x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο άντρας μου λέει ότι με πληρώνει

Αγαπητή Σταυρούλα,

Είμαι παντρεμένη εδώ και 3 χρόνια και δεν έχω παιδιά. Πριν από δύο χρόνια το πήραμε απόφαση και ήρθαμε να ζήσουμε στην Αμερική, μιας και ο άντρας μου έχει την υπηκοότητα. Εγώ μόλις είχα πάρει το πτυχίο μου. Από τότε που ήρθαμε εδώ δεν δουλεύω αλλά διαβάζω για να πάρω μαθήματα στο Πανεπιστήμιο ώστε να μπορέσω να εξομοιώσω το πτυχίο μου, γιατί δεν θέλω να ασχοληθώ με οτιδήποτε άσχετο με αυτό που σπούδασα. Αλλωστε αυτή ήταν η συμφωνία με τον άντρα μου για να πάρω την απόφαση να αφήσω την πατρίδα μου και να τον ακολουθήσω στην Αμερική. Ομως από τότε που ήρθαμε η ζωή μου έχει γίνει μαρτύριο. Διαμαρτύρεται συνεχώς ότι κάθομαι και δεν κάνω τίποτα, με πιέζει να δουλέψω σε οποιαδήποτε δουλειά, σερβιτόρα, μπέιμπισίτερ και δεν καταλαβαίνει ότι όλο αυτό για εμένα είναι πολύ πιεστικό, ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν έχουμε οικονομικό πρόβλημα. Εκείνος έχει δική του επιχείρηση που πηγαίνει πολύ καλά και οικονομικά είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Γιατί, λοιπόν, μου συμπεριφέρεται σαν να είμαι το βάρος; Δεν τολμάω να αγοράσω κάτι για τον εαυτό μου και αρχίζει το κήρυγμα ότι πρέπει να προσέχω τα έξοδά μου ιδιαίτερα τώρα που με «πληρώνει» εκείνος. Δεν θέλω να χαλάσω το γάμο μου, ούτε και να πάνε χαμένες οι προσπάθειες που έχω κάνει εδώ για να μπω στο Πανεπιστήμιο, αλλά ούτε και να δουλεύω όπου να είναι. Δεν ξέρω τι να κάνω. Πώς να τον κάνω να καταλάβει ότι δεν είμαι τεμπέλα αλλά ότι προσπαθώ για κάτι καλύτερο;

Αλεξία

Αγαπητή Αλεξία,

Tο χρήμα δεν αποτελεί μόνο μέσο συναλλαγών αλλά έχει και συναισθηματική αξία για τον άνθρωπο και η οποία μάλιστα διαμορφώνεται από την παιδική ηλικία συνήθως από οικογενειακά βιώματα του καθενός. Ο τρόπος που οι γονείς χειρίζονται τα χρήματα και οι πεποιθήσεις τους στο ζήτημα αυτό, η στάση τους απέναντι στις οικονομικές δυσκολίες και στη διαχείριση του χρήματος αλλά κυρίως ο τρόπος που αντιμετώπιζαν τη ζωή βάσει των οικονομικών τους δυνατοτήτων καθορίζει τη στάση του ενηλίκου παιδιού απέναντι στο χρήμα. Ενα παιδί που έχει βιώσει έλεγχο της συμπεριφοράς του μέσω του χρήματος είναι πολύ πιθανό να επιδιώξει ως ενήλικας το ίδιο στη δική του οικογένεια.

Η σχέση του καθενός με το χρήμα, επομένως και το νόημα που αποδίδει σε αυτό, καθορίζεται από τον τρόπο με τον οποίον ιεραρχεί τις ανάγκες του. Ο τρόπος αυτός δεν είναι ίδιος σε όλους, εξαρτάται από τις αξίες και τις προτεραιότητες στη ζωή. Για αυτό και όταν ένα ζευγάρι δεν συμβαδίζει στο κομμάτι αυτό δύσκολα μπορεί να συνυπάρξει.

Επομένως, σε ένα πρώτο επίπεδο θα βοηθούσε ίσως να κατανοήσετε, ποιες είναι οι αξίες του ανθρώπου που είστε μαζί, ποιες είναι οι προτεραιότητές του στη ζωή, ποιες είναι οι πεποιθήσεις του για το χρήμα κι αν ταιριάζουν με τις δικές σας. Εχετε τις ίδιες προτεραιότητες στη ζωή σας; Εχετε κοινά όνειρα και κοινούς οικονομικούς στόχους; Για παράδειγμα, εσείς θέλετε να σπουδάσετε. Εχετε συζητήσει με τον άνθρωπό σας, κάτω από ποιες συνθήκες και σε πόσο χρονικό διάστημα; Θα βοηθούσε πολύ να συζητήσετε και να ξεκαθαρίσετε σε τι στοχεύει ο καθένας στη ζωή του, τι θεωρεί σημαντικό και για ποια πράγματα θα ήθελε να αγωνιστεί.

Στην περίπτωση που έχετε παρόμοιες απόψεις με τον άνθρωπό σας για τις αξίες και τις προτεραιότητες στη ζωή σας, προσπαθήστε να μιλήσετε ήρεμα μαζί του και εξηγήστε του ότι σας ενοχλεί ο τρόπος που σας αντιμετωπίζει, το γεγονός ότι κάποιες φορές αισθάνεστε ότι του είστε βάρος. Δείξτε του ότι θέλετε πολύ να καταλάβετε ποιοι είναι οι λόγοι που τον οδηγούν στη συγκεκριμένη συμπεριφορά. Είναι πράγματι η οικονομική του κατάσταση σταθερή; Μήπως υπάρχει κάτι που τον κάνει να ανησυχεί, που του προκαλεί άγχος με αποτέλεσμα να αντιδράει με το συγκεκριμένο τρόπο; Αν ναι πώς θα μπορούσε αυτό να ξεπεραστεί, ποιος θα μπορούσε να είναι ο δικός σας ρόλος, ώστε να νιώθει και εκείνος πιο ήρεμος και ασφαλής.

Θα βοηθούσε πολύ να θέσετε ένα χρονοδιάγραμμα για όσα θέλετε να πετύχετε σε προσωπικό επαγγελματικό επίπεδο, να το συζητήσετε μαζί του και να συμφωνήσετε για το χρονικό διάστημα που θα μπορείτε μόνο να διαβάζετε χωρίς να εργάζεστε.

Ωστόσο, αν διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχει σημείο επαφής, τότε ίσως θα χρειαστεί να επανεξετάσετε τη σχέση σας. Οπως και στην περίπτωση που ο σύντροφός σας είναι χειριστικός και χρησιμοποιεί το χρήμα για να σας ελέγχει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πιθανόν να τον ήθελαν νεκρό στο πραξικόπημα που έγινε εναντίον του.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ