x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

Ελλάδα

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος μιλά στον «Ε.Κ.» για τους απόδημους, τους νέους, τον πόλεμο

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο νεοεκλεγείς Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος με συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» έπλεξε το εγκώμιο της Ομογένειας, μίλησε για τους απόδημους Κρήτες, για τους νέους, για τον συνεχιζόμενο πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας.

Στην ερώτηση «πώς αισθάνεσθε με την εκλογή σας στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Εκκλησίας της Κρήτης;», ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Ευγένιος απάντησε: «Αγαπητέ κ. Θεόδωρε, καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη συνέντευξη αυτή και για τη φιλοξενία της στον ‘Εθνικό Κήρυκα’, η οποία μου δίδει τη δυνατότητα και τη χαρά να επικοινωνήσω με την Ομογένεια, για την οποία όλοι εμείς οι Κρήτες αδελφοί, κλήρος και λαός, αισθανόμαστε υπερηφάνεια και καμάρι. Απαντώντας τώρα στο ερώτημά σας αυτό και μιλώντας σας με κάθε ειλικρίνεια, σας λέω ότι με την ανακοίνωση τής εκλογής μου, πρώτα – πρώτα αισθάνθηκα την ανάγκη να ευχαριστήσω τον Αγιο Θεό για τη μεγάλη αυτή ευλογία, αλλά και την Μητέρα Εκκλησία, το Πάνσεπτο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, για την ανάθεση αυτής της νέας διακονίας. Επειτα, αισθάνθηκα την ιδιαίτερη τιμή να είμαι διάδοχος σπουδαίων και μεγάλων προκατόχων, όπως του οραματιστή Αρχιεπισκόπου Ευγενίου και του άμεσου προκατόχου μου, ταπεινού και απλού Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου. Σήμερα, μετά και την παρέλευση λίγων μηνών, αισθάνομαι την ανεξάντλητη βοήθεια και τη συνεχή παρουσία του Θεού στην άρση του σταυρού της νέας μου αυτής διακονίας για το καλό της Αποστολικής Εκκλησίας της Κρήτης, με την τόση ιστορία, την τόση παράδοση και τον τόσο πολιτισμό».

Αναφορικά με τις σκέψεις που περνούσαν από το μυαλό του κατά την ενθρόνισή του βλέποντας και βιώνοντας την πολλή αγάπη και εκτίμηση των συμπολιτών του Κρητών, είπε πως «ήταν σκέψεις ευγνωμοσύνης και ευθύνης. Είναι αλήθεια, πως οι συγκινητικές και αυθόρμητες εκδηλώσεις αγάπης και χαράς τού ευσεβούς Κρητικού λαού με χαροποίησαν, διότι με τον πιο αληθινό και αυθεντικό τρόπο φανέρωσαν τους ακατάλυτους δεσμούς που έχουν, αλλά και την εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν προς την Εκκλησία τους. Ταυτόχρονα όμως όλες αυτές οι εκδηλώσεις με πιστώνουν με το βαρύ χρέος της ανταπόκρισής μου στις ελπίδες και τις προσδοκίες τους. Γι’ αυτόν τον ευγενή λαό, αξίζει να εκδαπανηθείς».

Όταν τον ρωτήσαμε «με δεδομένη την επισφαλή υγεία και το προχωρημένο της ηλικίας του προκατόχου σας, Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου, ποία είναι μερικά από τα πλέον σοβαρά εκκλησιαστικά και κοινωνικά θέματα που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε συμπεριλαμβανομένης και της πανδημίας του κορωνοϊού;», απάντησε πως «πάντοτε υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν προβλήματα και δυσκολίες, και στην Εκκλησία και στην Κοινωνία. Δεν επιθυμώ να σταθώ σε αυτά και να τα κατονομάσω, γιατί έτσι κι αλλιώς συνεχώς θα εμφανίζονται νέα προβλήματα που θα μας δυσκολεύουν στην αποστολή μας. Αυτό το οποίο όμως θέλω να τονίσω, είναι πως όλα αυτά θα τα αντιμετωπίσουμε μέσα στο πλαίσιο της διακονίας, της θυσίας και της αγάπης, αλλά και της υπομονής κατά το παράδειγμα τού ασθενούντος και καρτερικά υπομένοντος Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου. Θα εργασθούμε δηλαδή αγαπητικά και θυσιαστικά, με ένα και μοναδικό σκοπό: την προαγωγή του αγιαστικού και ποιμαντικού έργου της τοπικής μας Εκκλησίας, προς δόξαν του Αγίου Ονόματος του Θεού».

Στην ερώτηση ποια είναι η σχέση σας με τη νεολαία και τι σας λένε οι νέοι για την Ορθόδοξη πίστη μας, είπε πως «η αλήθεια είναι, ότι επιθυμώ όσο το δυνατόν καλύτερα, να έχω μία άριστη σχέση με τους νέους ανθρώπους και τους αγαπώ πραγματικά. Σε κάθε ευκαιρία επιδιώκω να διαλέγομαι μαζί τους και έχω μάθει να αφουγκράζομαι τις απόψεις τους για την Εκκλησία μας. Επίσης, γνωρίζω καλώς τις, πάσης φύσεως, εξαρτήσεις τους σε ουσίες και συμπεριφορές, αλλά και τα προβλήματα που έχουν μέσα στην οικογένεια, το σχολείο και την κοινωνία ευρύτερα. Και έτσι μπορώ να πω με βεβαιότητα δύο πράγματα: α) ότι παρόλα αυτά που βιώνουν στον σύγχρονο κόσμο που ζουν, παρά τη γενική σύγχυση, οι περισσότεροι νέοι πιστεύουν στον Θεό, αγαπούν και σέβονται την Ορθόδοξη Πίστη και β) ότι αυτό που αποστρέφονται περισσότερο είναι η υποκρισία και η ασυνέπεια λόγων και πράξεων από εμάς τους μεγαλύτερους. Μας θέλουν αληθινούς και προσηνείς και όχι απόμακρους και μόνιμα «δασκάλους», αλλά έτοιμους να τους ακούσουμε».

Ο νεοεκλεγείς Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο μετά το μεγάλο Μήνυμα στο Φανάρι. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ/ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

Για τον πόλεμο που διεξάγει ο Πούτιν σε βάρος της ομόδοξης Ουκρανίας, ο Αρχιεπίσκοπος Ευγένιος είπε πως «από την πρώτη στιγμή των πολεμικών γεγονότων στην Ουκρανία, η Εκκλησία της Κρήτης εξέφρασε την βαθύτατη θλίψη της, την αμέριστη συμπάθειά της και την απεριόριστη συμπαράστασή της προς τον πληγέντα λαό της Ουκρανίας, καθώς επίσης, ύψωσε φωνή διαμαρτυρίας προς κάθε υπεύθυνο και αρμόδιο για τον αδελφοκτόνο αυτό πόλεμο, αλλά και σε κάθε πολεμική ενέργεια που αφήνει πίσω της μόνο φρίκη, θύματα και πάσης φύσεως καταστροφές. Η άποψή μου λοιπόν, που δεν είναι μόνον δική μου άποψη αλλά της Εκκλησίας και κάθε Ορθόδοξου χριστιανού, είναι ότι ο πόλεμος είναι απαράδεκτος, ότι πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα και ότι οι ισχυροί της Γης θα πρέπει να μάθουν να επιλύουν τις διαφορές τους με τον διάλογο και ποτέ με τη βία. Είμαστε όλοι αδελφοί, παιδιά του ίδιου Πατέρα Θεού».

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΡΗΤΗΣ

Σχετικά με την Εκκλησία της Κρήτης, είπε πως «απαρτίζεται από την Ιερά Αρχιεπισκοπή και τις οκτώ Ιερές Μητροπόλεις, έχει την κανονική της εξάρτηση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, έχει και Επαρχιακή Σύνοδο, σύμφωνα με τα άρθρα 1 και 2 του Νόμου 4149/1961, του ‘Καταστατικού Χάρτη’ της, η οποία διαχειρίζεται τις διάφορες υποθέσεις της».

Για τους ομογενείς Κρήτες της Αμερικής ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως «εδώ και αρκετά χρόνια, η επικοινωνία μου με τους Κρήτες της Αμερικής είναι συνεχής και οι δεσμοί μου μαζί τους αδιάρρηκτοι. Εχω πάρα πολλούς φίλους και γνωστούς με καταγωγή από την Κρήτη, οι οποίοι ξενιτεύτηκαν και διαπρέπουν τώρα στην Αμερική και με τους οποίους επικοινωνώ σε κάθε ευκαιρία. Επίσης, ενθυμούμαι πόσες φορές τα μέλη της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής διοργάνωσαν στο παρελθόν εκδρομές στην Κρήτη για να προσκυνήσουν τα ιερά χώματα των προγόνων τους και έτσι είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και άλλους και να συνδεθώ μαζί τους.

Δεν θα μπορούσα όμως να μην αναφερθώ και στην πολύτιμη βοήθειά και συμπαράστασή των Κρητών τής Αμερικής, όταν ολοπρόθυμα και πολλές φορές μάλιστα, έσπευσαν να βοηθήσουν τη Μεγαλόνησο, τόσο ηθικά όσο και υλικά, σε δυσκολίες και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίσαμε. Τους είμαστε ευγνώμονες».

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και του Αγιασμού των Θεοφανείων.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

Αναφορικά αν είναι μέσα στα σχέδιά του να πραγματοποιήσει κάποια επίσκεψη στην Ομογένεια, είπε πως «είναι αλήθεια πως, τόσο ο καλός αδελφός, Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, όσο και η Παγκρητική Ένωση Αμερικής διά του Συμβουλίου της, με έχουν ευγενικά προσκαλέσει να επισκεφθώ τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μπορώ λοιπόν να πω, πως είναι μέσα στα σχέδιά μου να επισκεφθώ, για να γνωρίσω από κοντά το πολυσχιδές έργο της Εκκλησίας της Αμερικής, αλλά και τις δράσεις και τα επιτεύγματα όλης της Ομογένειας και ιδιαίτερα των απόδημων πνευματικών παιδιών της Εκκλησίας Κρήτης».

Οταν τον ρωτήσαμε «πώς μας βλέπετε την Ομογένεια; Τι είμαστε εμείς για σας;», απάντησε: «Είστε η προέκταση της Ελλάδας -με ό,τι αυτή πρεσβεύει- στην άλλη άκρη του κόσμου. Είστε τα δικά μας απόδημα παιδιά -σάρκα από τη σάρκα μας- τα οποία αγαπούμε και θαυμάζουμε. Είστε το καύχημά μας, διότι βρήκατε νέα πατρίδα χωρίς ποτέ να ξεχάσετε τη Γενέθλια γη. Χωρίς ποτέ να λησμονήσετε τη γλώσσα, τα έθιμα, τα ήθη, τις παραδόσεις, τον πολιτισμό και την πίστη της ευλογημένης και πολύπαθης Ελλάδας. Είστε τέλος, ευλογημένοι άνθρωποι, διότι αποτελείτε παράδειγμα γνήσιας αφοσίωσης προς το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και προς την Κορυφή της Ορθοδοξίας τον μεγάλο Πατριάρχη τού Γένους Βαρθολομαίο. Εύχομαι σε όλους καλή συνέχεια στους καθημερινούς αγώνες σας, φωτισμό και δυνάμεις ανεξάντλητες από τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, τον Οποίο παρακαλώ να ευλογεί την ζωή και τα έργα σας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΟΥΕΖ. Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα εξαγωγέας ενεργειακής ασφάλειας (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. «Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ υψηλές.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας