x
 

Αμερική

Ο Αγιος Νικόλαος σκόρπισε την αισιοδοξία στην Ομογένεια

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Κλίμα ευφορίας και αισιοδοξίας επικρατεί στην ελληνορθόδοξη κοινότητα των ΗΠΑ, μετά τα Θυρανοίξια και την επικείμενη ολοκλήρωση της ανοικοδόμησης του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν.

Η στιγμή της τοποθέτησης του Τιμίου Σταυρού, η οποία χαρακτηρίστηκε ως «η νίκη του λαού» από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, το άνοιγμα της πύλης, αλλά και η παρουσία του Παναγιότατου καθαυτή, αποτέλεσαν δυνατές εικόνες και στιγμές που έκαναν άπαντες να συνειδητοποιήσουν ότι μια προσπάθεια 20 ετών, που πέρασε από πολλά εμπόδια, ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

«Σήμερα με το άνοιγμα του Αγίου Νικολάου έχουμε ένα αξιομνημόνευτο επίτευγμα, στο οποίο το καλό επικράτησε του κακού, η αγάπη επικράτησε του μίσους και είμαστε ενθουσιασμένοι που ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι εδώ, προκειμένου να εμπνεύσει το ποίμνιό του», δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») ο επικεφαλής του Τάγματος «Αγιος Ανδρέας» των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Δρ Αντώνιος Λυμπεράκης, εστιάζοντας επίσης και στην σημασία της έναρξης λειτουργίας του Ιδρύματος «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος», με περισσότερους από 170 δωρητές και 18 εκατομμύρια δολάρια αρχικό κεφάλαιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο δικαστής Θεόδωρος Μποζονέλης, ο οποίος τόνισε ότι η 2α Νοεμβρίου ήταν σημαντική για πολλούς λόγους καθώς, εκτός από τα Θυρανοίξια στον Αγιο Νικόλαο, ήταν τα 30 χρόνια από την ενθρόνιση του Οικουμενικού Πατριάρχη, αλλά και η ονομαστική εορτή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου.

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι για τα Θυρανοίξια. Η παρουσία του Παναγιοτάτου ήταν ξεχωριστή. Επιπρόσθετα με αυτό, ήταν η γιορτή του αγαπητού μας Αρχιεπισκόπου, αλλά και η 30ή επέτειος της ενθρόνισης του Παναγιοτάτου. Ολα αυτά είναι ξεχωριστά για εμάς. Είδαμε τον Σταυρό να τοποθετείται στην κορυφή του Αγίου Νικολάου, κάτι που ήταν πολύ συγκινητικό για όλους μας, αλλά και την ξεχωριστή στιγμή που ο Παναγιότατος άνοιξε τις πύλες. Ηταν σημαντικό ότι ήμασταν όλοι μαζί σε αυτήν την εκδήλωση», προσθέτοντας πως άπαντες «παρέμειναν ενωμένοι και επιθυμούσαν ο Αγιος Νικόλαος να ανοικοδομηθεί».

Τα εύσημα στους ομογενείς που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών ανοικοδόμησης του Αγίου Νικολάου, ακόμη κι όταν η κατάσταση έμοιαζε να δυσκολεύει, απέδωσε ο Μιχάλης Μανάτος, από την «Manatos & Manatos».

«Σήμερα ήταν ένα όνειρο πολλών ετών που έγινε πραγματικότητα και είμαι πολύ υπερήφανος από την σκληρή δουλειά που έγινε, ξεκινώντας από τον Αρχιεπίσκοπο, τον Μιχάλη Ψαρό, τον Ντένις Μιλ, τον π. Αλέξανδρο που ανέστησαν από τις στάχτες του αυτό το εθνικό προσκύνημα. Ηταν μια ξεχωριστή στιγμή για την ελληνορθόδοξη κοινότητα και τον Ελληνισμό ανά τον Κόσμο», είπε ο κ. Μανάτος.

Από την πλευρά του, ο πρώην ύπατος πρόεδρος της AHEPA, Νικόλαος Καρακώστας, ανέφερε πως για ανθρώπους όπως ο ίδιος, που ήταν παρών στα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, τα Θυρανοίξια του Αγίου Νικολάου έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

«Ητανε μεγάλη τιμή να είμαστε μαζί με τον Παναγιότατο σήμερα για τα Θυρανοίξια. Εγώ προσωπικά ως Νεοϋορκέζος, συγκινήθηκα. Ημουν εκεί την 11η Σεπτεμβρίου όταν ο Αγιος Νικόλαος καταστράφηκε από τον δεύτερο πύργο. Ηταν ευλογία να δω την ανοικοδόμηση και να τοποθετείται ο Τίμιος Σταυρός στην κορυφή», τόνισε στον «Ε.Κ.» ο Νικόλαος Καρακώστας.

Τέλος, ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA, Δημήτρης Κόκοτας, στην ομιλία του κατά την εκδήλωση για τα 30 χρόνια της ενθρόνισης του Οικουμενικού Πατριάρχη, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Αγιος Νικόλαος θα αποτελέσει «φάρο ελπίδας και προσευχής» για όλους τους πιστούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΕΡΙΛΑΝΤ. Με τέλεση Αγιασμού και λόγους παραινετικούς από τον Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Απόστολο ξεκίνησε η κατασκηνωτική περίοδος στις κατασκηνώσεις της Μητρόπολης οι οποίες φέρουν την ονομασία «Ο καλός ποιμήν» και βρίσκονται στο Chesapeake (Τσέσαπικ) της πολιτείας Μέριλαντ.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ