x
 

Πολιτική

Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας στον «Ε.Κ.»: Η νέα ταυτότητα και οι άνθρωποι της Αθήνας τα ισχυρά χαρτιά της

ΑΘΗΝΑ. Μπορεί ένας, κατά τεκμήριο, χαμηλών τόνων άνθρωπος με μόρφωση, ήθος και με ευπρέπεια να διακριθεί στην πολιτική σε μια εποχή που κυριαρχεί η φανφάρα, η αμετροέπεια, η επιθετικότητα και ο λαϊκισμός; Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας απέδειξε ότι μπορεί. Από απόλυτο αουτσάιντερ των δημοτικών εκλογών του περυσινού φθινοπώρου (αρχικά έβγαινε μόλις τρίτος στις δημοσκοπήσεις), και από εκεί που δεν τον ήξερε κανείς, με όπλο του κυρίως όλα τα προηγούμενα χαρακτηριστικά, έγινε πρωταγωνιστής σε μια άνευ προηγουμένου εκλογική έκπληξη και πλέον είναι δήμαρχος, εδώ και πέντε και κάτι μήνες, στον μεγαλύτερο δήμο της Ελλάδας. Η σύντομη πολιτική σταδιοδρομία του έχει όλα τα χαρακτηριστικά κινηματογραφικής ταινίας με τον ίδιο να γράφει αθόρυβα, όπως φαίνεται, το σενάριό της. Με μη προσποιητή ευγένεια και απλότητα υποδέχθηκε το «Περιοδικό» στο δημαρχιακό Μέγαρο της πλατείας Κοτζιά, μας μίλησε για πολλά και διάφορα, μας είπε ότι η ζωή του είναι «πράσινη», εκτός όλων των άλλων και λόγω… Παναθηναϊκού, και η δική μας διαίσθηση είναι ότι ο Χάρης Δούκας ήρθε για να μείνει.

«Περιοδικό»: Πώς άλλαξε η ζωή σας, η καθημερινότητά σας από τις αρχές του έτους όταν και αναλάβατε δήμαρχος;

Χάρης Δούκας: Υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στην καθημερινότητα ενός καθηγητή Πανεπιστημίου και του δημάρχου μιας πόλης όπως η Αθήνα. Υπάρχει, όμως και ένα κοινό σημείο, μια λέξη «κλειδί». Η ευθύνη. Υπάρχει και μία άλλη εξίσου σημαντική. Η λέξη δημιουργία. Αυτές οι δύο λέξεις είναι που καθορίζουν την καθημερινότητά μου. Θα ξεκινήσω την ημέρα μου νωρίς και θα την τελειώσω όταν σβήσει η λίστα με τις εκκρεμότητες που έχω. Δεν σας κρύβω ότι έχει περιοριστεί αυτό που λέγεται προσωπικός χρόνος. Αλλά είναι ένα τίμημα που καταβάλλω με μεγάλη ευχαρίστηση ειδικά όταν στο τέλος της ημέρας λέω, ναι, σήμερα, ίσως κατάφερα να βάλω ακόμα ένα λιθαράκι στην προσπάθεια να γίνει καλύτερη, πιο ανθρώπινη, πιο ευχάριστη, η καθημερινότητα των δημοτών αυτής της πόλης.

«Περιοδικό»: Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το πιο σημαντικό πρόβλημα της πρωτεύουσας και τι μέτρα λαμβάνετε για αυτό;

Χάρης Δούκας: Αυτό που συνδυάζει την ουσία με την εικόνα. Η καθαριότητα. Καταβάλλουμε μια μεγάλη προσπάθεια, καθημερινά, για να διατηρούνται οι δρόμοι καθαροί και οι κάδοι άδειοι. Τι κάνουμε; Μια υπερπροσπάθεια με πρώτους τους εργαζόμενους στην υπηρεσία καθαριότητας. Παράλληλα, εξοπλίζουμε και αναβαθμίζουμε στοχευμένα τις υλικοτεχνικές μας υποδομές. Τοποθετούμε συνεχώς συστήματα βυθιζόμενων κάδων στα σημεία παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων αποβλήτων. Εχουν ήδη τοποθετηθεί μέχρι σήμερα 70 συστήματα και το αμέσως προσεχές διάστημα θα τοποθετηθούν 66 επιπλέον, όλα με σύστημα συμπίεσης. Επίσης, ο νέος Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων μέσα στο 2024 θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Είναι πολύ σημαντικό το έργο αυτό, έχει πολλαπλά οφέλη. Θα εξοικονομήσουμε ανθρώπινο και μηχανοκίνητο δυναμικό το οποίο θα επικεντρωθεί περισσότερο στο κέντρο και τις γειτονιές. Θα βοηθήσει αυτό στην προσπάθεια που κάνουμε, ώστε η Αθήνα να λάμπει.

«Περιοδικό»: Ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης είχε γράψει ότι «η Αθήνα ποτέ δεν υπήρξε ωραία. Είναι ένα κακό σκηνικό θαυμάσια φωτισμένο απ’ τον ήλιο». Πώς το σχολιάζετε;

Χάρης Δούκας: H Αθήνα, όπως οι πίνακες του Τσαρούχη, έχει τις πινελιές της, τις γωνιές της, τα σημεία που την κάνουν μοναδική και ξεχωριστή. Η Αθήνα του σήμερα, πάντως, δεν είναι η Αθήνα της εποχής του μεγάλου ζωγράφου. Δεν είναι η άναρχη πρωτεύουσα μιας βαλκανικής χώρας, αλλά το πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο μιας Ελλάδας που έχει εξελιχθεί, που έχει έλθει πιο κοντά στην Ευρώπη. Εχει αλλάξει η Αθήνα. Και προς το καλύτερο αλλά και προς το χειρότερο. Ο ήλιος, πια φωτίζει ένα διαφορετικό σκηνικό. Ο δικός μου σκοπός είναι αυτό το θαυμάσια φωτισμένο σκηνικό να γίνεται μέρα με την ημέρα καλύτερο. Να σας πω και κάτι άλλο; Οταν αγαπάς κάτι το βλέπεις όχι απλά όμορφο, το βλέπεις σαν ό,τι ομορφότερο υπάρχει στον κόσμο. Την Αθήνα την αγαπώ! Για αυτό, λέω, ναι, είναι όμορφη!

«Περιοδικό»: Ο υπερτουρισμός στην Αθήνα σας απασχολεί;

Χάρης Δούκας: Πάρα πολύ! Η Αθήνα δεν είναι πια το πέρασμα για τα νησιά μας. Εχει καθιερωθεί ως σημαντικός τουριστικός προορισμός καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ο υπερτουρισμός, όπως και για άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, είναι μια σημαντική απειλή. Να σας φέρω ένα ενδεικτικό παράδειγμα. Η κρίση στέγης είναι αποτέλεσμα του αυξημένου τουρισμού και γίνεται εντονότερη λόγω και της έλλειψης αποτελεσματικών ρυθμιστικών μέτρων. Ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός επισκεπτών επιβαρύνει υπηρεσίες του δήμου όπως η καθαριότητα στην οποία αναφέρθηκα προηγουμένως. Τι κάνουμε; Εκπονούμε μελέτης φέρουσας ικανότητας του προορισμού. Θα την έχουμε στα χέρια μας στα τέλη αυτής της χρονιάς. Με βάση τα αποτελέσματά της, αλλά και μέσω του διαλόγου που έχουμε ήδη ξεκινήσει με τους εμπλεκόμενους φορείς, τις ενώσεις των ξενοδόχων και τους ιδιοκτήτες Airbnb, σχεδιάζουμε το μέλλον της πόλης, ώστε να υπάρχει μία σωστή διαχείριση των τουριστικών ροών και να σταματήσει ο υπερκορεσμός που υφίσταται το κέντρο και κάποιες συγκεκριμένες γειτονιές της Αθήνας.

«Περιοδικό»: Κάποιος μεταξύ σοβαρού και αστείου και προφανώς εν είδει υπερβολής μου είπε ότι σε πολλά κομμάτια της η Αθήνα για να γίνει λειτουργική (και όμορφη) πρέπει να γκρεμιστεί και να ξαναχτιστεί από την αρχή. Πώς το σχολιάζετε;

Χάρης Δούκας: Είναι δύσκολο να γκρεμίσουμε και να ξαναχτίσουμε την πόλη. Αλλά τουλάχιστον να μην την επιβαρύνουμε και άλλο. Οχι άλλο τσιμέντο! Το λέω και το εννοώ. Για αυτό το δημοτικό συμβούλιο, πρόσφατα πήρε μια σημαντική απόφαση πάνω στο κρίσιμο ζήτημα της εφαρμογής των διατάξεων περί επιτρεπόμενων υψών. Δεν θα γκρεμίσουμε, αν και θα συμφωνήσω ότι σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται και αυτό, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να φορτωθεί η πόλη με χιλιάδες νέα κυβικά τσιμέντου και πολυώροφα κτίρια. Και θα συγκρουστούμε για αυτό, θα είμαστε ανυποχώρητοι. Εχουμε στείλει ξεκάθαρα μηνύματα σε όσους θεωρούν ότι μπορεί να χτίζουν ό,τι θέλουν, όπου θέλουν. Πάνω από τα συμφέροντα των λίγων υπάρχουν τα συμφέροντα των πολλών και θα τα προστατέψουμε.

«Περιοδικό»: Το πλεονέκτημα της Αθήνας, πέρα από το πολύ ισχυρό brand της, ποιο είναι;

Χάρης Δούκας: H τεράστια πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί πάντοτε ένα τεράστιο πλεονέκτημα, αλλά η πόλη διαθέτει πλέον και ένα σύγχρονο και δυναμικό πρόσωπο: όπως πάρκα, πλατείες, φεστιβάλ, μουσικές σκηνές, θεατρικές παραστάσεις, γαστρονομία υψηλής ποιότητας και χιλιάδες καταστήματα. Δεν θέλουμε μία πόλη που θα τοποθετείται μέσα σε προθήκες μουσείων, αλλά μία πόλη σύγχρονη, ζωντανή κι ελκυστική, τόσο για τους κατοίκους της όσο και τους επισκέπτες. Η νέα ταυτότητα της Αθήνας, αλλά κυρίως οι άνθρωποί της είναι τα ισχυρά χαρτιά που της διασφαλίζουν ένα λαμπρό μέλλον.

«Περιοδικό»: Τι ζηλεύετε από άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις που δεν το έχει ή Αθήνα;

Χάρης Δούκας: Θα έλεγα ότι ζηλεύω τις αρμοδιότητες των δημάρχων των άλλων ευρωπαϊκών πόλεων που τους δίνουν τη δυνατότητα άμεσης και αποτελεσματικής παρέμβασης στη λειτουργία των πόλεών τους. Δυστυχώς, η απόσταση που χωρίζει την ελληνική από την ευρωπαϊκή αυτοδιοίκηση εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Για να μην θεωρηθεί όμως ότι πετάω την μπάλα στην εξέδρα ανοίγοντας μια μεγάλη συζήτηση, σας λέω θέλω περισσότερο ελεύθερο δημόσιο χώρο. Περισσότερο πράσινο. Πιο λειτουργικές πλατείες στο κέντρο και τις γειτονιές. Θέλω και περισσότερο πολιτισμό. Εκδηλώσεις που θα βγάλουν τον κόσμο στο δημόσιο χώρο που θα τον ψυχαγωγήσουν. Τι κάνουμε; Εν συντομία. Κάνουμε εκτεταμένες δεντροφυτεύσεις. Εχουμε φυτέψει πάνω από 2.000 δέντρα. Αναβαθμίζουμε τις πλατείες της πόλης μας, τις λούζουμε στο φως για να είναι ασφαλείς. Οι πλατείες της Αθήνας ζωντανεύουν διαδοχικά, η μία μετά την άλλη. Προχωράμε, στον χώρο του πολιτισμού στην αναβάθμιση της Κεντρικής Βιβλιοθήκης στο Σταθμό Λαρίσης. Προχωράμε για αρχή σε τέσσερα φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι. Το Καλοκαίρι στην Αθήνα, το Φεστιβάλ Νεανικής Δημιουργίας, το Φεστιβάλ Κολωνού και το Περιβαλλοντικό Φεστιβάλ.

«Περιοδικό»: Παίρνετε ιδέες από πόλεις του εξωτερικού που μπορούν να εφαρμοστούν στην Αθήνα; Αν ναι, μπορείτε να αναφέρετε κάποιο παράδειγμα;

Χάρης Δούκας: Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση όταν επισκέφτηκα την Κωνσταντινούπολη ότι, ενώ είναι 38 σταθμοί του Μετρό υπό κατασκευή και θα περίμενε κανείς να είναι όλη η πόλη ένα εργοτάξιο, η εικόνα δεν ήταν αυτή. Υπάρχει μία προσέγγιση cut and cover. Ολοκληρώνονται τα έργα στις πλατείες και παραδίδονται μέσα σε 6 μήνες, ενώ τα έργα του Μετρό συνεχίζονται υπογείως. Αυτό γίνεται και σε άλλες πρωτεύουσες, όχι μόνο στην Κωνσταντινούπολη. Και στην Κοπεγχάγη και στο Λος Αντζελες. Νομίζω αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ, εάν εφαρμοστεί και εδώ. Θα δώσει μία πολύ μεγάλη ανάσα στις πιο δύσκολες περιοχές. Γιατί το θέμα του ελεύθερου χώρου είναι κεντρικό στην Αθήνα. Πρέπει να αποσυνδέσουμε τις πλατείες από τα έργα του Μετρό και να δώσουμε γρήγορα πίσω τον δημόσιο χώρο στους κατοίκους.

«Περιοδικό»: Σε συνέντευξή σας έχετε πει ότι θεωρείτε παράδειγμα δημάρχου τον αείμνηστο Δημήτρη Μπέη. Εκτός από αυτόν, ποιον άλλον από τους προκατόχους σας θεωρείτε αξιόλογο δήμαρχο;

Χάρης Δούκας: Εχω υποστηρίξει και το πιστεύω ότι ο Δ. Μπέης ήταν ένας Δήμαρχος που είχε επιδείξει ένα σπουδαίο έργο στις γειτονιές. Η αναβάθμιση, το ζωντάνεμα της γειτονιάς, είναι και δική μου προτεραιότητα. Θέλω η πόλη μου από τη στιγμή μάλιστα που είναι η Αθήνα, το λίκνο της δημοκρατίας, να πρωτοστατεί στη διεύρυνση των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων, τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, στη μάχη κατά των διακρίσεων, στη δυνατότητα παροχής ίσων ευκαιριών για όλους.

«Περιοδικό»: Τι μουσική ακούει ο δήμαρχος Αθηναίων; Ποιοι είναι οι αγαπημένοι του καλλιτέχνες;

Χάρης Δούκας: Αρχισα να μαθαίνω κλασική κιθάρα από πολύ μικρός, μία συνήθεια που συνεχίζω να έχω μέχρι σήμερα στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που μου έχει απομείνει. Θα έλεγα ότι τα ακούσματά μου είναι πιο κοντά στη ροκ μουσική, με τα «Ζεστά ποτά» των Kατσιμιχαίων να με συντροφεύουν από την εφηβική μου ηλικία μέχρι σήμερα. Ομως δεν θα έλεγα όχι σε μία ποιοτική τζαζ βραδιά ή σε μία έθνικ συναυλία, σαν και αυτές που οργανώνονται αυτές τις μέρες στις πλατείες της Αθήνας, στο πλαίσιο του Athens City Festival.

«Περιοδικό»: Πώς χαλαρώνει o Xάρης Δούκας μετά από μια κουραστική ημέρα στα καθήκοντα του δημάρχου;

Χάρης Δούκας: Σημασία για εμένα δεν έχει τόσο το μέρος, όσο η καλή παρέα, οι άνθρωποι με τους οποίους μοιράζεσαι τις προσωπικές αυτές στιγμές της χαλάρωσης. Γενικά, μου αρέσουν οι βόλτες σε απλά μέρη. Ενα παραδοσιακό ταβερνάκι και ένα ποτήρι τσίπουρο για εμένα είναι αρκετά. Ή μία ήρεμη βραδιά στο σπίτι, βλέποντας σειρές στο Netflix, με αποφορτίζει, αν και προς το παρόν, λόγω φορτωμένου προγράμματος, παραμένει πολυτέλεια.

«Περιοδικό»: Αγαπημένος τουριστικός προορισμός ποιος είναι;

Χάρης Δούκας: Το Βερολίνο! Για φέτος. Εκεί κέρδισε ο Παναθηναϊκός το 7ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Αν με ρωτάγατε του χρόνου θα σας έλεγα η Βαρκελώνη. Εκεί ελπίζω να κερδίσει το 8ο. Τι να κάνω; Αφού δεν παίρνουμε πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο, το γύρισα και εγώ στο μπάσκετ! Πέρα όμως από τα αθλητικά, όντως το Βερολίνο μου αρέσει πάρα πολύ για την πολυπολιτισμικότητά του και τη μοναδική του ατμόσφαιρα, ενώ η Βαρκελώνη για τις πλατείες, τα πάρκα, τους πεζόδρομους και γιατί κατάφερε να αξιοποιήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες για να μετασχηματιστεί, κάτι που δεν κάναμε εμείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Σύσκεψη για την επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεων στον δημόσιο τομέα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ