x
 

Πολιτική

Ο Μπάιντεν από το Ντιτρόιτ προωθεί τα ηλεκτρικά οχήματα (Βίντεο)

18 Νοεμβρίου 2021

ΝΤΙΤΡΟΪΤ. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πάτησε το γκάζι σε ένα «Χάμερ» με ηλεκτρική μπαταρία την Τετάρτη, κάνοντας τους τροχούς να τσιρίζουν και το αυτοκίνητο να εκτιναχθεί προς τα εμπρός, καθώς προσπαθούσε με τον δικό του τρόπο να οδηγήσει τη χώρα προς ένα μέλλον ηλεκτρικών οχημάτων.

Ο κινητήρας ήταν αθόρυβος καθώς ο Πρόεδρος πάτησε φρένο δίπλα σε μια αντιπροσωπεία δημοσιογράφων και αξιωματούχων που τον περίμεναν.

«Θέλει κανείς να μπει μέσα;» ρώτησε χαμογελώντας ο Μπάιντεν.

Είχε μόλις οδηγήσει το ηλεκτροκίνητο «Χάμερ» στις εγκαταστάσεις της Τζένεραλ Μότορς (General Motors) για να δείξει πώς ο πρόσφατα υπογεγραμμένος νόμος υποδομών του $1 τρισ. θα μπορούσε να μεταμορφώσει την αυτοκινητοβιομηχανία.

Υπογραμμίζει τη γιγαντιαία διακομματική του συμφωνία, κόστους δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις υποδομές, ώστε να πληρωθεί η εγκατάσταση φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων σε ολόκληρη τη χώρα, μια επένδυση που λέει ότι θα βοηθήσει πολύ στον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα που θερμαίνουν τον Πλανήτη, ενώ θα δημιουργήσει καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Είναι επίσης μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η Κίνα στην αγορά των «plug-in EV». Επί του παρόντος, το μερίδιο αγοράς των ΗΠΑ στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων «plug-in» είναι το ένα τρίτο του μεγέθους της κινεζικής αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων.

Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν ήταν ακόμη ηγετική χώρα στα ηλεκτρικά οχήματα, κάτι που πιστεύει ότι το πακέτο υποδομών του μπορεί να αλλάξει με τα σχέδια για την κατασκευή 500.000 σταθμών φόρτισης. Το «Χάμερ» που οδήγησε έχει αρχική τιμή $108.700, καθώς η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται να έχει σχεδιαστεί μέχρι στιγμής για να εξυπηρετεί αγοραστές πολυτελείας αντί για μαζικό κοινό.

«Μέχρι τώρα, η Κίνα ηγούνταν σε αυτόν τον αγώνα – αυτό πρόκειται να αλλάξει», είπε. «Θα διασφαλίσουμε ότι οι δουλειές του μέλλοντος θα καταλήξουν εδώ στο Μίσιγκαν, όχι στα μισά του κόσμου».

Δύο κορυφαίοι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου, γράφοντας στο «Detroit Free Press», είπαν ότι η νομοθεσία θα βοηθήσει την Αμερική να ανακτήσει την παγκόσμια ανταγωνιστικότητά της, η οποία έχει εξασθενίσει, υποστηρίζουν, «μετά από δεκαετίες καθυστέρησης και παρακμής».

«Κανείς δεν το γνωρίζει αυτό καλύτερα από το Ντιτρόιτ, το οποίο ήταν στο επίκεντρο της αμερικανικής βιομηχανικής στρατηγικής στο παρελθόν και τώρα μπορεί ξανά. Γι’ αυτό έρχεται σήμερα ο πρόεδρος Μπάιντεν», έγραψαν από κοινού ο Μπράιαν Ντις, διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν σε στήλη γνώμης που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

«Οι Ρεπουμπλικανοί, ακόμη και μερικοί από αυτούς που ψήφισαν υπέρ του πακέτου υποδομών, επικρίνουν τον Μπάιντεν ότι ασχολείται με την τεχνολογία των ηλεκτρικών οχημάτων σε μια εποχή που οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν την άνοδο των τιμών της βενζίνης και του φυσικού αερίου.

Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ πήρε το λόγο στη Γερουσία την Τρίτη για να υποστηρίξει ότι «η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει κανένα στρατηγικό σχέδιο για να χτυπήσει τα δάχτυλά της και να μετατρέψει την τεράστια χώρα μας σε κάποια πράσινη ουτοπία μέσα σε μια νύχτα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξήρε χθες Πέμπτη την «οξεία διάνοια» του Χένρι Κίσιντζερ, τονίζοντας ωστόσο ταυτόχρονα πως συχνά διαπίστωνε πως είχε «βαθιές διαφωνίες» με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ