x
 

Εκκλησία

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στο κονάκι της Μονής Εσφιγμένου

ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής  Ελπιδοφόρος, επισκέφθηκε το κονάκι της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου στις Καρυές του Αγίου Όρους μαζί με συνοδεία ιερέων και λαϊκών από την Αμερική. Τον Αρχιεπίσκοπο μαζί με την συνοδεία του συνόδευσε στους χώρους της Μονής ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, κ. Αθανάσιος Μαρτίνος.

Την συνοδεία υποδέχθηκαν ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος και οι πατέρες της Μονής. Ο ηγούμενος της Μονής απηύθυνε χαιρετισμό στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο ευχαριστώντας τον για την υποστήριξή του στην Μονή Εσφιγμένου.

Ο Ηγούμενος Βαρθολομαίος στην προσφώνηση του ανάμεσα στα άλλα είπε πως «ο ερχομός σας στο Άγιο Όρος μας χαροποιεί ιδιαιτέρως. Είστε από τους ανθρώπους που εμπράκτως, με έργα και λόγια, από την πρώτη στιγμή, σταθήκατε ως Κυρηναίος στο πλευρό της αδελφότητάς μας, στον αγώνα που καταβάλλει για την αποκατάσταση της νομιμότητας και της κανονικής τάξης στο χρονίζον ζήτημα της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, το οποίο εμποδίζει όχι μόνο την απρόσκοπτη λειτουργία της Μονής, αλλά πολύ περισσότερο ταλαιπωρεί και προσβάλλει το Άγιο Όρος και την Εκκλησία εν γένει».

Σε άλλο σημείο ο π. Βαρθολομαίος είπε πως «δυστυχώς, στις μέρες μας υπάρχει μια μόδα έμφασης και διαφήμισης του ασκητικού και μόνο στοιχείου του μοναχισμού, μιας στρεβλής εικόνας ασκητισμού χωρίς πραγματική αγάπη και επαφή με την πραγματικότητα. Μιας εικόνας του μοναχισμού που συχνά συνδέεται με τον φονταμενταλισμό και τον εθνοφυλετισμό. Ρασοφόροι μοναχοί προβάλλονται συχνά ως οι μοναδικοί επί της γης «πνευματικοί φωστήρες», μοναδικοί «καθοδηγητές του λαού» και «αγωνιστές εναντίον του πνευματικού κακού». Αυτή η πλαστή προβαλλόμενη εικόνα, που ουδεμία σχέση έχει με το πραγματικό ορθόδοξο βίωμα, αντί να ενώνει, διχάζει το λογικό ποίμνιο του Χριστού και φέρνει ταραχή στο εκκλησίασμα. Ο φονταμενταλιστικός μοναχισμός, αντί να βοηθάει στην πορεία της Εκκλησίας στα Έσχατα, στην ουσία την υποτάσσει στον «άρχοντα του αιώνος τούτου», οδηγώντας στην πνευματική απώλεια, αλλά και καθιστά τους παρασυρόμενους χριστιανούς χρήσιμα γεωπολιτικά εργαλεία των κοσμικών αρχόντων, που χρησιμοποιούν τον φονταμενταλισμό ως κρατικό δόγμα διατήρησης και επέκτασης κοσμικής εξουσίας. Η ευσέβεια χωρίς αγάπη και λογική οδηγεί στον ευσεβισμό, στο σκότος και το ψεύδος. Οι ιερές μονές και οι ενορίες είναι δύο παράλληλοι δρόμοι οι οποίοι, αν και διαφορετικοί, δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά αλλά οδηγούν στην σωτηρία».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος χοροστατεί σε Ιερή Ακολουθία στην Μονή Εσφιγμένου, Δίπλα του ο Ηγούμενος της Μονής Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΟΝΗ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ

Στην αντιφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος. Ελπιδοφόρος, μίλησε για την ισορροπία μεταξύ μοναχικού και ενοριακού τρόπου ορθόδοξης μαρτυρίας στον κόσμο και ζήτησε ενώπιον της παρευρισκόμενης αρχής του Αγίου Όρους, πολιτικού διοικητή κ. Μαρτίνου, την λύση της κατάληψης τού κεντρικού κτηρίου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, την οποία χαρακτήρισε ως «απόστημα, το οποίο χρειάζεται τομή βαθιά και ξεκαθάρισμα». Επίσης πρόσθεσε ότι «ελπίζει πως οι υπεύθυνοι θα ακούσουν αυτή τη φωνή της κοινής λογικής και θα προβούν στις ενέργειες που απαιτούνται» για να επανέλθει η αδελφότητα στο κεντρικό κτήριο της Μονής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η 47η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής έχει οριστεί να γίνει από τις 30 Ιουνίου μέχρι τις 4 Ιουλίου στην πόλη του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας και συγκεκριμένα στο «Sheraton San Diego Hotel and Marina».

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ