x
 

Κοινωνία

O δικαστής «έδιωξε» το Μόρφου γιατί δεν φορούσε μάσκα

05 Αυγούστου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Στα άκρα οδηγείται η αντιπαράθεση του Μητροπολίτη Μόρφου με την Πολιτεία σχετικά με την παραβίαση του περί λοιμοκαθάρσεως Νόμου, αφού ο ιεράρχης καταφεύγει στο Ανώτατο επειδή δεν του επετράπη να εμφανιστεί στο Επαρχιακό Δικαστήριο για να  υπερασπιστεί τον εαυτό του, για τον λόγο ότι αρνήθηκε να φορέσει μάσκα. Από την άλλη, το δικαστήριο έστειλε το δικό του μήνυμα υποχρεώνοντας τον Μητροπολίτη να υπογράψει εγγύηση €5.000 ότι θα εμφανιστεί κατά τη δίκη η οποία αρχίζει στις 24 Σεπτεμβρίου, τη στιγμή μάλιστα που ουδείς αναμένει πως ο Μητροπολίτης θα φυγοδικήσει.

Εγγύηση καλούνται να υπογράψουν συνήθως όσοι αντιμετωπίζουν ποινικά αδικήματα. Τελικά, η δίκη τείνει να εξελιχθεί σε αναμέτρηση ως προς τη νομιμότητα ή μη των διαταγμάτων που εκδίδονται στο πλαίσιο της νομοθεσίας περί λοιμοκαθάρσεως, κάτι το οποίο πιθανώς θα επιδιώξει η πλευρά του Μητροπολίτη.

Όπως είναι γνωστό, η έρευνα κατά του Μητροπολίτη άρχισε μετά τη συγκέντρωση πιστών στον ιερό ναό Αγίας Μαρίνας στην Ευρύχου και την πορεία που ακολούθησε (της οποίας ηγείτο ο Μόρφου Νεόφυτος) για τον καθαγιασμό των υδάτων στον ποταμό Καρκώτη. Κατόπιν τούτου, η Αστυνομία εκλήθη να διερευνήσει το ενδεχόμενο διάπραξης αδικημάτων στη βάση του περί λοιμοκαθάρσεως νόμου, καθώς και για αμέλεια για τη διάδοση νόσου επικίνδυνης για τη ζωή στη βάση του άρθρου 190 κεφ.154 του Ποινικού Κώδικα. Επίσης, είχαν δοθεί οδηγίες να ερευνηθεί και υπόθεση πιθανής διέγερσης προς διάπραξη αδικήματος στη βάση του άρθρου 370(β) του Ποινικού Κώδικα. Στον Μητροπολίτη εκδόθηκε εξώδικο €300 το οποίο αρνήθηκε να πληρώσει.

Η υπόθεση αφορούσε και την κατηγορία κατά του Μόρφου Νεόφυτου ότι εξήγειρε πολίτες προκειμένου να συγκεντρωθούν στις 6 Ιανουαρίου, 2021 κάτι το οποίο ο ιεράρχης απορρίπτει μέσω του δικηγόρου του κ. Νίκου Κληρίδη ο οποίος υποστήριξε ότι ο Μητροπολίτης ουδόλως εξήγειρε τους πολίτες να παραβιάσουν τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αλλά τους κάλεσε να παραστούν στη λειτουργία των Θεοφανίων.

Η υπεράσπιση του Μητροπολίτη είναι ότι εξετέλεσε τα θρησκευτικά του καθήκοντα με βάση τα δικαιώματα και τα καθήκοντα που έχει ως ιεράρχης και τα οποία διασφαλίζονται και προστατεύονται από το Σύνταγμα, είπε. Ο κ. Κληρίδης καυτηρίασε επίσης το γεγονός ότι «δεν επετράπη στον κατηγορούμενο να παραστεί στην αίθουσα του δικαστηρίου», επειδή αρνήθηκε να φορέσει μάσκα, χαρακτηρίζοντάς την εξέλιξη ως «θλιβερό συμβάν», αφού δεν του είχε δοθεί το δικαίωμα να απαντήσει στις κατηγορίες.

Επικαλέστηκα, συνέχισε, τα άρθρα 13 και 30 του Συντάγματος που προνοούν ότι κάθε κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να είναι παρών ώστε να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ανέφερε ο κ. Κληρίδης, ο οποίος πρόσθεσε, πως τα συγκεκριμένα άρθρα είναι απόλυτα και υπέδειξε πως δεν μπορούν να τεθούν περιορισμοί που αφορούν την ελεύθερη παρουσία ενώπιον του Δικαστηρίου, κάτι το οποίο άπτεται του δικαιώματος της δίκαιης δίκης. Όπως είπε, η νομιμότητα της απαγόρευσης της εισόδου του Μητροπολίτη στην αίθουσα του Δικαστηρίου μπορεί να εξεταστεί από ανώτερο Δικαστήριο, κάτι το οποίο θα εγείρει. Εξήγησε επίσης πως το Δικαστήριο έδωσε οδηγίες στον ίδιο να απαντήσει εκ μέρους του πελάτη του. Απάντησα ότι δεν παραδέχεται και η υπόθεση ορίστηκε για τις 24 Σεπτεμβρίου, είπε.

Στο μεταξύ: Σε ανακοίνωσή της η Μητρόπολη Μόρφου διαψεύδει ότι «η εμφάνιση του Μητροπολίτη στο δικαστήριο συνοδεύτηκε με 40 αστυνομικούς και μέλη εταιρείας υπηρεσιών ασφαλείας που μίσθωσε η Μητρόπολη». Η ανακοίνωση αναφέρει και τα εξής: «Θεωρούμε καλόπιστα ότι το δημοσίευμα θα μπορούσε να θεωρηθεί προϊόν παραπληροφόρησης του συντάκτη και προς αποκατάσταση της αλήθειας, ενημερώνουμε τους αναγνώστες του κειμένου αυτού ότι η Ιερά Μητρόπολις Μόρφου «ουδέποτε μίσθωσε ιδιωτικούς φύλακες για προστασία του Μητροπολίτη Μόρφου, Νεοφύτου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Παγκύπριος Νέας Υόρκης θρηνεί το χαμό του ομογενή επιχειρηματία Ντίνου Ιορδάνους, του πρώην ποδοσφαιριστή του, του παράγοντα, του ευεργέτη και του πατριώτη, που έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή την περασμένη Κυριακή σε ηλικία 74 χρόνων, μετά από καρδιακή προσβολή.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ