x
 

Πολιτική

Ο Ακιντζί καταγγέλλει κινήσεις της Αγκυρας: «Αν φταρνιστεί η Τουρκία, εδώ παθαίνουμε πνευμονία»

23 Νοεμβρίου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. «Υπάρχει και μια κλασική έκφραση που λέγεται για αυτό: Αν φταρνιστεί η Τουρκία, εδώ παθαίνουμε πνευμονία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο τέως ηγέτης του κατοχικού καθεστώτος, Μουσταφά Ακιντζί. Αξιολογώντας την παρούσα κατάσταση στην Κύπρο σε σχέση με το Κυπριακό, είπε ότι αυτή τη στιγμή επικρατεί εξ ολοκλήρου η πολιτική της μη λύσης και μίλησε για προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία, χωρίς να την κατονομάσει.

Σε αποκλειστική του συνέντευξη σε ανταποκριτές της ειδησεογραφικής πλατφόρμας Medyascope, ο Ακιντζί αξιολόγησε τις τρέχουσες πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στα κατεχόμενα, την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Τουρκία καθώς επίσης και το Κυπριακό.

«Η επίτευξη μιας λύσης με τη νότια Κύπρο, θα επιφέρει τεράστια οφέλη όχι μόνο στο βόρειο τμήμα της Κύπρου αλλά και στην ίδια την Τουρκία, προκειμένου να καταστεί μια φιλική χώρα στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή», ανέφερε ο Ακιντζί.

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Τουρκίας με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, ο Ακιντζί υπογράμμισε ότι η Τουρκία βρίσκεται συνεχώς σε διενέξεις και διαφωνίες με τις γειτονικές της χώρες και πρόσθεσε ότι δεν έχει μείνει χώρα με την οποία η Τουρκία να έχει καλές σχέσεις. «Η Τουρκία, αυτή τη στιγμή βιώνει δυσκολίες τόσο πολιτικές όσο και οικονομικές αλλά δεν είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει δυσκολίες. Αυτό επηρεάζει εδώ και χρόνια και την κατάσταση στην ‘ΤΔΒΚ’, η οποία αντιμετωπίζει επίσης διάφορα προβλήματα», δήλωσε ο Ακιντζί, τονίζοντας ότι αν η Τουρκία πάει καλά και αν καταφέρει να φθάσει σε ένα επίπεδο εκδημοκρατικοποίησης των δομών της, αυτό θα επιφέρει θετικές επιπτώσεις και στην «ΤΔΒΚ», όπως ανέφερε. «Υπάρχει και μια κλασική έκφραση που λέγεται για αυτό: Αν φταρνιστεί η Τουρκία, εδώ παθαίνουμε πνευμονία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ακιντζί.

Υπογραμμίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που βιώνει η «βόρεια» Κύπρος είναι η αβεβαιότητα, ο Ακιντζί υποστήριξε ότι τόσο η στασιμότητα και η μη επίλυση του Κυπριακού, όσο και οι αποφάσεις που λαμβάνονται στην Τουρκία για την οικονομία, επηρεάζουν αρνητικά τους ίδιους.

Ο Ακιντζί αναφέρθηκε επίσης και στις πολιτικές παρεμβάσεις της Τουρκίας στην «ΤΔΒΚ» ειδικότερα την περίοδο των «προεδρικών εκλογών», υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτά. «Σήμερα, μετά το σκάνδαλο με τα βίντεο, όλοι μιλούν για την αποχώρηση του Ερσάν Σανέρ, αλλά κανείς δεν μιλά για το πώς ήρθε. Υπήρχε ένα συνέδριο, όμως σε αυτό το συνέδριο έγιναν παρεμβάσεις και εξαιτίας αυτών των παρεμβάσεων, ο Σανέρ έγινε πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός. Τώρα αυτό το συνέδριο έμεινε στο παρελθόν. Και το φυσικό επακόλουθο ήταν αυτό το άτομο να εκλεγεί και να γίνει πρωθυπουργός. Σήμερα, θα διεξαχθούν εκλογές στις 23 Ιανουαρίου. Ομως φαίνεται ότι οι παρεμβάσεις της διακυβέρνησης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δεν πρόκειται να τελειώσουν. Και δυστυχώς όπου υπάρχουν παρεμβάσεις υπάρχει και αταξία. (…) Είναι για αυτό που αυτό που χαρακτηρίζει με μια λέξη τη δική μας οικονομική και πολιτική δομή, είναι η λέξη ταραχή», ανέφερε ο Ακιντζί.

Σχολιάζοντας την πολιτική του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στο Κυπριακό, ο Ακιντζί είπε ότι το AKP ακολουθεί μια διαφορετική πολιτική στο Κυπριακό μετά το Κραν Μοντάνα. «Στην παρούσα φάση επικρατεί πλήρως η πολιτική της μη λύσης και η συνέχιση του στάτους κβο. Από όλες τις απόψεις, σήμερα υπάρχει μια προσπάθεια επιβολής και επικράτησης των αντιλήψεων της Τουρκίας. Είναι η πολιτική της νομαρχίας. Υπάρχει μια οργανωμένη επιχείρηση και προσπάθεια για να επικρατήσουν εδώ σε κάθε κατεύθυνση οι αντιλήψεις του AKP και του κ. Ερντογάν. Και υπάρχουν πολιτικά κόμματα εδώ και άνθρωποι που είναι ευχαριστημένοι με αυτό και είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με αυτές τις αντιλήψεις», είπε.

Ο Ακιντζί, συνεχίζοντας, ανέφερε ότι δυστυχώς έχουν εντελώς παραγκωνιστεί στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα οι αντιλήψεις της δημοκρατίας και της κοσμικότητας και εξήγησε ότι έχει επικρατήσει η αντίληψη της συνέχισης τους στάτους κβο και της σταδιακής μετατροπής της «βόρειας» Κύπρου σε νομό της Τουρκίας. «Ισως υπάρχει η πολιτική της προσάρτησης η οποία δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί ή κατονομαστεί», δήλωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές σε ό,τι αφορά στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία το 2023, αναφέρει η ετήσια έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ