x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

O αγώνας για την πρόοδο

Η πρόοδος της κοινωνίας στις ΗΠΑ και στη Δύση γενικότερα προσμετράται με την ανάπτυξη, τον δείκτη ΑΕΠ, και βεβαίως ανάλογα τις πολιτείες για τις ΗΠΑ και επαρχίες για τα ευρωπαϊκά κράτη.

Η πρόοδος όμως, που είναι στενά συνυφασμένη με τη γενικότερη εξέλιξη ενός κράτους -κυρίως στην Ευρώπη- προσμετράται και με το ιδεολογικό περιεχόμενο που θέλουν να της δώσουν όσοι αναλύουν τους δείκτες προόδου.

Οι κοινωνίες για να φτάσουν στη σημερινή πρόοδο, -αναλογικά με την τεχνολογική πρόοδο πάντως μένουν πίσω- έκαναν αιματηρούς αγώνες στη διάρκεια των αιώνων. Και ειδικά στον 20ό αιώνα ξεκίνησαν για το καθολικό εκλογικό δικαίωμα, για τη συμμετοχή των γυναικών στο εκλογικό γίγνεσθαι με τις σουφραζέτες, με τους εργατικούς αγώνες λίγο νωρίτερα στο Σικάγο για το 8ωρο και αργότερα για την κοινωνική ασφάλιση, σιγά σιγά οι κοινωνίες, με μπροστάρισσα πάντα την Αμερική, κατόρθωσαν να φτάσουν σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Δυστυχώς όμως και πάλι με πρώτη την Αμερική βλέπουμε μία οπισθοχώρηση στα ανθρώπινα δικαιώματα. Όχι παντού και ευτυχώς για το επίπεδο ανεξαρτησίας των πολιτειών, αλλά δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η οπισθοχώρηση.

Και τώρα ξεκινάει να έχει απήχηση και στην Ευρώπη. Όχι παντού, αλλά σε χώρες που ελλοχεύει η αυταρχικότητα, όπως Πολωνία, Ουγγαρία, όπου οι κυβερνήσεις φέρουν πολλά στοιχεία που μοιάζουν με την προεδρία Τραμπ. Απλά τις συγκρατεί η Ευρωπαϊκή Ενωση με την απειλή παρακράτησης κεφαλαίων.

Παρατηρείται όμως μια επικίνδυνη διατλαντική συνεργία άκρως συντηρητικών οργανώσεων. Με πρώτες αυτές των αντί-αμβλώσεων. Πάνω από μία δεκαετία έχει ξεκινήσει αυτή η διατλαντική συνεργία, αλλά τώρα της αποδίδεται η σημασία που της πρέπει.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πολύ πρόσφατα δημοσιεύματα σε «Politico» και «Guardian» αμερικανικές οργανώσεις βοηθούν χρηματοδοτώντας ή συμβουλεύοντας όσους ασκούν ακτιβισμό κατά των εκτρώσεων.

Συνολικά, 81,3 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση δόθηκαν από Αμερικανούς δωρητές για την ενίσχυση του ακτιβισμού κατά της άμβλωσης και για άλλους συντηρητικής φύσης στόχους το διάστημα 2009-2018, σύμφωνα με μια έκθεση που συνέταξε το Κοινοβουλευτικό Φόρουμ για τα Σεξουαλικά και Αναπαραγωγικά Δικαιώματα (EPF), ένα δίκτυο που απαρτίζεται από 556 ευρωβουλευτές με φιλελεύθερες απόψεις.

Επικίνδυνα πράγματα. Ειδικά όταν οι άνδρες αποφασίζουν για τις γυναίκες. Όταν ο σεξισμός τείνει να επαναφέρει το σκληρό παρελθόν. Όταν η διαφορετικότητα γίνεται το προπέτασμα των κοινωνικών αντιθέσεων.

Και κυρίως όταν ένας τράπερ οπαδός του Τραμπ πυροβολεί στο πλήθος -όσο μεμονωμένη και παρανοϊκή περίπτωση και αν είναι- αποκαλύπτει προς τα πού βαδίζει η Δύση.

Αλλά τα πολλά λόγια εν πολλοίς είναι φτώχεια.

Οφείλουμε οι δημοκράτες όλου του Κόσμου να αντιδράσουμε. Και η πιο σωστή αντίδραση είναι η ειρηνική διαμαρτυρία που να βρίσκει πλήρη εφαρμογή στη συμμετοχή στις κάλπες.

Ειδικά για μας στην Αμερική η συμμετοχή μας στην κάλπη είναι το μόνο μέσο που μπορεί να στείλει τους σκοταδιστές στα σπίτια τους. Ας αντιδράσουμε υπέρ της Δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το φαινόμενο της ριζοσπαστικοποίησης δεν είναι νέο.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ