x
 

Εκκλησία

Ο Αρχιεπίσκοπος Καναδά Σωτήριος για τη Μεγάλη Εβδομάδα

29 Απριλίου 2024

ΤΟΡΟΝΤΟ. «Να αγαπήσετε και να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις επόμενες επτά ημέρες», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του προς τους πιστούς για τη Μεγάλη Εβδομάδα ο Αρχιεπίσκοπος Καναδά κ. Σωτήριος.

Παραθέτουμε αυτούσιο το μήνυμά του:

«Ο Κύριος και Σωτήρας μας Ιησούς Χριστός, με την άπειρη αγάπη Του και το έλεός Του για όλη την ανθρωπότητα, μας αξίωσε και πάλι να εισέλθουμε στην πιο όμορφη, πνευματική και κατανυκτική εβδομάδα του χρόνου.

Καθώς κλείνουμε την πόρτα της Μεγάλης Σαρακοστής, βρισκόμαστε μπροστά στη ‘στενή πύλη’ που θα μας οδηγήσει στη θριαμβευτική είσοδο του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα (Κυριακή των Βαΐων), αλλά και στη χαρμολύπη κατά την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ζητώ από όλους σας, ως άτομα, οικογένειες και μέλη της ευρύτερης Ελληνορθόδοξης κοινότητας στον Καναδά, να αγαπήσετε και να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις επόμενες επτά ημέρες. Να παραμείνετε προσκολλημένοι στην Ορθοδοξία, όπως έκαναν πριν από εμάς οι γονείς μας, οι παππούδες μας και αμέτρητες γενιές – πολλές και με το τίμημα του ίδιου τους του αίματος.

Βλέπουμε και ακούμε αναταραχές στην κοινωνία: πολέμους, πείνα, αδικίες. Βλέπουμε και ακούμε προσπάθειες να μειωθεί ο ρόλος και η αξία της οικογένειας και προσπάθειες να παρουσιαστεί ο Χριστιανισμός με μη κολακευτικό και συχνά επικριτικό τρόπο. Ωστόσο, μην απελπίζεστε. Ποτέ μην απελπίζεστε. Αν είμαστε με τον Χριστό, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε: ‘Αν ο Θεός είναι μαζί μας, ποιος μπορεί να είναι εναντίον μας;’. (Ρωμ. 8:31).

Αυτή τη Μεγάλη Εβδομάδα ας περάσουμε περισσότερο χρόνο στην Εκκλησία. ‘Η Εκκλησία είναι ένα καταφύγιο’, γράφει ο πιο επιφανής αρχιεπίσκοπος της Κωνσταντινούπολης, ο Αγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. ‘Μην απομακρύνεσαι από την Εκκλησία – δεν υπάρχει τίποτα πιο ισχυρό από την Εκκλησία. Η Εκκλησία είναι η ελπίδα σου. Η Εκκλησία είναι η σωτηρία σου. Η Εκκλησία βρίσκεται ψηλότερα από τους ουρανούς.’

Αυτή τη Μεγάλη Εβδομάδα ας εξομολογηθούμε – ας κοινωνήσουμε το ‘φάρμακο της αθανασίας’, όπως έγραψε ο Αγιος Ιγνάτιος στους Εφεσίους στον δρόμο του προς το μαρτύριο.

Αυτή τη Μεγάλη Εβδομάδα ας πάρουμε μαζί μας τα λειτουργικά βιβλία για να παρακολουθήσουμε τις ακολουθίες και να ενσωματώσουμε πραγματικά στις καρδιές μας τις προαιώνιες προσευχές, ώστε να ανυψωθούμε στον ουρανό.

Αυτή τη Μεγάλη Εβδομάδα ας πάμε σαν μια μεγάλη οικογένεια να χριστούμε με το Αγιο Μύρο τη Μεγάλη Τετάρτη, θυμούμενοι τα ιερά λόγια του Αγίου Ιακώβου: ‘Είναι κανείς από εσάς άρρωστος; Ας καλέσει τους πρεσβυτέρους της Εκκλησίας και ας προσευχηθούν γι’ αυτόν, αλείφοντάς τον με λάδι στο όνομα του Κυρίου’ (Ιάκωβ. 5:14).

Αυτή τη Μεγάλη Εβδομάδα ας σκύψουμε μπροστά στον Εσταυρωμένο Χριστό, για να προσκυνήσουμε τα αιματοβαμμένα πόδια Του και να θυμηθούμε ότι ακόμη και πάνω στον Σταυρό, έδειξε αγάπη και συγχώρεσε τους σταυρωτές Του.

Ας δείξουμε αγάπη σε όλους, τώρα και πάντοτε. Ας θυμηθούμε τα λόγια του Ιησού Χριστού: ‘Από αυτό θα γνωρίσουν όλοι ότι είστε μαθητές μου, αν έχετε αγάπη ο ένας για τον άλλον’ (Ιωάν. 13:35).

Ας δείξουμε αγάπη, ώστε όταν οι ύμνοι αρχίσουν τον πρώτο αναστάσιμο τόνο το βράδυ της Μ. Παρασκευής, να ψάλλουμε μαζί τα εγκώμια με αληθινό χριστιανικό πνεύμα.

Ας δείξουμε αγάπη, ώστε να μετέχουμε και να βιώσουμε την ‘Πρώτη Ανάσταση’ το Μ. Σάββατο το πρωί με έκπληξη και ευτυχία.

‘Οποιος αγαπάει τον Θεό’, γράφει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ‘ας απολαύσει αυτή την όμορφη φωτεινή γιορτή’. Το Πάσχα, η γιορτή των γιορτών, είναι για όλους, ακόμη και για εκείνους ‘που φτάνουν την ενδεκάτη ώρα’.

Ελπίζω και προσεύχομαι αυτή την εβδομάδα να δώσουμε ιδιαίτερη προτεραιότητα στη σχέση μας με τον Χριστό, την πίστη μας και τις οικογένειές μας, ώστε όλοι μαζί να ψάλλουμε με χαρά και ευγνωμοσύνη το Χριστός Ανέστη!»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Μετά τη φιλοξενία του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου για τη Θρησκευτική Ελευθερία, στις 26-28 Μαΐου, οι Αρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αμερικής, Καναδά, Αυστραλίας και Ευρώπης εγκαινίασαν την 1η Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής των Αρχόντων το πρωί της 29ης Μαΐου στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής στο Κέντρο Αθηνών.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ