x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος για την 28η Οκτωβρίου

28 Οκτωβρίου 2022

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αναδρομή στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940 και παραλληλισμό των ηρώων της με τους «πνευματικούς αγωνιστές της Εκκλησίας» κάνει ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος στην εγκύκλιο που απέστειλε στις κοινότητες για την Εθνική Γιορτή.

Αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής: «Ας προσφέρουμε δοξολογία και ευχαριστίες ευγνωμονώντας τον Θεό κατά τη σημερινή ημέρα του ‘ΟΧΙ’. Μία ημέρα κατά την οποία αναπολούμε τη γενναιότητα και το απίστευτο κουράγιο του ελληνικού λαού απέναντι στο φασισμό και την καταπίεση. Δείχνουμε την ευγνωμοσύνη μας όχι μόνο για τις νίκες των ανδρείων προγόνων μας, αλλά και για τις συνέπειες των νικηφόρων αγώνων τους στη ζωή μας.

Μπορούμε σήμερα να απολαμβάνουμε την ελευθερία στην Ελλάδα και στην Αμερική γιατί άλλοι θυσιάστηκαν για εμάς. Αυτοί έσπειραν τους σπόρους για το θερισμό των καρπών της ελευθερίας, όπως μας λέει ο ψαλμωδός: ‘πορευόμενοι επορεύοντο και έκλαιον βάλλοντες τα σπέρματα αυτών’ (Ψαλμ. 125:6-7). Εσπερναν, μη φοβούμενοι το κρύο και τη βροχή, την πείνα και τη δίψα. Εσπερναν πολεμώντας μαχόμενοι, υπομένοντας υπερβολικές στερήσεις. Πολλοί πέθαναν χωρίς να προλάβουν να εορτάσουν το θρίαμβο απέναντι στις δυνάμεις του Αξονα, αλλά αισθάνονταν στα βάθη της καρδιάς τους και μέχρι το μεδούλι της ψυχής τους την τελική νίκη μέσω του Κυρίου τους Ιησού Χριστού.

Στα βουνά και στα φαράγγια, στα δάση και τις χαράδρες, αυτοί οι πολεμιστές έζησαν και πέθαναν, μιμούμενοι τους πνευματικούς αγωνιστές της Εκκλησίας, οι οποίοι έχουν παρόμοιους τόπους κατοικίας, όπως ο απόστολος λέει: ‘εν ερημίαις πλανώμενοι και όρεσι και σπηλαίοις και ταις οπαίς της γης’ (Εβραίους 11:38). Συχνά επάνω σε απομονωμένα παρατηρητήρια, σε σκοπιά και άλλες φορές ακόμη και με ανταρτοπόλεμο ενάντια στη συντριπτική υπεροπλία των εχθρών της ελευθερίας, οι Ελληνες κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο ποτέ δε δίστασαν και ποτέ δεν υποχώρησαν. Γνωρίζουμε όλοι για την καθυστέρηση που προκάλεσαν οι ελληνικές δυνάμεις στον Αξονα και για την ελπίδα που έδωσαν σε όλα τα έθνη.

Αγαπητοί μου χριστιανοί, αυτή η ανδρεία και αυτές οι αξίες παραμένουν αναλλοίωτες εις τον αιώνα. Με το συλλογικό θάρρος του ελληνικού λαού και την ακαταμάχητη θέλησή του για την ελευθερία, αποκτούμε μία εικόνα από τις νίκες των παλαιών μαρτύρων απέναντι στο κακό, καθώς και μοναδικά πρότυπα στη ζωή μας που εμπνέουν να αγωνιζόμαστε για την ελευθερία. Ο Χριστός είναι αυτός που δίνει την ελευθερία απέναντι στην αμαρτία, στο κακό και εν τέλει απέναντι στο θάνατο. Ας διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού την ελευθερία που μας δωρίστηκε, προσφέροντας αγάπη προς τον πλησίον και δοξάζοντας ευχαριστιακά τον Θεό για όλους αυτούς τους καρπούς που μας χάρισε πλουσιοπάροχα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΤΑΝΦΟΡΝΤ. Με τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης συνεχίστηκε την Πέμπτη η δίκη για την εξαφάνιση και δολοφονία της Τζένιφερ Φάρμπερ-Ντούλου (Jennifer Farber-Dulos) με κατηγορούμενη για συνέργεια, απόπειρα παραπλάνησης Αρχών και απόπειρα απόκρυψης στοιχείων την Μισέλ Τροκόνις (Michelle Troconis).

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ