x
 

ΥΠΟΛΟΙΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, επίτιμος διδάκτορας της Χριστιανικής Ακαδημίας Βαρσοβίας

06 Οκτωβρίου 2022

ΤΙΡΑΝΑ. Με το μήνυμα «Αποστολή και ευθύνη της Εκκλησίας είναι να συνδέει την ανθρωπότητα με τον αληθινό Θεό της Αγάπης», περάτωσε την ομιλία του με τίτλο «Ζώντας εν Χριστώ στην πολυθρησκευτική παγκόσμια κοινότητα» ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, κατά τη διάρκεια της αναγόρευσής του σε Επίτιμο Διδάκτορα της Χριστιανικής Θεολογικής Ακαδημίας της Βαρσοβίας.

Στην κατάμεστη αίθουσα τελετών της Χριστιανικής Θεολογικής Ακαδημίας της Βαρσοβίας, παρουσία θρησκευτικών, πολιτικών και διπλωματικών αρχών, της Συγκλήτου, των καθηγητών και των φοιτητών της Ακαδημίας, το μεσημέρι, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Ανωτάτου αυτού Εκπαιδευτικού Διαχριστιανικού Ιδρύματος, ύστερα από εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Βαρσοβίας Σάββα και την ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου. Η Χριστιανική Θεολογική Ακαδημία έχει ιδρυθεί από το κράτος το 1954 και προήλθε από τη συνένωση των μεμονωμένων θεολογικών Τμημάτων των Λουθηρανών, των Ορθοδόξων και των Παλαιοκαθολικών.

Στη διάρκεια της επίσημης τελετής, μετά τις προσφωνήσεις του πρύτανη της Ακαδημίας Αρχιεπισκόπου Wrocław και Szczecin, καθηγητή Jerzy Pankowski, την ανάγνωση του επαίνου του τιμωμένου που συνέταξε ο συνεργάτης της Ακαδημίας Μητροπολίτης Κίτρους καθηγητής Γεώργιος και την απονομή των διακριτικών παρασήμων, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, ήδη Επίτιμος Διδάκτορας πολλαπλών Τμημάτων Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Θετικών κατευθύνσεων από 27 πανεπιστήμια χωρών της Ευρώπης, της Μ. Ανατολής και των ΗΠΑ, ανέπτυξε το θέμα «Ζώντας εν Χριστώ στην πολυθρησκευτική παγκόσμια κοινότητα».

Στην ομιλία του, ανέφερε ανάμεσα στα άλλα ότι οι απόψεις των Χριστιανών για τις ποικίλες θρησκευτικές πεποιθήσεις παρουσιάζουν σοβαρές αποκλίσεις και οι θεωρίες που διατυπώθηκαν στη διάρκεια των αιώνων εμφανίζουν ένα ευρύτατο φάσμα, από τελείως αρνητικές έως εντελώς καταφατικές. Σημειώνοντας ότι κατά τη νεότερη συστηματική θρησκειολογική έρευνα σε πολλές θρησκείες έχουν επισημανθεί ορισμένες ηθικές αρχές καθολικού κύρους, υπογράμμισε ότι «το θρησκευτικό βίωμα δεν περιορίζεται στις ηθικές αξίες. Στηρίζεται κυρίως σε μια προσωπική ροπή προς το Υπερβατικό. Η θρησκεία αποτελεί ένα πολυσύνθετο και πολυδύναμο σύνολο δοξασιών, πεποιθήσεων, βιωμάτων και αρχών συμπεριφοράς, τα οποία σχετίζονται με το Ιερό, το ‘Αγιο και επηρεάζουν την ανθρώπινη ύπαρξη και κοινωνία».

Εξάλλου για τη στάση των Χριστιανών στη σύγχρονη κοινωνία συμπέρανε: «Το εν τω Θεώ μένειν», «το ζην εν Χριστώ» καθορίζει το πλήρωμα την χριστιανικής εμπειρίας. Πρόκειται για μια σχέση με τον όντως Όντα, μια προσωπική σχέση αγάπης με Αυτόν που είναι η Αγάπη. Όσοι ζούμε μέσα στην πολυθρησκευτική παγκόσμια κοινότητα, παράλληλα με τον σεβασμό στην ελευθερία του κάθε ανθρωπίνου προσώπου και την προσπάθεια ειρηνικής συμβιώσεως, ας μη λησμονούμε ότι οι μαθητές Του οφείλουν να είναι “φως του κόσμου” (Ματθ. 5:14)…..»

«Αποστολή και ευθύνη της Εκκλησίας», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, «είναι να συνδέει την ανθρωπότητα με τον αληθινό Θεό της Αγάπης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Ηπειρωτικός Σύλλογος «Αναγέννηση» και το Γυναικείο Τμήμα «Σουλιώτισσες» με μεγάλη χαρά και σεβασμό υποδέχθηκαν σε μια ιδιωτική επίσκεψη, την προηγούμενη εβδομάδα, στο Λαογραφικό Ηπειρωτικό Μουσείο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο και τον αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Κοτρώτσο.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ