x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

Κοινωνία

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Ποζιρκίδης, μιλά στον «Ε.Κ.»

14 Σεπτεμβρίου 2022

ΑΘΗΝΑ. Σε μια από τις καλύτερες Διεθνείς Εκθέσεις Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) των τελευταίων δέκα χρόνων αναδεικνύεται η φετινή, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») ο διευθύνων σύμβουλος του εθνικού εκθεσιακού φορέα ΔΕΘ – Helexpo, Κυριάκος Ποζιρκίδης. Ο ίδιος μιλά επίσης και για τον ρόλο της ΔΕΘ στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, για τα έργα ανάπλασης του εκθεσιακού χώρου της Θεσσαλονίκης, αλλά και για το μέλλον των εκθέσεων γενικότερα.

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

«Εθνικός Κήρυκας» Γιατί να επισκεφθεί κάποιος τη φετινή ΔΕΘ;

Κυριάκος Ποζιρκίδης: Η φετινή ΔΕΘ (10-18 Σεπτεμβρίου) αναδεικνύεται σε μια από τις καλύτερες της τελευταίας δεκαετίας, με αριθμό εκθετών που προσεγγίζει τους 1.500, sold out εκθεσιακούς χώρους και τιμώμενη χώρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στην 86 η ΔΕΘ συμμετέχουν 19 χώρες, 46 Επιμελητήρια από όλη τη χώρα με 320 επιχειρήσεις δίνουν το «παρών» υπό την «ομπρέλα» της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, ενώ ξεχωριστές παρουσίες έχουν το ΕΕΘ, το ΕΒΕΘ και το ΕΒΕΑ.

Στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ αναπτύσσονται εννέα θεματικές ενότητες, από την επιχειρηματικότητα, την ηλεκτροκίνηση-αυτοκίνηση και τις νέες τεχνολογίες μέχρι τη γαστρονομία, την εκπαίδευση και την κυκλική οικονομία. Μάλιστα, η τελευταία αυτή ενότητα αναπτύσσεται σε 3.000 τ.μ., σε υπαίθριους και εσωτερικούς χώρους, με περισσότερες από 45 συμμετοχές. Η ΔΕΘ-Helexpo υιοθετεί το σύνθημα Forward For Green και φιλοξενεί στο πλαίσιο αυτής της ενότητας ενδιαφέρουσες δράσεις και πρωτοβουλίες για την ανακύκλωση στην πράξη.

Μεταξύ των θεματικών αφιερωμάτων της φετινής Εκθεσης ξεχωρίζει αυτό της Ψηφιακής Ελλάδας, που αποτελεί μια πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της ΔΕΘ-Helexpo. Παράλληλα, το υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων φιλοξενεί στο περίπτερό του νεοφυείς επιχειρήσεις και αναπτυξιακούς-επενδυτικούς φορείς. Παρόν είναι και το CERN στο περίπτερο 15, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να πληροφορηθεί για τη βασική έρευνα στη φυσική, αλλά και τις εφαρμογές της στην Ιατρική.

Μεταξύ των highlights της 86ης ΔΕΘ είναι και οι εντυπωσιακές επιδείξεις στο περίπτερο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Ε.Κ.»: Σιγά σιγά φαίνεται να αφήνουμε πίσω μας την πανδημία. Μπορεί να συμβάλλει η ΔΕΘ στην ουσιαστική ώθηση της ελληνικής οικονομίας στην μετά covid-εποχή;

Κυριάκος Ποζιρκίδης: Ενα κομμάτι του «μυελού» κάθε υγιούς Οικονομίας είναι η εκθεσιακή δραστηριότητα, η οποία καθρεφτίζει ανάγλυφα την ανάπτυξη ή την παρακμή των αγορών και των επιχειρήσεων

Η ΔΕΘ- Helexpo Α.Ε. είναι ο Ενιαίος Εθνικός Εκθεσιακός Φορέας, με κύρια δραστηριότητα την διοργάνωση εκθέσεων, συνεδρίων και επιχειρηματικών αποστολών και εκδηλώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η Εταιρεία κατέχει σημαντικό ρόλο στην ελληνική οικονομία, καθώς διαρκώς διοργανώνει επιχειρηματικές εκδηλώσεις και προσφέρει καινοτόμες υπηρεσίες που προωθούν την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη επιχειρηματικών δικτύων μεταξύ εταιρειών ποικίλων κλάδων της Οικονομίας.

Η συνεισφορά του εθνικού εκθεσιακού φορέα δεν αποτυπώνεται μόνο στις εκθεσιακές επιδόσεις του, αλλά έχει μεγάλη σχέση με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Η ελληνική οικονομία κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών είχε μόνιμο συμπαραστάτη και αρωγό τη ΔΕΘ όχι μόνο στο επίπεδο των εκθέσεων, αλλά και του πλήθους των επενδυτικών και εμπορικών συναλλαγών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο προσκήνιο, στο παρασκήνιο ή στο περιθώριο των εκθεσιακών διοργανώσεων.

Η ΔΕΘ-Helexpo, αποτελεί έναν φορέα, ο οποίος στηρίζει την ανάπτυξη της αγοράς και των εμπορικών-παραγωγικών επιχειρήσεων και βιομηχανιών.

«Ε.Κ.»: Πώς προχωρούν τα έργα ανάπλασης του εκθεσιακού χώρου της Θεσσαλονίκης; Είστε εντός των χρονοδιαγραμμάτων;

Κυριάκος Ποζιρκίδης: Πριν από μικρό χρονικό διάστημα παρουσιάστηκε η προμελέτη του έργου της ανάπλασης, η οποία διενεργήθηκε μεταξύ Νοεμβρίου του 2021 και Μαΐου του 2022 και ουσιαστικά προσάρμοσε τον αρχικό σχεδιασμό στις πραγματικότητες της Θεσσαλονίκης και των εκθεσιακών της αναγκών. Στο πλαίσιο αυτό, αυξήθηκε σε πάνω από 55% το ποσοστό της έκτασης που δίνεται για χρήση στην πόλη από 50% που ήταν η αρχική πρόβλεψη, μειώθηκε η δομημένη επιφάνεια κατά 12%, εξορθολογίστηκαν τα logistics, βελτιώθηκε η κυκλοφορία ανάμεσα στις εκθέσεις και περιορίσθηκε ο όγκος του επιχειρηματικού κέντρου.

Κατά την παρουσίαση της προμελέτης τονίσθηκε πως τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα του έργου, ώστε τη διετία 2022-2023 να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες, το 2023 να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την κατασκευή του νέου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου και το 2024 να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες. Υπογραμμίστηκε μάλιστα πως κατά τη διάρκεια των έργων η λειτουργία της Εκθεσης δεν θα διακοπεί ούτε μία ημέρα. Τα εγκαίνια προβλέπονται για το 2026, ενδεχομένως όμως να χρειαστεί μια μικρή παράταση, ώστε να εξασφαλισθεί η αδιάλειπτη λειτουργία της Εκθεσης.

«Ε.Κ.»: Πιστεύετε ότι τα έργα αυτά θα βοηθήσουν και την πόλη γενικότερα;

Κυριάκος Ποζιρκίδης: Η ολοκλήρωση του νέου Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης θα είναι μια λαμπρή γιορτή για τη Θεσσαλονίκη και θα σηματοδοτήσει την υλοποίηση ενός ονείρου, ενός οράματος που θα βοηθήσει την πόλη να μπει σε μια νέα περίοδο της Ιστορίας της.

Το εμβληματικό αυτό έργο θα δώσει απάντηση στην αγωνία της Θεσσαλονίκης για οικονομική ανάπτυξη, θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της, προσφέροντας ένα αστικό πάρκο πρασίνου και θα ενισχύσει τον τοπικό, περιφερειακό και διεθνή ρόλο της ΔΕΘ-Helexpo.

Με το νέο Εκθεσιακό Κέντρο η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει έναν χώρο πρασίνου και αναψυχής για τους πολίτες και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, αυτός ο πνεύμονας πρασίνου, που σήμερα δεν υφίσταται, θα μεταβάλλει ριζικά και σε θετική κατεύθυνση τις περιβαλλοντικές ισορροπίες της Θεσσαλονίκης, αποδίδοντας για χρήση στους κατοίκους της συνολικά περίπου το 50% της έκτασης του ακινήτου της ΔΕΘ.

Η νέα ΔΕΘ θα είναι το πιο πράσινο και βιοκλιματικό Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο στην Ευρώπη.

Από τη δημιουργία του νέου Εκθεσιακού Κέντρου και την λειτουργία της ΔΕΘ-Helexpo και όλων των επιχειρηματικών μονάδων, που πρόκειται να αναπτυχθούν, εκτιμάται ότι θα συντηρείται οικονομική δραστηριότητα 350-400 εκατ. ευρώ και περισσότερες από 1.500 θέσεις εργασίας ετησίως.

Παράλληλα, οι 1.300 καινούργιες θέσεις στάθμευσης θα βελτιώσουν τις κυκλοφοριακές συνθήκες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ συνολικά το νέο επιχειρηματικό κέντρο, που θα κατασκευαστεί στην ΔΕΘ, θα δημιουργήσει έναν πυρήνα επιχειρηματικών, εμπορικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και πόλο έλξης των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης.

«Ε.Κ.»: To μέλλον των διεθνών εκθέσεων στη συνεχώς εξελισσόμενη και μεταβαλλόμενη ηλεκτρονική εποχή ποιο πιστεύετε ότι θα είναι;

Κυριάκος Ποζιρκίδης: Τα Εκθεσιακά Κέντρα δεν είναι μόνο πόλοι ανάπτυξης της Οικονομίας, αλλά δομές που αντανακλούν τις κοινωνικές εξελίξεις και έχουν την ετοιμότητα να συμβάλλουν καίρια σε περιόδους κρίσεων.

Η εκθεσιακή και συνεδριακή δραστηριότητα δεν ήταν αποκομμένη από την δραματική και παγκοσμίου βεληνεκούς συγκυρία, μοναδική τα τελευταία 100 έτη, πανδημία.

Ο εθνικός εκθεσιακός φορέας στην μακρόχρονη ιστορία του έχει καταφέρει να λειτουργήσει κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, επιδεικνύοντας αντοχή.

Η επόμενη ημέρα της εκθεσιακής βιομηχανίας είναι σίγουρα πολύ πιο ασφαλής από την χθεσινή.

Σε κάθε περίπτωση η εκθεσιακή δραστηριότητα με φυσική παρουσία παραμένει αναντικατάστατη, αλλά την ίδια στιγμή τα υβριδικά εκθεσιακά γεγονότα αναμένεται να διαδραματίζουν έναν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο διεθνώς.

Τα υβριδικά γεγονότα, τα οποία συνδυάζουν την ψηφιακή αλληλεπίδραση με την περιορισμένη και με πρωτόκολλο φυσική παρουσία αποτελούν μία πραγματικότητα για τους εκθεσιακούς οργανισμούς. Είναι προφανές ότι οι εμπορικές εκθέσεις θα παίξουν καίριο ρόλο στην ανάκαμψη μετά την πανδημία, αλλά θα πρέπει να αλλάξουν.

«Ε.Κ.» Ποιο είναι το όραμά σας για τη ΔΕΘ;

Κυριάκος Ποζιρκίδης: Η ΔΕΘ-Helexpo αποτελεί το «όχημα» για όλο και περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις, που επιδιώκουν την υλοποίηση εξωστρεφών δράσεων.

Ο εθνικός εκθεσιακός φορέας αφουγκράζεται τις ανάγκες της Οικονομίας, της αγοράς και των επιχειρήσεων και επιδιώκει με εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με συνέδρια και εκδηλώσεις να υποστηρίξει την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη της χώρας. Οι συγκυρίες ποτέ δεν είναι οι ιδανικές. Με ισχυρή βούληση, σχέδιο και επιμονή βαδίζουμε μπροστά και εξελισσόμαστε.

Αυτή είναι η στρατηγική και το όραμά μας για τη ΔΕΘ-Helexpo.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ