φίλους τους. Κι αυτό δυστυχώς μπορεί να συμβεί όσο δεν επικρατεί η λογική, η γνώση και ο σεβασμός της διαφορετικότητας.

Ισως αυτός ο φόβος να εμποδίζει και την κοπέλα του αδελφού σας να του μιλήσει για την ασθένειά της, αν πράγματι δεν το έχει ήδη κάνει κι αν όντως πάσχει από κάτι και δεν είναι όλα φήμες που πολύ συχνά κυκλοφορούν ανεξέλεγκτες σε μικρές κυρίως πόλεις.

Για να βρείτε την απάντηση σε αυτό που σας απασχολεί, θα βοηθούσε ίσως να σκεφτείτε δύο πράγματα.

Πρώτον, αν πράγματι η κοπέλα πάσχει από μία ψυχική ασθένεια και ο αδελφός σας δεν έχει καταλάβει κάτι, αυτό σημαίνει ότι εκείνη μπορεί να ελέγχει την κατάσταση, είναι λειτουργική στη ζωή και τις σχέσεις της και επομένως, ίσως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Αν πάλι το ξέρει και δεν το έχει μοιραστεί μαζί σας, αυτό ίσως σημαίνει ότι δεν θα ήθελε να επηρεαστεί για τις αποφάσεις του που έχουν να κάνουν με τη συγκεκριμένη σχέση. Οπως και εσείς μου γράφετε, είναι η πρώτη ουσιαστική σχέση που έχει και είναι χαρούμενος με αυτήν.

Στις μέρες μας οι ασθένειες της ψυχής τις περισσότερες φορές θεραπεύονται ή τουλάχιστον, με τη συστηματική θεραπεία οι άνθρωποι που υποφέρουν από αυτές μπορούν να έχουν μία φυσιολογική ζωή και να την απολαμβάνουν μαζί με αυτούς που αγαπούν. Αυτό που δημιουργεί δυσκολίες είναι η άγνοια και η ημιμάθεια για τα θέματα αυτά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγαπητή Σταυρούλα, Έχω μία κόρη 23 χρονών η οποία σπουδάζει σε διαφορετική πόλη από αυτήν που ζω εγώ και ο πατέρας της.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα εξαγωγέας ενεργειακής ασφάλειας (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. «Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ υψηλές.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας