x
 

Πολιτική

Ο Μπάιντεν εξετάζει να νομιμοποιήσει μετανάστες – Πρόκειται για συζύγους Αμερικανών πολιτών

23 Απριλίου 2024

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πριν από είκοσι χρόνια, η Αλισον Μπατίστα (Allyson Batista) συμβουλεύτηκε τον ιερέα της για ένα δίλημμα, καθώς είχε ερωτευτεί έναν άνδρα που ζούσε παράνομα στη χώρα, ο οποίος δεν είχε καμία ελπίδα να αλλάξει το καθεστώς του. «Νομίζω ότι αν αγαπάς κάποιον, τον παντρεύεσαι και από εκεί και πέρα τα καταφέρνεις», θυμάται να της λέει ο ιερέας.

Ετσι έκανε. Δύο δεκαετίες αργότερα, το ζευγάρι έχει τρία παιδιά και μια επιτυχημένη κατασκευαστική εταιρεία στη Φιλαδέλφεια. Αλλά εξακολουθούν να μην αισθάνονται σιγουριά – για το αν θα επιτραπεί στον σύζυγο της Αλισον να παραμείνει στις ΗΠΑ για αρκετό καιρό ώστε να δει τα παιδιά του να ενηλικιώνονται ή αν η κυβέρνηση θα κάνει ποτέ κάτι για να βοηθήσει.

Τώρα, όπως σημειώνει αποκλειστικό ρεπορτάζ της «Wall Street Journal», οικογένειες όπως αυτή της Μπατίστα προσβλέπουν στην κυβέρνηση Μπάιντεν, όπου οι αξιωματούχοι συζητούν σοβαρά ένα σχέδιο για να βοηθήσουν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που ζουν παράνομα στη χώρα και είναι παντρεμένοι με Αμερικανούς πολίτες.

Η ιδέα αυτή έχει επικρατήσει στον Λευκό Οίκο από το περασμένο καλοκαίρι, παρά τον επιβαρυμένο χαρακτήρα της μεταναστευτικής πολιτικής ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024. Υπάρχει μια ολοένα διευρυνόμενη παραδοχή μεταξύ των κορυφαίων πολιτικών συμβούλων του Μπάιντεν ότι ο Πρόεδρος θα μπορούσε να ωφεληθεί κάνοντας ένα θετικό βήμα στο θέμα της μετανάστευσης, σε αντιδιαστολή με τη σκληρή ομιλία του για το θέμα και με ένα αναμενόμενο εκτελεστικό διάταγμα με στόχο τον δραστικό περιορισμό των παράνομων διελεύσεων στα νότια σύνορα.

Αξιωματούχοι εντός του Λευκού Οίκου και στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας μελετούν μια σειρά προτάσεων για την παροχή αδειών εργασίας ή την απαλλαγή από την απέλαση εκατομμυρίων μεταναστών χωρίς χαρτιά που ζουν και εργάζονται στις ΗΠΑ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εχουν επικεντρωθεί στον πληθυσμό των μικτών οικογενειών, όπου συνήθως τα παιδιά και ο ένας γονέας είναι Αμερικανοί πολίτες, επειδή πιστεύουν ότι αυτή η δημογραφική ομάδα είναι η πιο σημαντική, σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης και υποστηρικτές που έχουν μιλήσει μαζί τους.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 1,1 εκατομμύρια μετανάστες χωρίς χαρτιά, παντρεμένοι με Αμερικανούς πολίτες, σύμφωνα με την Fwd.us, μια ομάδα υπεράσπισης των μεταναστών. Αν και οι μετανάστες συνήθως μπορούν να πληρούν τις προϋποθέσεις για πράσινη κάρτα όταν παντρεύονται Αμερικανούς πολίτες, οι σύζυγοι αυτοί μπορεί να αποκλείονται σύμφωνα με τη μεταναστευτική νομοθεσία για διάφορους λόγους, κυρίως αν εισήλθαν παράνομα στη χώρα περισσότερες από μία φορές ή αν χρησιμοποίησαν πλαστά νομικά έγγραφα. Ορισμένες από αυτές τις παραβάσεις, λένε οι υποστηρικτές, συμβαίνουν όταν οι μετανάστες είναι μικρά παιδιά, αλλά μπορούν και πάλι να οδηγήσουν σε ισόβιες απαγορεύσεις.

«Πρόκειται για ανθρώπους που βρίσκονται εδώ και πληρώνουν φόρους εδώ και δεκαετίες», δήλωσε η Ρεμπέκα Σι (Rebecca Shi), εκτελεστική διευθύντρια του American Business Immigration Coalition, μιας ομάδας νυν και πρώην διευθύνοντων συμβούλων που πιέζει την κυβέρνηση Μπάιντεν να παράσχει άδειες εργασίας ή άλλες διευκολύνσεις για συζύγους χωρίς χαρτιά.

Αρκετοί υπέρμαχοι που έχουν μιλήσει με τον πρόεδρο πιστεύουν ότι υποστηρίζει την πρόταση και θεωρεί την ιδέα ως την ευκαιρία του να έχει αντίκτυπο παρόμοιο με το πρόγραμμα του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα «Αναβολή της δράσης για τις αφίξεις παιδιών» (Deferred Action for Childhood Arrivals). Το DACA παρείχε άδειες εργασίας και προστασία από την απέλαση σε περισσότερους από 800.000 νεαρούς μετανάστες χωρίς χαρτιά, γνωστούς ως Dreamers, και ξεκίνησε μήνες πριν από την επανεκλογή του Ομπάμα το 2012.

Αν και οι ψηφοφόροι ανησυχούν όλο και περισσότερο για την ανεξέλεγκτη παράνομη μετανάστευση στις ΗΠΑ, οι δημοσκόποι έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχουν δύο ομάδες για τις οποίες οι ψηφοφόροι αισθάνονται ιδιαίτερη συμπάθεια – οι «Dreamers» και τα μικτά ζευγάρια.

Οι αξιωματούχοι θεωρούν επίσης την ιδέα ως πιθανό αντίδοτο στις αυξανόμενες εντάσεις στο εσωτερικό των μεταναστευτικών κοινοτήτων, ιδίως από πολλούς Μεξικανούς και Κεντροαμερικανούς που δυσανασχετούν με το γεγονός ότι μεγάλοι πληθυσμοί νεοαφιχθέντων αιτούντων άσυλο, κυρίως από τη Νότια Αμερική, έχουν λάβει άδεια να εργάζονται νόμιμα μέσω μιας σειράς προσπαθειών της διοίκησης.

Πηγή: «The Wall Street Journal»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ