x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Μπάιντεν για μετανάστες: «Αυτή είναι η Αμερική»

Πάνω απ’ όλα ο Πρόεδρος στην ομιλία του στο Κογκρέσο έπρεπε να αποδείξει ότι είναι «ζωντανός». Οτι μπορεί να εκφωνήσει μια ομιλία. Οτι μπορεί να σταθεί για μια ώρα. Οτι παρά την ηλικία του, είναι σε θέση να κυβερνήσει την χώρα, εφόσον επανεκλεγεί.

Αυτό ήταν το ευάλωτο σημείο του. Σε αυτό συγκέντρωσαν τα «πυρά» τους οι αντίπαλοί του.

Το πέτυχε πέρα και πάνω από κάθε προσδοκία. Με δυνατή φωνή, με κέφι, με ευγλωττία και δυναμισμό, εξαπέλυσε κύματα επιθέσεων ενάντια στον «προκάτοχό του» -τη λέξη αυτή χρησιμοποίησε 13 φορές- σε μέλη του Κογκρέσου, ακόμα και στους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου.

«Η ζωή μου», είπε, «με δίδαξε να αγκαλιάζω την ελευθερία και την ευπρέπεια. Ενα μέλλον βασισμένο στις βασικές αξίες που έχουν κάνει αυτή την χώρα αυτό που είναι: ειλικρίνεια, ευπρέπεια, αξιοπρέπεια, ισότητα. Αλλοι», συνέχισε, «μπορεί να βλέπουν μια διαφορετική εικόνα. Μια Αμερική των εκδικήσεων, των αντιποίνων».

Επρεπε να λεχθούν αυτά. Πάμε να τα ξεχάσουμε.

Ωστόσο, αν σε κάτι με ενόχλησε η ομιλία του ήταν ότι δεν μίλησε τόσο, όσο συχνά γίνεται, «για την κατάσταση στη χώρα».

Εκφώνησε μια προεκλογική ομιλία, την πρώτη από τότε που ξεκαθάρισε το προεκλογικό τοπίο, ενώπιον μεγάλου -λόγω του αντικειμένου- παναμερικανικού ακροατηρίου.

Είπε πολλά και ενδιαφέροντα.

Αυτό όμως που μίλησε στην καρδιά αυτού εδώ του μετανάστη, σε αυτή την απίστευτα φιλόξενη, ηγέτιδα χώρα του Κόσμου, είναι το σημείο της ομιλίας του για τους μετανάστες: Το παραθέτω αυτούσιο:

«Δεν θα δαιμονοποιήσω τους μετανάστες λέγοντας ότι ‘δηλητηριάζουν το αίμα της χώρας μας’, όπως είπε ο προκάτοχός μου, χρησιμοποιώντας τα ίδια του τα λόγια. Δεν θα χωρίζω οικογένειες. Δεν θα απαγορεύω στους ανθρώπους να έρχονται στην Αμερική λόγω της πίστης τους. Αντίθετα με τον προκάτοχό μου, την πρώτη μέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου στη θέση αυτή, παρουσίασα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διόρθωση του μεταναστευτικού μας συστήματος, την ασφάλεια των συνόρων, και την παροχή μιας διαδικασίας για την ιθαγένεια για τους ονειροπόλους και πολλά περισσότερα. Αντίθετα με τον προκάτοχό μου», είπε, «γνωρίζω ποιοι είμαστε ως Αμερικανοί. Είμαστε η μόνη χώρα στον Κόσμο με καρδιά και ψυχή που προσελκύει τους μεγάλους και τους νέους. Είμαστε το σπίτι για τους ιθαγενείς Αμερικανούς, που οι πρόγονοί τους κατοικούν εδώ για χιλιάδες χρόνια. Σπίτι για ανθρώπους από κάθε γωνιά της Γης. Κάποιοι ήρθαν ελεύθερα. Κάποιοι αλυσοδέθηκαν με βία. Κάποιοι όταν η λιμοκτονία χτύπησε, όπως η οικογένεια των προγόνων μου στην Ιρλανδία. Κάποιοι για να δραπετεύσουν από την καταδίωξη. Κάποιοι για να κυνηγήσουν όνειρα, που είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν αλλού παρά μόνο εδώ στην Αμερική. Αυτή είναι η Αμερική, όπου όλοι προέρχονται από κάπου, αλλά που όλοι είμαστε Αμερικανοί».

Ναι, και αυτή πρέπει να παραμείνει η Αμερική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη και διαμόρφωση του νέου κόσμου, ειδικά λόγω του γεγονότος ότι αρκετοί Ελληνες της Διασποράς κατέχουν ήδη σημαντικές θέσεις σε αυτή την τεχνολογική επανάσταση.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ