x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Χάρης Ψαρός μιλά στον «Ε.Κ.» για το βιβλίο του για τον αυτισμό

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η διάγνωση ενός παιδιού με αυτισμό είναι μια εμπειρία που αλλάζει τη ζωή μιας οικογένειας. Ο Χάρης Ψαρός (Harry Psaros) έχει γράψει ένα συγκινητικό και διαφωτιστικό βιβλίο για το θέμα, με τίτλο «From Struggle to Strength: A Father’s Journey with Autism and the Power of Hope and Positivity» («Από τον αγώνα στη δύναμη: Το ταξίδι ενός πατέρα με τον αυτισμό και η δύναμη της ελπίδας και της θετικότητας»).

Μίλησε στον «Εθνικό Κήρυκα» για το βιβλίο και για το πώς η ελληνική του καταγωγή έχει επηρεάσει τη ζωή και το έργο του.

Αφοσιωμένος οικογενειάρχης, ο κ. Ψαρός -ο νεότερος αδελφός του Μιχάλη Ψαρού (Michael Psaros)- είναι ευτυχισμένος σύζυγος της Μισέλ εδώ και 24 χρόνια και περήφανος πατέρας δύο γιων, του Κώστα «Γκας» και του Μάξιμου «Μαξ».

Ο αείμνηστος πατέρας του Χάρη Ψαρού, Τζόρτζ, (ο μεγαλύτερος φαν του Γκας) και η μητέρα του Μαίρη Αν με τον Γκας (στο κέντρο).

Επαγγελματικά, ο κ. Ψαρός υπηρετεί ως ειδικός σε θέματα νευροεπιστημών (executive neuroscience account specialist) στην AbbVie. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Autism Caring Center, ένας από τους ιδρυτές του North Fayette P.A.L.S. (οργάνωση για παιδιά με ειδικές ανάγκες), πρόεδρος του North Fayette Township’s Parks and Recreation Board και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας των Αγίων Πάντων στο Γουέιρτον της Δυτικής Βιρτζίνια. Γνωστός στους θαυμαστές του ως ο «Pitt Guru», είναι κορυφαίος influencer στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον αθλητισμό του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ και επικεφαλής συντάκτης του Pittsburgh Sports Now.

Με πτυχίο στη Βιομηχανική Μηχανική από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, καθώς και minors στη Φυσική και τη Φιλοσοφία, ο κ. Ψαρός διαθέτει ισχυρό εκπαιδευτικό υπόβαθρο. Διευρύνοντας περαιτέρω τις γνώσεις του, απέκτησε πιστοποίηση ως σύμβουλος υγείας από το Institute of Integrated Nutrition. Φανατικός αναγνώστης, ο κ. Ψαρός απολαμβάνει τη γυμναστική ενδυνάμωσης, το τρέξιμο και τις πολεμικές τέχνες και ζει για να υπηρετεί τους άλλους.

Πιστεύει ότι «αν αναπνέεις, θα πρέπει να βοηθάς τους άλλους».

Ακολουθεί η συνέντευξη:

«Εθνικός Κήρυκας»: Δεδομένου του ιδιαίτερα φορτωμένου προγράμματός σας, πόσο χρόνος απαιτήθηκε από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι τη δημοσίευση του «From Struggle to Strength»;

Το βιβλίο «From Struggle to Strength: A Father’s Journey with Autism and the Power of Hope and Positivity» του Χάρη Ψαρού. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση του συγγραφέα

Χάρης Ψαρός: Αυτό το βιβλίο άργησε πολύ να κυκλοφορήσει. Από τότε που μίλησα στο συνέδριο Autism Notebook Connection το 2014, μητέρες με πλησίασαν παρακαλώντας με για βοήθεια. Οι σύζυγοί τους αρνούνταν να αποδεχτούν τη διάγνωση αυτισμού των παιδιών τους, γεγονός που προκαλούσε τεράστια απόγνωση. Το ίδιο συνέβη και πριν από μερικά χρόνια, μετά την κεντρική ομιλία μου στο Autism Caring Center’s Mother’s Day Conference. Γεννήθηκε η ιδέα. Αυτές οι γυναίκες χρειάζονταν υποστήριξη – και οι σύζυγοί τους χρειάζονταν μια αφύπνιση. Αποφάσισα τότε και εκεί να γράψω ένα βιβλίο γι’ αυτές και για τους γονείς με πρόσφατα διαγνωσμένα παιδιά. Η συγγραφή αυτών των συμβουλών χρειάστηκε ενάμιση χρόνο επιμελούς εργασίας για να πετύχω το σωστό ύφος: δυναμικό και ταυτόχρονα ενημερωτικό.

«Ε.Κ.»: Πώς αντέδρασε η οικογένειά σας στο βιβλίο; 

Χ. Ψαρός: Η στιγμή της αλήθειας είναι επιτέλους κοντά. Ολόκληρη η οικογένειά μου -συμπεριλαμβανομένης της συζύγου μου Μισέλ, της πραγματικής ηρωίδας αυτής της ιστορίας- δεν έχει ακόμη διαβάσει το βιβλίο. Ηθελα να είναι μια συλλογική εμπειρία για ολόκληρη την οικογένειά μου. Το να πω ότι είμαι σε αναμμένα κάρβουνα περιμένοντας τις αντιδράσεις τους θα ήταν μεγάλη υποτίμηση. Το ταξίδι του γιου μας Γκας ήταν εξαντλητικό, γεμάτο με αμέτρητες επισκέψεις σε γιατρούς και ατελείωτες ώρες θεραπείας. Ως νοσοκόμα με εκπληκτική μνήμη των λεπτομερειών, η Μισέλ ήταν απαραίτητη, βοηθώντας με να αναδημιουργήσω ένα ζωντανό και ακριβές σκίτσο των προκλήσεων που αντιμετωπίσαμε κατά τη διάρκεια αυτού του δύσκολου κεφαλαίου της ζωής μας. Μπορώ μόνο να ελπίζω ότι τα λόγια μου αποδίδουν την επιμονή της οικογένειάς μας απέναντι στις αντιξοότητες. Αν και αγχωμένος, ανυπομονώ να μοιραστώ το ταξίδι μας και να δώσω επιτέλους στους αγαπημένους μου την ευκαιρία να ξαναζήσουν αυτή την καθοριστική περίοδο που άλλαξε για πάντα αυτό που είμαστε.

«Ε.Κ.»: Πώς έχει επηρεάσει η ελληνική σας καταγωγή τη ζωή και το έργο σας;

Χ. Ψαρός: Οι Ελληνες έχουν την πίστη και την οικογένεια στο αίμα τους. Για μένα και τη σύζυγό μου, η πίστη και η οικογένειά μας υπήρξαν πυλώνες δύναμης καθώς αντιμετωπίσαμε τη διάγνωση αυτισμού του γιου μας. Η οικογένειά μου δημιούργησε μια «προστατευτική φωλιά» όπου ο γιος μας μπορούσε να ανοίξει τα φτερά του και να πετάξει. Η ακούραστη υποστήριξή τους κατά τη διάρκεια των πιο σκοτεινών ημερών με δίδαξε τη δύναμη της άνευ όρων αγάπης. Αντλούσα επίσης δύναμη από την Ορθόδοξη πίστη μου όταν χρειαζόμουν μια επιπλέον δόση ελπίδας. Η ελληνική αρχή του φιλότιμου -του να βοηθάς τους άλλους- με καθοδηγεί. Οπως λέω συχνά: «Η βοήθεια προς τους ανθρώπους είναι η αρχή του φιλότιμου: ‘Αν αναπνέεις, πρέπει να βοηθάς τους άλλους’». Εγραψα αυτό το βιβλίο για να διαφωτίσω τις οικογένειες που περπατούν σε αυτό το μονοπάτι, μοιραζόμενος όσα μάθαμε, ώστε το ταξίδι τους να είναι πιο ομαλό. Η υπέρτατη πράξη φιλοτιμίας μου.

Η οικογένεια Ψαρού. Από αριστερά διακρίνονται οι Μαξ, Μισέλ, Χάρης και Γκας Ψαρός.

«Ε.Κ.»: Ετοιμάζετε κάποιο άλλο βιβλίο;

Χ. Ψαρός: Ο παππούς μου ο Μάικ μου εμφύσησε από μικρή ηλικία το μάντρα «δυνατό σώμα, δυνατό μυαλό». Αυτό το μήνυμα πάλλεται στις φλέβες μου μέχρι σήμερα. Οραματίζομαι όχι ένα αλλά δύο επερχόμενα βιβλία που μπορούν να μεταφέρουν αυτή τη σοφία στο ευρύ κοινό. Πρώτον, έναν οδηγό ευεξίας για τα παιδιά στο φάσμα που αντιμετωπίζουν ανησυχητικά ποσοστά παχυσαρκίας έως και 50%. Μέσα από ελκυστικές αισθητηριακές δραστηριότητες που κάνουν τα παιδιά να κινούνται, καθώς και συμβουλές για υγιεινή διατροφή, μπορούμε να προετοιμάσουμε αυτά τα παιδιά για να είναι υγιή. Ο στόχος είναι η ευχάριστη κίνηση και η σωστή διατροφή που θα θρέψει τόσο το σώμα όσο και το πνεύμα. Δεύτερον, μια εμπνευσμένη συλλογή συνεντεύξεων που αναδεικνύει πατέρες που διαγράφουν ένα μονοπάτι αριστείας στην ανατροφή αυτιστικών παιδιών. Επισημαίνοντας τα μαθήματα που κέρδισαν μέσα από τις δυσκολίες, αυτό το βιβλίο θα καταστεί σημείο αναφοράς για τους μπαμπάδες που μόλις ξεκίνησαν αυτό το ταξίδι. Αποστολή μου είναι να αποτυπώσω πώς μοιάζει η «καλή» πατρότητα στην πράξη για όσους αντιμετωπίζουν τη διάγνωση.

Το «From Struggle to Strength: A Father’s Journey with Autism and the Power of Hope and Positivity» του Χάρη Ψαρού, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Aurora Corialis, κυκλοφόρησε στις 4 Απριλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με μια ανοικτή γιορτή, στην οποία έδωσαν το «παρών» πελάτες κάθε ηλικίας, όπως επίσης και γνωστά στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, το συγκρότημα του καφέ Under Pressure και της ελληνικής υπεραγοράς Athena πραγματοποίησε τα επίσημα εγκαίνια, το απόγευμα της Τρίτης 21 Μαϊου, στις νέες εγκαταστάσεις της 31ης Οδού στην Αστόρια.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ