x
 

Συνεργάτες

Ο άντρας μου με τιμωρεί με τη σιωπή του

26 Ιουλίου 2021

Αγαπητή Σταυρούλα,

Είμαι 40 χρόνων και παντρεμένη για δεύτερη φορά εδώ και 10 μήνες. Ο άντρας μου είναι πέντε χρόνια μικρότερος και παντρεμένος για πρώτη φορά. Το δικό μου πρόβλημα είναι πως κάθε φορά που μαλώνουμε δεν μου μιλάει για μεγάλα χρονικά διαστήματα που μπορεί να φτάνουν ακόμα και τις 20 μέρες. Κυκλοφορεί μέσα στο σπίτι σαν να μην υπάρχω. Παρ’ όλο που με βλέπει να υποφέρω και να τον παρακαλάω να μιλήσουμε για να ξεπεράσουμε το πρόβλημα, δεν συγκινείται και συνεχίζει να με αντιμετωπίζει με ψυχρότητα, αποκλείοντας κάθε επικοινωνία μαζί μου. Τις περιόδους που δεν μαλώνουμε είναι πολύ τρυφερός και δοτικός. Δεν μπορώ να καταλάβω τι είναι αυτό που τον οδηγεί με το παραμικρό πρόβλημα σε αυτήν την αλλαγή συμπεριφοράς. Οπως επίσης δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν να βλέπεις τον άνθρωπό σου να υποφέρει, να σε παρακαλά να τελειώσει όλο αυτό και εσύ να συνεχίζεις να τον αγνοείς, ενώ λες ότι τον αγαπάς. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να σταματήσει όλο αυτό;

Αλεξάνδρα

Αγαπητή Αλεξάνδρα,

Μερικές φορές η σιωπή πονάει το ίδιο έντονα με τις πιο βαριές λέξεις. Ισως γιατί, όταν αυτές εκφράζονται, μπορείς να καταλάβεις πώς σκέφτεται ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου, ίσως μάλιστα να μπορείς και να τον αντιμετωπίσεις, να πολεμήσεις με τα δικά σου επιχειρήματα τις δικές του θέσεις και απόψεις που σε πληγώνουν. Μπορείς πιθανόν να νιώσεις πώς αισθάνεται, κι όλο αυτό είναι λιγότερο τρομακτικό από τη σιωπή.

Γιατί η σιωπή είναι μία ύπουλη μορφή απόρριψης που μας δίνει την αίσθηση ότι η σύνθεση με τον άνθρωπό μας διακόπτεται απότομα και ότι ξαφνικά έχουμε χάσει την υπόστασή μας, την αξία μας, την ευκαιρία και τη δυνατότητα να παρέμβουμε και να αλλάξουμε την κατάσταση.

Ο άνθρωπος που υποβάλλεται από το σύντροφό του στην τιμωρία της σιωπής, πολύ συχνά κυριεύεται από πανικό και ανασφάλεια, από την αίσθηση ότι καταστρέφεται ξαφνικά και βίαια μία σχέση που του είναι πολύτιμη και αγωνίζεται με κάθε μέσο να τη διατηρήσει. Κλαίει, παρακαλάει, μπορεί ακόμα και να ζητάει συγγνώμη για πράγματα που δεν έκανε προκειμένου να σταματήσει το μαρτύριο της σιωπής. Νιώθει μόνος και αβοήθητος, να προσπαθεί να καταλάβει τι υπάρχει πίσω από το παγωμένο πρόσωπο του ανθρώπου που αγαπάει.

Παρ’ όλο που μοιάζει να είναι μία μετριοπαθής αντίδραση, η σιωπή είναι ολοφάνερα μία επιθετική συμπεριφορά πίσω από την οποία εκφράζεται παθητικά θυμός, δυσφορία και δυσαρέσκεια. Τις περισσότερες φορές η σιωπή ως τιμωρία είναι μία χειριστική συμπεριφορά που έχει σαν στόχο να δημιουργήσει πόνο, ενοχές ή και να εκφοβίσει τον άνθρωπο που την υφίσταται να υποχωρήσει και να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις αυτού που την υποβάλλει. Και όλο αυτό βέβαια δίνει στον άνθρωπο που «σωπαίνει» την αίσθηση της δύναμης.

Οι λόγοι που κάποιος μπορεί να χρησιμοποιεί αυτή τη μέθοδο επίλυσης των διαφορών του με τους άλλους μπορεί να είναι πολλοί και διαφορετικοί, όταν βέβαια δεν μιλάμε για σαδιστική άλλου είδους άρρωστη συμπεριφορά. Μπορεί να το επιλέγει, για να κρύψει τον πόνο που νιώθει ο ίδιος, μπορεί να είναι μία συμπεριφορά την οποία έχει διδαχτεί από την παιδική του ηλικία και η οποία αποδεικνυόταν αποτελεσματική. Μπορεί ακόμα να το κάνει γιατί επιζητάει απεγνωσμένα ενδιαφέρον ή από ανωριμότητα.

Κάτι ανάλογο ίσως συμβαίνει και στη δικιά σας περίπτωση.

Ωστόσο, αυτό που ίσως θα πρέπει να σας προβληματίσει είναι ο χρόνος που διαρκεί η σιωπή του συντρόφου σας και το γεγονός ότι δεν σας λυπάται, όταν σας βλέπει να υποφέρετε. Ιδιαίτερα αν αυτή η συμπεριφορά συμβαίνει σε τακτά διαστήματα και όχι μία ή δύο φορές το χρόνο.

Γι’ αυτό θα ήταν πολύ σημαντικό, εάν μαζί με τον σύντροφό σας επισκεπτόσασταν έναν ειδικό γάμου, ο οποίος θα μπορούσε ίσως να σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα τη δυναμική της σχέσης σας και το ρόλο του καθενός σε αυτή.

Από κει και πέρα είναι καλό θα ήταν να θέσετε κάποια όρια και να ξεκαθαρίσετε ποιες συμπεριφορές είναι επιτρεπτές στη σχέση σας και ποιες όχι.

Μπορείτε να εξηγήσετε στον σύζυγό σας πώς νιώθετε όταν συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο και να του ξεκαθαρίσετε ότι δεν θέλετε στη ζωή σας αυτή τη συμπεριφορά.

Εάν η συζήτηση, δεν φέρει αποτέλεσμα, ίσως βοηθήσει να σταματήσετε να δίνετε στον σύντροφό σας τη συμπεριφορά που περιμένει από εσάς, δηλαδή να τον παρακαλάτε για επικοινωνία, να του ζητάτε να σας ακούσει ενώ σας αγνοεί και να υποχωρείτε σε αυτά που θέλει, όταν αυτά θεωρείτε ότι είναι άδικα και αταίριαστα με τις δικές σας επιθυμίες. Συμπεριφερθείτε σαν να μην σας αγγίζει η συμπεριφορά του, σαν να είναι όλα εντάξει. Τις μέρες που τα πράγματα είναι έτσι κάντε πράγματα που σας ευχαριστούν πραγματικά, μιλήστε με ανθρώπους που εμπιστεύεστε, κάντε ό,τι μπορείτε, ώστε η σιωπή του να σας πειράζει όλο και λιγότερο.

Αν όμως η συμπεριφορά του συζύγου σας, σάς κάνει ακόμη να υποφέρετε, ζητήστε τη βοήθεια ειδικού. Ισως χρειαστεί και να επανεξετάσετε τι σημαίνει αυτή η σχέση για εσάς, τι είναι αυτό που παίρνετε και αυτό που δίνετε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Εuro 2024 έχει αρχίσει και.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ