x

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο άντρας μου δεν καταλαβαίνει ότι με πειράζει η συμπεριφορά του

Αγαπητή Σταυρούλα,

Είμαι παντρεμένη εδώ και 10 χρόνια και με τον άντρα μου ζούμε σε γενικές γραμμές καλά. Μεγάλα προβλήματα δεν έχουμε. Υπάρχουν όμως πολλές συμπεριφορές του που με πληγώνουν ή που με κάνουν να αισθάνομαι άσχημα. Αυτό που με πειράζει πιο πολύ είναι ότι, όταν βρισκόμαστε με φίλους ή με συγγενείς δεν χάνει την ευκαιρία να πετάξει κάποιο σχόλιο ή παράπονο για μένα, καλυμμένο με χιούμορ βέβαια τις περισσότερες φορές, που όμως νιώθω ότι με προσβάλλει. Μπορεί να με ειρωνευτεί, αν πω κάτι με το οποίο διαφωνεί, ή να σχολιάσει κάτι στην εμφάνιση ή τη συμπεριφορά μου με τέτοιο τρόπο όμως που θα προκαλέσει το γέλιο στους άλλους, έτσι ώστε να φαίνεται σαν αστείο.
Προσπαθώ πολύ να μην κάνω θέμα, και πλέον το αφήνω να περάσει, γιατί κάποιες φορές που προσπάθησα να του μιλήσω, μου είπε ότι έκανε πλάκα, και δεν καταλαβαίνω ότι ήθελε απλά να με πειράξει κι ότι αν ήταν κάτι σοβαρό δε θα το έλεγε μπροστά σε όλους. Και η αλήθεια είναι ότι μόνο όταν βρισκόμαστε με άλλους συμπεριφέρεται έτσι. Θα ήθελα την γνώμη σας για τους λόγους που το κάνει μήπως καταλάβω κι εγώ τι πρέπει να κάνω.

Φιλικά

Λία

Αγαπητή Λία,

Η επικοινωνία βρίσκεται στη βάση κάθε επιτυχημένης σχέσης, αλλά δεν είναι πάντοτε εύκολο να είναι αποτελεσματική.

Πολλοί προτιμούν να κρατήσουν μέσα τους κάτι που μπορεί να τους πληγώνει ή να τους κάνει να νιώθουν αδύναμοι από το να το εκφράσουν στο σύντροφό τους. Για αυτό και συχνά καλύπτουν τη δυσαρέσκειά τους με κάθε τρόπο, γιατί αυτό είναι για εκείνους προτιμότερο από το να δείξουν ευάλωτοι ή να νιώσουν εκτεθειμένοι.

Κάτι ανάλογο ίσως να συμβαίνει και στην περίπτωσή σας. Για κάποιους λόγους έχετε επιλέξει να μην συγκρουστείτε με τον σύντροφό σας, παρά το γεγονός ότι τα σχόλιά του σας προκαλούν δυσαρέσκεια. Προτιμάτε να ανέχεστε αυτή τη συμπεριφορά, από το να επικοινωνήσετε στον άνθρωπό σας τι ακριβώς και για ποιον λόγο σας ενοχλεί.

Ίσως το ίδιο σημαντικό, αν όχι περισσότερο, από το να καταλάβατε τους λόγους για τους οποίους ο σύζυγός σας συμπεριφέρεται έτσι, είναι να κατανοήσετε τους λόγους για τους οποίους εσείς επιλέγετε να μην αντιδράτε σε αυτό που σας ενοχλεί. Πίσω από τη στάση σας αυτή, μπορεί να κρύβεται ο φόβος της απόρριψης ή της εγκατάλειψης. Μπορεί να υπάρχει και μία συμπεριφορά που έχετε μάθει από την παιδική σας ηλικία, την οποία έχετε συνηθίσει ή θεωρείτε αποτελεσματική. Σε κάθε περίπτωση η επικοινωνία σας με έναν ειδικό της ψυχικής υγείας θα σας βοηθούσε να ξεκαθαρίσετε μέσα σας τι ακριβώς συμβαίνει.

Από την άλλη μεριά, βέβαια, και η συμπεριφορά του άντρα σας ίσως φανερώνει ότι υπάρχει πρόβλημα στη μεταξύ σας επικοινωνία. Αν όπως λέτε, επιλέγει τη συμπεριφορά αυτή μόνο όταν βρίσκεστε μαζί με κόσμο, και μάλιστα καλυμμένη με χιούμορ, τότε ίσως για εκείνον να μην είναι απλώς πλάκα αλλά ένας τρόπος να εκφράσει κάτι που τον ενοχλεί είτε σε εσάς είτε και στον ίδιο του ακόμη τον εαυτό, σε ένα ασφαλές περιβάλλον, στο οποίο δεν κινδυνεύει να παρεξηγηθεί.

Θα βοηθούσε ίσως την σχέση σας, να αποκατασταθεί η ειλικρινής και αποτελεσματική μεταξύ σας επικοινωνία. Από τη μεριά σας, θα βοηθούσε ίσως να εκφράζεται ξεκάθαρα και άμεσα ( την στιγμή που συμβαίνει) στο σύντροφό σας, τι είναι αυτό που σας ενοχλεί στα λόγια του ή τη συμπεριφορά του, εστιάζοντας σε αυτό που νιώθετε και αποφεύγοντας τις επικρίσεις ή τις κατηγορίες. Και από την άλλη θα ήταν σημαντικό να προσπαθήσετε να ακούσετε τι εκφράζει ο σύντροφός σας πίσω από τα σχόλια και το αστείο του. Τι είναι αυτό που στην πραγματικότητα θέλει να μοιραστεί.

Παρόλο που δεν έχετε μεγάλα προβλήματα στη σχέση σας, όσο ασήμαντα και αν είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε, χρειάζεται να επιλυθούν με σεβασμό και ειλικρίνεια, για να συνεχίσει η σχέση να είναι υγιής και μακροχρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παράλληλα με την τραγικότητά της ήταν και μια βαθιά εθνική στιγμή.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ