x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

Εκκλησία

Ο Αρχων Μιχάλης Ψαρός πλέκει το εγκώμιο του Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου.

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Αρχων Μιχάλης Ψαρός, αντιπρόεδρος του Οργανισμού «Οι Φίλοι του Αγίου Νικολάου», ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποπεράτωση του Ιερού Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου έπειτα από είκοσι χρόνια από την τραγική ημέρα του τρομοκρατικού πλήγματος στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, εκφώνησε την κεντρική ομιλία κατά την τελετή των εγκαινίων.

Ο κ. Ψαρός στην ομιλία του, ανάμεσα στα άλλα, είπε πως ήταν «πριν από είκοσι και πλέον χρόνια ο μόνος Οίκος Λατρείας ο οποίος καταστράφηκε στο Σημείο Μηδέν την 11η Σεπτεμβρίου. Αυτός ο ναός ήταν ο πρώτος χώρος που αντίκρυζαν οι μετανάστες προπάτορές μας όταν περνούσαν από το Ellis Island στο όνειρο της Αμερικής. Σήμερα εγκαινιάζομε ένα μεγαλόπρεπο καινούργιο Οίκο Λατρείας στο Σημείο Μηδέν, ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα σχεδιασμένο από τον παγκοσμίως διάσημο αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα. Τώρα η Νέα Υόρκη έχει ένα Εθνικό Προσκύνημα, ένα μνημείο το οποίο είναι πραγματικά άξιο της μεγαλύτερης πόλης στον κόσμο. Είθε ‘η Κυρία Θεοτόκος της Νέας Υόρκης’ να κρατεί αυτή την πόλη στην αγκαλιά της, να ευλογεί και προστατεύει τη Νέα Υόρκη και την Αμερική στους ερχόμενους αιώνες».

Τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Χριστόδουλος Αθανασάτος

Σε άλλο σημείο ο κ. Ψαρός είπε πως «το Εθνικό Προσκύνημα είναι ένα κενοτάφιο για εκείνους οι οποίοι φονεύθηκαν εκείνη τη φρικιαστική ημέρα πριν από είκοσι χρόνια επειδή ήταν Αμερικανοί. Εμείς είμαστε οι άνθρωποι της Αναστάσεως αντί του θανάτου, του καλού αντί του κακού, του φωτός αντί του σκότους, της ειρήνης και της αγάπης αντί της βίας και του μίσους. Το Εθνικό Προσκύνημα τώρα στέκεται ως μία αιώνια μαρτυρία για τις ζωές που χάθηκαν και ως μία υπενθύμιση για το πού και πως εξαφανίσθηκαν. Είθε η μνήμη τους να είναι αιώνια. Προσεύχομαι όπως οι οικογένειές τους να αγκαλιάσουν θερμά αυτόν τον ιερό χώρο και να βρουν ειρήνη και παραμυθία. Το Εθνικό προσκύνημα είναι δυνατό σύμβολο της αφοσίωσης της Αμερικής στη θρησκευτική ελευθερία και ένα σύμβολο της Αμερικανικής αντίθεσης στις δυνάμεις της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας ανά τον κόσμο. Το Εθνικό Προσκύνημα ως το νεότερο σπουδαίο ίδρυμα της χώρας μας θα τιμά την Αμερική καλωσορίζοντας ανθρώπους όλων των πίστεων, θρησκειών και εθνικοτήτων».

Ο κ. Ψαρός τόνισε ακόμα πως «για την Ελληνοαμερικανική μας Κοινότητα το ‘Εθνικό Προσκύνημα’ είναι ‘ο Αμερικανικός Παρθενώνας μας’ – το πλέον ορατό σύμβολο του Ελληνισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Εθνικό Προσκύνημα ανεβάζει την Πίστη και το Εθνος μας στην Αμερική σε επίπεδα τα οποία θεωρούσαμε αδιανόητα και καταδεικνύει ως η Ελληνοαμερικανική μας Κοινότητα μπορεί να επιτύχει με το κατάλληλο όραμα και ηγεσία. Για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς το Εθνικό Προσκύνημα είναι η Αγία μας Σοφία, η αδελφή της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως, του μεγαλύτερου ναού που οικοδομήθηκε ποτέ.

Το Εθνικό Προσκύνημα είναι τώρα ο πλέον επιφανής ναός που οικοδομήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα είναι η πρώτη Ορθόδοξη εκκλησία σε επισκεψιμότητα στον Κόσμο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Κυριάκος: Δεν γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα – «Νόμιμη αλλά πολιτικά λάθος η παρακολούθηση»

ΑΘΗΝΑ. «Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης υπόθεσης» τόνισε, μεταξύ άλλων, χθες σε τηλεοπτική του δήλωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας ότι «αυτό που έγινε ήταν λάθος, δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα».

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας