x
 

Πολιτική

Ο Μπάιντεν ξεκινά από τη Ρώμη τις συναντήσεις του ενόψει της G20 και της COP26 (Vid)

29 Οκτωβρίου 2021

ΡΩΜΗ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έφτασε σήμερα στη Ρώμη ενόψει της συνόδου της G20 και πρόκειται να συναντηθεί με τον πάπα Φραγκίσκο, τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι αλλά και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μπάιντεν έφτασε σήμερα στις 02:25 τα ξημερώματα στην Ιταλία, λίγη ώρα αφού παρουσίασε στην Ουάσινγκτον ένα «ιστορικό» σχέδιο ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει επενδύσεις στον κοινωνικό και περιβαλλοντικό τομέα.

Ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι αυτό θα υπερψηφιστεί από τους Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς λόγω των διαφωνιών στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος.

Σήμερα, στις 12:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας), ο Μπάιντεν θα επισκεφθεί το Βατικανό, όπου θα συναντηθεί με τον πάπα Φραγκίσκο για τέταρτη φορά στη ζωή του, αλλά πρώτη ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Είναι ο δεύτερος καθολικός που εκλέγεται στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος αναμένει η συνάντηση αυτή, στην οποία θα παραστεί και η πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν, να είναι «θερμή», όπως δήλωσε η εκπρόσωπός του Τζεν Ψάκι.

Επισήμως ο πάπας και ο Αμερικανός πρόεδρος θα συζητήσουν σήμερα θέματα κοινής ανησυχίας: τη φτώχεια, την κλιματική αλλαγή και την πανδημία. Όμως παραμένει το ερώτημα αν οι δύο άνδρες, η συνάντηση των οποίων θα γίνει μακριά από τα βλέμματα των δημοσιογράφων, θα αναφερθούν στο ακανθώδες θέμα των αμβλώσεων.

Ο Μπάιντεν υπερασπίζεται ένθερμα το δικαίωμα αυτό, ενώ ο πάπας θεωρεί την άμβλωση «φόνο». Ωστόσο ο ποντίφικας πήρε αποστάσεις από τους Αμερικανούς επισκόπους που ήθελαν να απαγορεύσουν στον Αμερικανό πρόεδρο να κοινωνεί λόγω των απόψεών του για την άμβλωση.

Στη συνέχεια, στις 15:15 τοπική ώρα, ο Μπάιντεν θα συνομιλήσει με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

Οικοδεσπότης της συνόδου G20, που πραγματοποιείται αύριο και την Κυριακή, ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκαλεί το ενδιαφέρον των ΗΠΑ, όπως και τα σχέδιά του για μεταρρυθμίσεις.

 

Αssociated Press

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η πρώτη κυρία Τζιλ καταφθάνουν στο Βατικανό, 29 Οκτωβρίου, 2021. (AP Photo/Andrew Medichini)

 

Κάποιοι σχολιαστές επισημαίνουν ότι ο Ντράγκι, που έχει περάσει από το πανεπιστήμιο MIT και την αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs, γνωστά ονόματα για τους Αμερικανούς πολιτικούς, ίσως να είναι το νέο αστέρι της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής.

Να αναζωπυρώσει την φλόγα

Στη διάρκεια της συνόδου της G20, όπως και στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, COP26, που ξεκινά την Κυριακή στη Γλασκώβη, ο Τζο Μπάιντεν πρέπει να αποδείξει ότι οι ΗΠΑ έχουν πάρει αποστάσεις από τις λεκτικές υπερβολές του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και από την τάση του υπέρ της απομόνωσης των ΗΠΑ και κατά της πολυμέρειας.

Η χαοτική αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν τον Αύγουστο προκάλεσε αναστάτωση στους συμμάχους τους.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να δώσει έμφαση στο σχέδιο μεταρρυθμίσεων που προωθεί, «τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής»: 550 δισεκ, δολάρια για τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου.

«Η Αμερική επέστρεψε σε ηγετική θέση όσον αφορά το κλίμα, με έναν τρόπο που θα χαιρετίσει» η διεθνή κοινότητα, διαβεβαίωσε ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν από το αεροσκάφος που μετέφερε τον Μπάιντεν στη Ρώμη.

Όμως οι διεθνείς του εταίροι είδαν τα σχέδιά του να βρίσκουν εμπόδιο στην κοινοβουλευτική διαδικασία, γεγονός που ανάγκασε τον Αμερικανό πρόεδρο να τα μετριάσει . Εξάλλου παρατηρούν ότι η δημοτικότητά του βρίσκεται σε πτώση, ενώ αντίθετα ο Τραμπ παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που συχνά υπενθυμίζει ότι έχει διατρέξει τον κόσμο επανειλημμένα ως γερουσιαστής και στη συνέχεια ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, θέλει να αναζωπυρώσει τη φλόγα με τους εταίρους του.

Θα ξεκινήσει σήμερα από τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, το οποίο θα συναντήσει στις 16:15 τοπική ώρα στη γαλλική πρεσβεία στη Ρώμη.

«Θα είναι μια εποικοδομητική συνάντηση με πολλή ουσία», διαβεβαίωσε ο Σάλιβαν. «Υπάρχουν πολλά ζητήματα στα οποία μοιραζόμαστε κοινές αξίες με τη Γαλλία, κοινά συμφέροντα και κοινά οράματα», πρόσθεσε.

Οι δύο πρόεδροι επιθυμούν εξάλλου να επισφραγίσουν τη συμφιλίωσή τους μετά τη μεγάλη διπλωματική κρίση που προκλήθηκε αφού η Αυστραλία προτίμησε να αγοράσει αμερικανικά υποβρύχια, παρά το συμβόλαιο που είχε με τη Γαλλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η πλειοψηφία του Ανώτατου Δικαστηρίου φάνηκε διατεθειμένη τη Δευτέρα να υποστηρίξει μια σειρά τοπικών διαταγμάτων που επέτρεπαν σε μια μικρή πόλη του Ορεγκον να απαγορεύσει στους άστεγους να κοιμούνται ή να κατασκηνώνουν σε δημόσιους χώρους.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ