x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης μιλά στον «Ε.Κ.» για την επίσκεψή του στην Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Επίσκεψη στην Ομογένεια των ΗΠΑ πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος. Ο τελευταίος, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκε στη δεξίωση που παρέθεσε στον Λευκό Οίκο, στις 4 Απριλίου, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για την 25η Μαρτίου και πήρε μέρος, ως τιμώμενο πρόσωπο μάλιστα, στις εορταστικές εκδηλώσεις της Φιλαδέλφειας για την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Με αφορμή την επίσκεψή του αυτή και τις εμπειρίες που αποκόμισε, ο κ. Κωνσταντάτος παραχώρησε συνέντευξη στον «Ε.Κ.».

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

«Εθνικός Κήρυκας»: Κύριε Κωνσταντάτε, βρίσκεστε σε περιοδεία στην Αμερική, προσκεκλημένος της Ομογένειας, για δεύτερη φορά. Να σας περιμένουμε και του χρόνου;

Γιάννης Κωνσταντάτος: Γιατί όχι; (γέλια). Είναι ιδιαίτερα φιλόξενη η Ομογένεια της Αμερικής και ανοίγει την αγκαλιά της τιμώντας, τόσο εμένα προσωπικά, όσο και το Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης μέσα από τις προσκλήσεις που μας απευθύνει και τις οποίες με μεγάλη χαρά αποδεχόμαστε.

Είναι γεγονός πως μέσα σε δύο χρόνια έχω την τιμή να επισκεφθώ πόλεις της Αμερικής όντας καλεσμένος των Ποντιακών Σωματείων, την πρώτη φορά και της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων της Φιλαδέλφειας, τη δεύτερη.

Χιλιάδες ομογενείς παρέλασαν στην κεντρική Λεωφόρο της πόλης της Φιλαδέλφειας. (Χ/Γιάννης Κωνσταντάτος)

Και από τις δύο μου επισκέψεις αποκόμισα μόνο θετικές εμπειρίες, πολλές φιλίες και κατάφερα να μεταλαμπαδεύσω τα όσα σχεδιάζουμε στο Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης με κυρίαρχο το υπό ανέγερση Παγκόσμιο Μέγαρο Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων, στο οποίο θα βρει στέγη η απανταχού Ομογένεια των Ποντίων, ενώ και η παράδοσή μας θα μείνει ζωντανή και άσβεστη, περνώντας δυνατά από γενιά σε γενιά.

Απαντώντας λοιπόν στο ερώτημά σας, γιατί όχι να μην έρθω και του χρόνου ή καλύτερα να αντιστρέψουμε την πρόσκληση και με χαρά να υποδεχτούμε στην Ελλάδα μας και στο Δήμο μας όλους όσοι μας έχουν στην καρδιά τους.

«Ε.Κ.»: Για πρώτη φορά συμμετείχατε στις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται από την Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανικών Σωματείων της Φιλαδέλφειας με κορύφωση τη μεγάλη παρέλαση για την Εθνική μας Ανεξαρτησία. Ποια η εμπειρία σας ως Honorary Marshal;

Γ. Κωνσταντάτος: Ηταν μια συγκλονιστική και απερίγραπτη εμπειρία, που θα μείνει χαραγμένη βαθιά στη μνήμη μου, η συμμετοχή μου στο σύνολο των εορταστικών εκδηλώσεων, από τη δεξίωση που παρέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν (Joe Biden) μέχρι και την παρέλαση με τους ομογενείς και τα λοιπά τιμώμενα πρόσωπα στον κεντρικότερο δρόμο της Φιλαδέλφειας.

Η Ελλάδα μας είναι παντού! Και είναι δυνατή! Ακόμα πιο δυνατή εκτός συνόρων, με τους απανταχού Ελληνες και λάτρεις της πατρίδας μας να κρατούν άσβεστη τη φλόγα του Ελληνισμού.

Οι Εύζωνές μας με την παρουσία τους εξασφάλισαν μια απαράμιλλη αύρα αυθεντικότητας και μεγαλοπρέπειας και έδωσαν τον παλμό της Ελευθερίας στους απανταχού ομογενείς, γιορτάζοντας όλοι μαζί την «Greek Independence Day Parade».

Ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος. Credit: Χ/@ykonstantatos

Ανοίγοντας δε, την παρέλαση ως τιμώμενο πρόσωπο, μαζί με τους ομογενείς μας, είχα την ευκαιρία να παρελάσω και εγώ με τους Πόντιους της Φιλαδέλφεια και ένιωσα δέος και συγκίνηση για όσα έζησα. Σχήματα όλων των ηλικιών με ιερείς και νέους να κρατάνε σημαίες ελληνικές και κυπριακές, ενώ πρωταγωνιστές ήταν τα μικρά ελληνόπουλα ντυμένα παραδοσιακά.

Επί τη ευκαιρία, ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ομογενείς μας, για όσα έζησα κοντά τους, την ζεστή φιλοξενία τους. Εμαθα, πως είναι μεγάλη η Ελλάδα μας, σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, γιατί Ελλάδα είναι όπου πατεί Ελληνας! Θα είμαστε κοντά τους, με όλες μας τις δυνάμεις, αφού πλέον έχουμε στενούς δεσμούς.

«Ε.Κ.»: Είναι ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης ένας Δήμος οικουμενικός;

Γ. Κωνσταντάτος: Ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης έχει έντονο το προσφυγικό στοιχείο και κατανοεί απόλυτα το πώς είναι να ξεκινάς από την αρχή, όντας κατατρεγμένος και διωγμένος. Ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης γεννήθηκε από Πόντιους Πρόσφυγες στα Σούρμενα και στην Αργυρούπολη. Ο απανταχού Ποντιακός Ελληνισμός θα βρει στέγη στο φιλόξενο Δήμο μας. Ενα όραμά μας, που είναι δρομολογημένο προς υλοποίηση είναι και το Παγκόσμιο Μέγαρο Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η παραγωγή του πολιτισμού μας, είναι η μόνιμη ειρηνική απάντηση της Ελλάδας σε πνευματικό επίπεδο. Οι νέες γενιές που έρχονται πρέπει να κρατήσουν ψηλά τη δάδα της ελπίδας αναμμένη.

«Ε.Κ.»:  Μπορείτε να μας πείτε πώς θα είναι το Παγκόσμιο Μέγαρο Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων;

Γ. Κωνσταντάτος: Το Παγκόσμιο Μέγαρο Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων είναι ένα προσωπικό μου όραμα που ανεγείρεται μέσα στο Ελληνικό,  στο οικόπεδο που παραχωρεί ο Δήμος μας, και το οποίο απέκτησε μετά από αγώνες στο πλαίσιο της επένδυσης του Ελληνικού. Η χρηματοδότηση δε είναι εξ ολοκλήρου του Δρα Σπύρου Λάτση, ο οποίος ικανοποίησε το αίτημά μας, γιατί και ο ίδιος αγαπά τους Πόντιους και αντιλαμβάνεται την ιστορικότητα του κτιρίου. Το κτίριο αυτό, 5.000 τ.μ., θα αποτελεί τοπόσημο για το Ελληνικό, την Ελλάδα και τον οικουμενικό Ποντιακό Ελληνισμό. Στοχεύουμε όχι μόνο να διοργανώνουμε εκδηλώσεις στους πολυχώρους του, αλλά να αποτελέσει πραγματικά τον πυρήνα παραγωγής όλων όσων χρειάζεται ο Ποντιακός Ελληνισμός για να αναδείξει την απάνθρωπη και βάρβαρη γενοκτονία, εξόντωση του λαού  μας, να συνδεθεί με όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου και μέσα από αυτό να γίνονται παραγωγές (κινηματογραφικές κ.λπ.) και βεβαίως να βρίσκουν αναφορά τα Ποντιακά Σωματεία. Το Παγκόσμιο Μέγαρο Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων ασφαλώς και θα στεγάσει την Ενωση Ποντίων Σουρμένων που είναι από τις αρχαιότερες ενώσεις Ποντίων στην Αττική με τεράστιο έργο και κάθε χρόνο απογειώνει το έργο της με το Παμποντιακό Πανοϋρ. Επί τη ευκαιρία, σας απευθύνω ανοιχτή πρόσκληση για τις 12 Μαΐου, τόσο στο ταφικό έθιμο που γίνεται, όσο και το βράδυ στην κεντρική πλατεία των Σουρμένων.

Κλείνοντας, να πω ότι οραματίστηκα ένα κτίριο για τον Ποντιακό Ελληνισμό, αλλά τελικά μπορεί να στεγάσει και την Ομογένεια και τους Ελληνες απανταχού, προκειμένου να έχουμε έναν ομφάλιο λώρο μέσα στο Ελληνικό που θα απλώνεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του Κόσμου. Διότι, όπου πατεί Ελλην, εκεί είναι και η Ελλάς και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ.

«Ε.Κ.»: Το ταξίδι σας στην Αμερική υπήρξε ανέφελο, χωρίς εμπόδια;

Γ. Κωνσταντάτος: Με λύπη αναφέρω, ότι το ταξίδι μου στην Αμερική υπήρξε πριν καλά – καλά υλοποιηθεί, μια ευκαιρία για μικροπολιτική από ορισμένους κύκλους της αντιπολίτευσης εντός του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης. Οι άνθρωποι αυτοί που απέδειξαν για μια ακόμη φορά πως βρίσκονται στο μικρόκοσμό τους, χωρίς να κοιτούν το κοινωνικό σύνολο, τα οφέλη για τον Ελληνισμό μας, αλλά και για την τοπική μας κοινωνία, προτίμησαν να ασκήσουν μια κριτική χωρίς να δουν πρώτα τα αποτελέσματα των ενεργειών μας.

Είναι ιδιαίτερη τιμή να βρίσκομαι για μια ακόμη φορά, δίπλα στους ομογενείς μας στην Αμερική και είμαι πολύ συγκινημένος από την πρόσκληση που έλαβε ο Δήμος μας προκειμένου να συμμετάσχει στους εορτασμούς της Ομογένειάς μας στις ΗΠΑ, για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου. Ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης, βρίσκεται στο επίκεντρο σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, με διεθνείς σχέσεις και εξωστρέφεια. Εχει βρεθεί στην Αίγυπτο όπου τιμηθήκαμε από τον Πατριάρχη και τους ομογενείς της, στην Κίνα όπου ο Δήμος μας προχώρησε σε αδελφοποίηση με την πόλη Zhengzhou, ενώ θα βρεθεί και σε άλλες χώρες καλλιεργώντας τις συνεργασίες στο πλαίσιο της μεγάλης επένδυσης που πραγματοποιείται στην πόλη μας.

«Ε.Κ.»: Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Γ. Κωνσταντάτος: Οταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελάει, λέει μια θυμόσοφη παροιμία και δε συνηθίζω να κάνω σχέδια, αλλά μικρά βήματα που φέρνουν μεγάλα αποτελέσματα. Υλοποιούμε ένα σπουδαίο έργο στο Δήμο μας που είναι σε εξέλιξη, έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική προστασία τόσο σε τοπικό επίπεδο με τον ΣΠΑΥ που είμαι Πρόεδρος, όσο και σε Πανελλαδικό επίπεδο με το Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων που δημιουργήσαμε με περισσότερα από 100 ιδρυτικά μέλη Δήμους από την Ελλάδα και αυτό είναι το μέλημά μου αυτή τη στιγμή. Να βοηθήσω δηλαδή την προσπάθεια της πολιτείας στην προστασία των δασών και του περιβάλλοντος. Αυτός είναι και ο υψηλότερος στόχος μου, αλλά δηλώνω και παρών σε όλες τις εξελίξεις όπου χρειαστεί να συνδράμω με τις δυνάμεις μου για το καλό της πατρίδας μας και της κοινωνίας.

«Ε.Κ.»: Δήμαρχε, σας ευχαριστούμε πολύ για την ωραία μας συζήτηση.

Γ. Κωνσταντάτος: Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δώσατε και σας εύχομαι να μακροημερεύετε και να συνεχίσετε το λειτούργημα που επιτελείτε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η αδήριτη ανάγκη της στενότερης διασύνδεσης με τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και η περαιτέρω ανάπτυξη συνεργειών και ερευνητικών συνεργασιών ήταν το κεντρικό μήνυμα της πρώτης ημέρας των εργασιών του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ