x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο διχασμός στην Ελλάδα ανταγωνίζεται αυτόν της Αμερικής. Τις πταίει;

Η Ελλάδα ζει στους ρυθμούς της πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση για τις μέχρι σήμερα πρακτικές της, που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ και με την οποία συμφωνούν και την συνυπογράφουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν και αυτά εναντίον των πρακτικών της κυβέρνησης.

Η ξαφνική αυτή εξέλιξη προέκυψε αμέσως μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», το οποίο υπαινίσσεται ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει την ευθύνη του δυστυχήματος μόνον στον σταθμάρχη, που βρίσκεται φυλακισμένος, και ο οποίος αμέσως μετά το δυστύχημα είχε δηλώσει ότι ξέχασε να γυρίσει το κλειδί και ως συνέπεια είχαμε την τραγική σύγκρουση των δυο τρένων που κόστισε 57 ζωές νέων ανθρώπων.

Στη συζήτηση στη Βουλή αυτό που επιχειρήθηκε από την αντιπολίτευση ήταν να βάλει στο κάδρο της ευθύνης και τον υπουργό Κώστα Α. Καραμανλή, ο οποίος, ενώ είχε ενημερωθεί για την κατάσταση από τους εργαζόμενους για τους κινδύνους ενός δυστυχήματος, παρέλειψε να πάρει όλα τα μέτρα για την αποφυγή του. Από την πλευρά της κυβέρνησης η θέση που αναπτύχθηκε είναι ότι δεν υπήρξε παράλειψη και ότι το όλο θέμα βρίσκεται στη δικαιοσύνη, η οποία, εάν υπάρχουν και άλλοι πιθανοί υπεύθυνοι, θα τους αναδείξει διά των ερευνών που κάνουν οι αρμόδιες αρχές.

Ο κ. Καραμανλής αναγνώρισε την πολιτική του ευθύνη και παραιτήθηκε από υπουργός και μέχρις εδώ θεωρεί πως φτάνει η δική του ευθύνη, θέση με την οποία συμφωνεί και η κυβέρνηση. Η έρευνα της δικαιοσύνης θα δείξει εάν αυτό ισχύει, οπότε αυτό το θέμα δεν έχει κλείσει. Ομως, το όλο θέμα έχει και την πολιτική του πλευρά και σε αυτό είναι χρήσιμο να ειπωθούν κάποια πράγματα.

Η θέση του κυβερνητικού στρατοπέδου είναι, με βάση τη δήλωση του σταθμάρχη, ότι πρόκειται για ανθρώπινο λάθος και ότι προς το παρόν αυτό περιορίζεται σε αυτό που παρέλειψε να κάνει ο σταθμάρχης. Ομως, έχουμε τις προειδοποιήσεις προς τον ίδιο τον υπουργό από τους εργαζομένους στον ΟΣΕ και άρα εκ του αποτελέσματος προκύπτουν ενδείξεις για παραλείψεις. Για το λόγο αυτό το κυβερνητικό στρατόπεδο θα έπρεπε να συναινέσει στην άρση της ασυλίας. Μάλιστα, ο ίδιος ο Υπουργός θα έπρεπε να ζητήσει την άρση της ασυλίας, κάτι που θα αφόπλιζε την όποια αντιπολίτευση να προβεί σε τέτοιες ενέργειες. Αυτό δεν έγινε από την πλευρά του κυβερνητικού στρατοπέδου γιατί θα παρήγετο τεράστιο πολιτικό κόστος, λόγω του ότι οι υπάρχουσες σε πλήρη δράση κλίκες εντός του κόμματος της ΝΔ θα οδηγούσαν τη ΝΔ σε μια φθοροποιά εσωστρέφεια και, τουλάχιστον, σε μείωση των ποσοστών της στις επερχόμενες ευρωεκλογές και όχι μόνον.

Από την άλλη μεριά, το ΠΑΣΟΚ άδραξε την ευκαιρία που του έδινε το δημοσίευμα του «Βήματος» να ανακόψει την τάση πτώσης των δημοσκοπικών του ποσοστών, που το φέρνουν να υστερεί του ΣΥΡΙΖΑ, επαναφέροντας το θέμα για την ευθύνη του κ. Καραμανλή που δεν μπόρεσε να το περάσει στη σχετική Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, λόγω της άρνησης της ΝΔ να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο. Φυσικά δεν μπορούσε να κάνει και τα στραβά μάτια σε ένα δημοσίευμα που υπαινίσσετο συγκάλυψη. Το είδε και ως δικαίωση των προσπαθειών του να αναβαθμιστεί η κατηγορία για τον Κώστα Α. Καραμανλή στις συζητήσεις της Εξεταστικής Επιτροπής.

Το πολιτικό σύστημα πάσχει βαριά από τη νόσο του αυταρχισμού και ας καμώνεται πως είναι δημοκρατικό. Δεν είναι. Ολα τα πολιτικά κόμματα έχουν βάλει το χεράκι τους, είναι δεν είναι στην κυβέρνηση, για όλα αυτά που συμβαίνουν και τα οποία δεν μας αρέσουν. Οι προσωπικότητες που τα διαχειρίζονται και τα ελέγχουν έχουν μεγάλη ευθύνη για τα κακώς κείμενα, ιδίως για το μεγάλο διχασμό στον οποίο οδηγούν τα μέλη της κοινωνίας. Η αξιωματική τους αρχή είναι η πολιτική με την οποία δημιουργούν, διαχρονικά, συνθήκες μη κανονικότητας στους χώρους της παραγωγής, τους θεσμούς και στις κοινωνίες, μέσω της οποίας ευελπιστούν να κατακτήσουν την εξουσία, την οποία, όταν την κατακτούν, ανακαλύπτουν πως, τελικά, δεν τους ανήκει. Και πώς να τους ανήκει αφού φτάνουν σε αυτήν με τη βοήθεια και έγκριση των μεγάλων μονοπωλίων.

* Ο Θεόδωρος Στάθης έζησε για χρόνια στις ΗΠΑ. Είναι πρώην βουλευτής Λάρισας με το ΠΑΣΟΚ, ενώ διετέλεσε υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και υπουργός Γεωργίας. Είναι διδάκτωρ του Columbia University και πρόεδρος του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δακρύσαμε από συγκίνηση για τον παλμό και την τεράστια συμμετοχή των Eλληνοαμερικανών στην πραγματικά μεγαλειώδη παρέλαση της 25ης Μαρτίου, στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν, την περασμένη Κυριακή.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ