x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Εκδηλώσεις

Ο Αρχ/πος Ελπιδοφόρος στο Φεστιβάλ της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ

ΜΠΡΟΝΞ. ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. O Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, παρευρέθηκε στο καθιερωμένο ετήσιο φεστιβάλ που διοργάνωσε η κοινότητα της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ στις 18 Ιουνίου 2022. Να σημειωθεί ότι το εν λόγω φεστιβάλ διήρκησε από 15-19 Ιουνίου 2022.

Ειδικότερα, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, προσήλθε συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελο Άμεσης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Νέας Υόρκης, π. Ηλία Βίλλη, και τον αρχιδιάκονο, Διονύσιο Παπίρη. Τους υποδέχθηκαν ο ιερατικώς προϊστάμενος της κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής, Αιδ. Οικονόμος π. Βασίλειος Λούρος, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης, π. Γεδεών Βαρύτιμος, ο άρχοντας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Θεόδωρος (Τέντυ) Γερμανάκος, μαθητές του Ελληνο-Αμερικανικού Ινστιτούτου (GAI) και πλήθος κόσμου.

Ο π. Βασίλειος Λούρος υποδέχεται τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο, στην κοινότητα της Ζωοδόχου Πηγής. Διακρίνονται επίσης, ο Πρωτοσύγκελος, π. Ηλίας Βίλλης και ο π. Γεδεών Βαρύτιμος. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»/Δέσποινα Αφεντούλη.

Αφού προσήλθε εντός του Ιερού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, άναψε ένα κεράκι, ασπάστηκε την εικόνα και κατευθύνθηκε προς το Ιερό.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκε τον προαύλιο κοινοτικό χώρο, όπου και πραγματοποιούνταν το φεστιβάλ. Συνομίλησε με μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και της Φιλοπτώχου Αδελφότητος, εθελοντές και επισκέπτες – Έλληνες και φιλέλληνες – που παρευρέθηκαν στο φεστιβάλ. Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος ανταποκρίθηκε με θετική διάθεση και χαμόγελο στα πολλαπλά αιτήματα των παρευρισκομένων – μικρών και μεγάλων – για αναμνηστικές φωτογραφίες.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, σε αναμνηστική φωτογραφία με μαθητές του GAI στην κοινότητα της Ζωοδόχου Πηγής. Διακρίνονται επίσης, ο Πρωτοσύγκελος, π. Ηλίας Βίλλης, ο π. Βασίλειος Λούρος, ο π. Γεδεών Βαρύτιμος και η δασκάλα, Ιωάννα Κυριάκου. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»/Δέσποινα Αφεντούλη

Μια από τις κορυφαίες στιγμές του φεστιβάλ ήταν η παρουσίαση ελληνικών παραδοσιακών χωρών από μαθήτριες και μαθητές των τάξεων 1ης, 2ας, 3ης, 4ης, 5ης, και 6ης του GAI, υπό την καθοδήγηση της δασκάλας χορού, Ιωάννα (Joanna) Κυριάκου. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν οι χοροί «ίσιος» (Δωδεκάνησα), «μπάλος» (Δωδεκάνησα), «μπαλαριστός» (Μύκονος), «λεβαντίνικος συρτός» (Ζάκυνθος), «χασαπιά» (Κωνσταντινούπολη) και τέλος, «καλαματιανός» (Καλαμάτα), όπου κλήθηκαν να συμμετέχουν, όσοι επιθυμούσαν, στο χορό, όπως συνήθως συμβαίνει σε κάθε ελληνική εορτή.

Παρατέθηκε γεύμα με παραδοσιακά ελληνικά εδέσματα και γλυκά, με τους φημισμένους λουκουμάδες.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, εξέφρασε μέσω του «Ε.Κ.» την ικανοποίησή του για το φεστιβάλ της κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής: «Είμαι εντυπωσιασμένος το πόσο ωραίο ήτανε […] το φεστιβάλ της Ζωοδόχου Πηγής. […] Η Ενορία αυτή είναι μία πηγή ελληνισμού, […] πολιτισμού, […] Ορθοδοξίας, αλλά και του πολιτισμού μας, της διάθεσης της φιλοξενίας, του να μοιραζόμαστε ότι μας […] χάρισε ο Θεός, είτε είναι ο πολιτισμός και η παράδοση της τροφής, του χορού, της μουσικής, της πίστεως. Όλα μαζί, τα μοιραζόμαστε με όλον τον κόσμο και γινόμαστε έτσι μία πηγή φωτός για όλους τους ανθρώπους που κατοικούν στην περιοχή. Η ενορία αυτή είναι ένα παράδειγμα και είναι ένα δείγμα το πώς είναι όλες οι ενορίες σε όλη την Αμερική […]. Θέλω να συγχαρώ όλες και όλους που δουλεύουνε, γιατί αυτό είναι το μυστικό σε κάθε φέστιβαλ. […] Δουλεύουνε εθελοντικά, με μεγάλη θυσία, με μεγάλο κόπο, για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. […] Αγαπάνε τον πολιτισμό τους, […] την πατρίδα τους, […] την πίστη τους και την εκκλησία τους και θέλουν όλον αυτόν τον θησαυρό να τον μοιραστούνε με όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους. Είμαι πολύ υπερήφανος για αυτήν την ενορία και πολύ χαρούμενος απόψε.»

Οι μαθήτριες και μαθητές του GAI απέσπασαν το ένθερμο χειροκρότημα των παρευρισκομέμων. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»/Δέσποινα Αφεντούλη

Ο π. Βασίλειος Λούρος ευχαρίστησε μέσω του «Ε.Κ.» τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο, για την τιμητική παρουσία του και χαρακτήρισε, το φετινό αυτό φεστιβάλ «πολύ πετυχημένο», καθώς, όπως ανέφερε, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη: «…Είναι η δεύτερή μου χρονιά στη Ζωοδόχο Πηγή και αυξάνεται ο κόσμος. […] Είναι τόσο πολύ ενθουσιαμένος ο κόσμος, που έρχεται […] να προσφέρει και να υποστηρίξει – και μη ορθόδοξος κόσμος και μη Έλληνες – φιλέλληνες και είναι πάρα πολύ ωραία […]. Εύχομαι ο κόσμος να λάμπει σαν τον ήλιο πάντοτε και η ζωή τους να είναι χαρούμενη, ευτυχισμένη, αλλά κοντά στο Θεό.»

Ο πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου, Κώστας Καρούνος, ανέφερε στον «Ε.Κ.» ότι φέτος προσέλευση του κόσμου στο φεστιβάλ ήταν αυξημένη: «Φέτος, […] που έφυγε το COVID[-19] […], είχαμε πάρα πολύ κόσμο. Ο κόσμος περίμενε αυτό το φέστιβαλ […]. Όλοι μας το περιμένουμε. Όλο το χρόνο ετοιμαζόμαστε […]. Και είμαστε χαρούμενοι που ο Αρχιεπίσκοπος [Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος] ήρθε και μας τίμησε με την παρουσία του. Πάμε γρήγορα στην Ελλάδα, όσο πιο γρήγορα μπορούμε! Αυτή είναι η ευχή μου για το καλοκαίρι.»

Η πρόεδρος Φιλοπτώχου Αδελφότητος, Σούζαν Κορρέ, ανέφερε μέσω του «Ε.Κ.» ότι ετοιμάζουν, με τις υπόλοιπες κυρίες τους λουκουμάδες, εδώ και 27 χρόνια, καθώς και ότι ξεκίνησε με τις κυρίες Μαίρη Παρασκευαίδη και Κάθριν Καγκάνη, με τις οποίες απέκτησε οικογενειακούς δεσμούς φιλίας: «Αισθάνομαι ότι η Ζωοδόχος Πηγή είναι σαν οικογενειακή σχέση. Το ίδιο και με το φεστιβάλ. Τόσοι πολλοί άνθρωποι εργάζονται και περνάμε όμορφα. […] Οι λουκουμάδες μας είναι οι καλύτεροι! Εύχομαι καλό καλοκαίρι, ειρήνη, γαλήνη και ηρεμία…»

Η δασκάλα χορού του GAI, Ιωάννα Κυριάκου, είπε στον «Ε.Κ.», αναφορικά με τη συμμετοχή των μαθητών στο φετινό κοινοτικό φεστιβάλ: «Είχαμε περίπου πενήντα παιδιά απόψε – και δεν είναι μόνο Ελλήνων παιδιά, έχουμε και ξένους. Δεν ήταν όλες οι τάξεις, επειδή η σχολική χρονιά έχει τελειώσει. […] Ήταν χαρά μας που ήρθε να μας δει [ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος…]. Εύχομαι όλοι να περάσουν ωραία [το καλοκαίρι], με υγεία, χαρές και χορό!».

Ο π. Γεδεών Βαρύτιμος στο φεστιβάλ της κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»/Δέσποινα Αφεντούλη
Αφού προσήλθε εντός του Ιερού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, άναψε ένα κεράκι στον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Δέσποινα Αφεντούλη.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, σε αναμνηστική φωτογραφία με τον Πρωτοσύγκελο, π. Ηλία Βίλλη και τον π. Βασίλειο Λούρο εντός του Ιερού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Δέσποινα Αφεντούλη.
Οι μαθήτριες και μαθητές του GAI απέσπασαν το ένθερμο χειροκρότημα των παρευρισκομένων στην κοινότητα της Ζωοδόχου Πηγής. Διακρίνονται ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο Πρωτοσύγκελος, π. Ηλίας Βίλλης, ο π. Βασίλειος Λούρος, ο π. Γεδεών Βαρύτιμος, ο αρχιδιάκονος, Διονύσιος Παπίρης, ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, Κώστας Καρούνος, και η δασκάλα, Ιωάννα Κυριάκου. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Δέσποινα Αφεντούλη.
Ο Πρωτοσύγκελος Άμεσης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Νέας Υόρκης, π. Ηλίας Βίλλης, με τους αδελφούς, Γιώργο (George) Γερμανάκο (και αντιπρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου), και Θεόδωρο (Τέντυ) Γερμανάκο (και άρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου) στο φεστιβάλ της κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Δέσποινα Αφεντούλη.
Το κέφι και η καλοκαιρινή διάθεση ήταν έκδηλη καθόλη τη διάρκεια του φεστιβάλ της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Εδώ: Στιγμιότυπο από χορό με τη συμμετοχή της νέας γενιάς. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Δέσποινα Αφεντούλη.
Τη μουσική επιμέλεια του φεστιβάλ ανέλάβε ο Μπόμπι (Bobby) Καρούνος, αδελφός του προέδρου του Εκκλησιαστικού συμβουλίου, Κώστα Καρούνου. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Δέσποινα Αφεντούλη.
Η προσέλευση του κόσμου στο φετινό φεστιβάλ της κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής ήταν κατά κοινή ομολογία αυξημένη, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για την προστασία από την πανδημία του κορoνωϊού. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Δέσποινα Αφεντούλη.
Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος ανταποκρίθηκε με θετική διάθεση και χαμόγελο στα πολλαπλά αιτήματα των παρευρισκομένων – μικρών και μεγάλων – για αναμνηστικές φωτογραφίες. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Δέσποινα Αφεντούλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε ένα όμορφο και αισιόδοξο κλίμα, το παράρτημα της Αγίας Αικατερίνης του Ημερησίου σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, πραγματοποίησε την καθιερωμένη τελετή αποφοίτησης για τα παιδιά του Νηπιαγωγείου, τα οποία από του χρόνου θα φοιτούν στο Δημοτικό σχολείο.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ