x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

Εκκλησία

Ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Σπυρίδων στην Κληρικολαϊκή της Αρχιεπισκοπής

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος π. Αμερικής Σπυρίδων προσεκλήθη και αναμένεται να παρευρεθεί στην 46η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η οποία, όπως έχει γράψει ο «Ε.Κ.», θα συγκληθεί στη Νέα Υόρκη από την Δευτέρα 4 μέχρι και την Πέμπτη 7 Ιουλίου και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Marriot Marquis. Η Κληρικολαϊκή θα ολοκληρωθεί με επίσημο δείπνο στο οποίο έχει κληθεί να τραγουδήσει εξ’ Ελλάδος η αοιδός Δέσποινα Βανδή.

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Σπυρίδων θα συμμετάσχει επίσημα σε εκδηλώσεις της Αρχιεπισκοπής, εν προκειμένω με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου των εκατό ετών από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων διαδέχθηκε στην Αρχιεπισκοπία τον μακαριστό σήμερα Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο το 1996 και αρχιεράτευσε μέχρι το 1999. Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι πρόσφατα συζητήθηκε στην Επαρχιακή Σύνοδο και την Εκτελεστική Επιτροπή και το θέμα της χρηματοδότησης της σύνταξης του πρώην Αρχιεπισκόπου, ενώ υπήρξε ομοφωνία υπέρ αυτού από τα μέλη της Επαρχιακής Συνόδου.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον Εθνικό Κήρυκα το Σαββατοκύριακο – 20-21 Σεπτεμβρίου 2014, όταν είχε έλθει στη Βοστώνη για την Εξόδιο Ακολουθία της πρώην προέδρου της Φιλοπτώχου Αδελφότητας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Ευανθίας Κοντάκη, ανάμεσα στα άλλα και συγκεκριμένα στην ερώτηση «αν σας καλέσει σήμερα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και σας πει, ‘αδελφέ Σπυρίδων, έλα να πιούμε ένα καφέ’, θα πάτε;», είπε «ασφαλώς θα πάω διότι είμαι πάντα υπέρ του διαλόγου και της συνεννοήσεως, αλλά πρέπει να υπάρξουν και οι κατάλληλες συνθήκες για να αποδώσει ο διάλογος» και διερωτήθηκε «μπορώ να αρνηθώ τον διάλογο;».

Σε άλλο σημεία όταν τον είχαμε ρωτήσει «τί είναι η Ομογένεια για σας;», υπογράμμισε ότι «η Ομογένεια είναι η επέκταση της Ελλάδος στην Αμερική, μια άλλη Ελλάδα. Οταν βλέπω ομογενή βλέπω ένα φίλο συμπατριώτη Ελληνα» και τόνισε πως «κι εγώ παιδί της Ομογένειας είμαι, γνήσιο κι αυθεντικό παιδί της Ομογένειας, και πονάω όταν βλέπω πως παραθεωρούνται οι παραδόσεις μας, ότι τα σχολεία μας δεν ευδοκιμούν, όταν επιμένουν ακόμη μερικοί πως όλα πρέπει να αμερικανοποιηθούν, λες κι ό,τι είναι ελληνικό αποτελεί δευτερεύον στοιχείο και είναι κατώτερης κατηγορίας. Διάβασα στην εφημερίδα σας ότι έκλεισαν πρόσφατα τέσσερα σχολεία, και λυπήθηκα. Ανέθαρρα βέβαια λίγο διαβάζοντας πως κάτω εκεί στη Φλόριδα υπάρχει ένα σχολείο τσάρτερ που προοδεύει. Η είδηση αυτή μού έδωσε μεγάλη χαρά».

Στην ερώτηση που του είχαμε υποβάλλει αν χάνεται η ελληνικότητα, ο Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων είχε τονίσει τα εξής: «Οσο περνά ο χρόνος τόσο και περισσότερο έδαφος θα χάνουμε». Για την Ελληνική Παιδεία και Γλώσσα, είπε ότι «διάβασα το άρθρο σας με τίτλο ‘Ποια Παιδεία;’ και σας συγχαίρω γι’ αυτό, είναι πράγματα τα οποία, όπως είπατε κι εσείς, λέγονται και επαναλαμβάνονται από χρόνια, αλλά τίποτε δεν γίνεται, δεν λαμβάνονται αποφάσεις επί του θέματος, και βρισκόμαστε σήμερα στο σημείο να επανεξετάζουμε την όλη υπόθεση της ελληνικής γλώσσας και αν συμφέρει να την κρατήσουμε ή όχι. Πάντοτε πίστευα και πιστεύω ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρξει γνήσια μορφή Ορθοδοξίας που να μη βασίζεται πάνω σε Ελληνικές βάσεις. Οι Πατέρες της Εκκλησίας ήταν Ελληνες. Η Πατερική σκέψη ήταν πέρα έως πέρα Ελληνική. Δεν ξέρω πώς μπορεί να βρει το δρόμο της μία Εκκλησία, ιδίως στη σημερινή εποχή, χωρίς τις γνήσιες πατερικές ελληνικές της βάσεις. Κι αυτό δεν το λέγω εγώ, το λένε οι μεγαλύτεροι θεολόγοι των Ρώσων, όπως ο Φλορόφσκι, και άλλοι».

Επίσης στην Κληρικολαϊκή έχουν προσκληθεί ο Αρχιεπίσκοπος Καναδά Σωτήριος, ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Δημήτριος και ο Μητροπολίτης Μεξικού Αθηναγόρας, με το αιτιολογικό της επετείου των εκατό χρόνων από της ιδρύσεως της Αρχιεπισκοπής καθότι έχουν υπηρετήσει σ’ αυτήν. Επίσης προσεκλήθη και ο πρώην Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος αλλά όχι στην Κληρικολαϊκή, παρά μονάχα στα εγκαίνια του ναού του Αγίου Νικολάου και μάλιστα σε θέση εκτός του ναού να παρακολουθεί από στενό κύκλωμα τηλεόρασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. «Τα ποικίλα φαινόμενα ψυχολογικής και σωματικής βίας εις βάρος των γυναικών, θεωρούνται απολύτως απαράδεκτα και καταδικαστέα από την Αγία Γραφή, την εκκλησιαστική μας παράδοση και την χριστιανική ηθική γενικότερα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Το συγκρότημα «Sounds of Cyprus» στους δρόμους του Μανχάταν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Ελενα Χρίστου, ο Πήτερ Δούσκαλης και ο Αλεξ Τασόπουλος πραγματοποίησαν μια συναυλία κυπριακής μουσικής για Νεοϋορκέζους και τουρίστες στο κέντρο του Μεγάλου Μήλου, την Times Square.

«Ταξιδεύω Γρεβενά» – Στη Λίμνη Μαυραναίων (Βίντεο)

ΓΡΕΒΕΝΑ. Το ένατο διαδικτυακό βίντεο της τουριστικής καμπάνιας του Δήμου Γρεβενών με τίτλο «Ταξιδεύω Γρεβενά», παρουσιάζει την πανέμορφη τεχνητή λίμνη της κοινότητας Μαυραναίων, η οποία απέχει μόλις δέκα χιλιόμετρα από την πόλη των Γρεβενών.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας