x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο «Ε.Κ.» ιχνηλατεί τους ομογενείς υποψηφίους στη μάχη των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Αμερική ετοιμάζεται να πάει στις κάλπες στις 8 Νοεμβρίου και ως υπηρεσία στην ελληνοαμερικανική Κοινότητα o «Εθνικός Κήρυκας» («Ε.Κ.») συνομίλησε με αρκετούς από τους βασικούς συντελεστές, οι οποίοι τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και αλλού προσπαθούν να ενισχύσουν τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Κύπρο, βοηθώντας τους ομογενείς υποψηφίους να κερδίσουν τις εκλογές.

Για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, η «επαγρύπνηση» είναι επίσης σύνθημα για την ημέρα των εκλογών για την Κοινότητα, επειδή στην Πενσυλβάνια η υποψηφιότητα του Μεχμέτ Οζ, του οποίου οι εξαιρετικοί δεσμοί με την Αγκυρα (τουρκικής καταγωγής, γεννημένος στις Ηνωμένες Πολιτείες που προσφέρθηκε εθελοντικά να υπηρετήσει στον τουρκικό στρατό) αποτελούν απειλή για τα συμφέροντα της γενέτειρας, καθώς και των ΗΠΑ.

Τις τελευταίες ημέρες, οι δημοσκοπήσεις έχουν συγκινήσει ταυτόχρονα τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς. Ο Αντυ Μανάτος (Andy Manatos), διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας λόμπι Manatos and Manatos στην Ουάσιγκτον, DC, κοιτάζει τη σκηνή μέσα από τον φακό της πολιτικής εμπειρίας δεκαετιών και της άφθονης κοινής λογικής. «Ολοι πρέπει να προετοιμαστούν για αποτελέσματα-έκπληξη σε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις στη Γερουσία και τη Βουλή. Με τα σταθερά τηλέφωνα να λείπουν πλέον από πολλά σπίτια, οι δημοσκόποι έχουν μειώσει την πρόσβαση σε κατάλληλα αντιπροσωπευτικά δείγματα». Εξηγεί περαιτέρω ότι, «υπάρχει το άγνωστο ζήτημα του «περιθωρίου λάθους», ακόμη και στις καλύτερες δημοσκοπήσεις».

Η ομοσπονδιακή βουλευτής, Νικόλ Μαλλιωτάκη, με τον πολιτειακό βουλευτή, Μιχάλη Ταννούση. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Μιχάλης Κακιάς

Ο Εντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του HALC, έστρεψε την προσοχή του σε ορισμένες αναμετρήσεις-κλειδιά. «Στο Κογκρέσο υπάρχουν τρεις υποψήφιοι στους οποίους πρέπει να εστιάσουμε – ο Σαρμπάνης και ο Μπιλιράκης είναι ασφαλείς. Η θέση της Νικόλ Μαλλιωτάκη είναι επισφαλής, όπως και αυτή της Ντίνα Τάιτους και του Κρις Πάππας. Είναι πιο σημαντικές αυτές οι μάχες απ’ ό,τι στο παρελθόν λόγω της συρρίκνωσης της παρουσίας των Ελληνοαμερικανών στο Κογκρέσο, και ειδικά σε μια εποχή που η Κάρολιν Μαλόνι και ο Τεντ Ντόιτς θα φύγουν από το Κογκρέσο -δύο από τους μεγαλύτερους φιλέλληνες- και ο Τσάρλι Κριστ θα έχει φύγει. Και οι τρεις έχουν δείξει τρομερή ηγεσία».

«Προφανώς, όσον αφορά τον Οζ, δεν θέλουμε να τον δούμε να κερδίζει για πολλούς, πολλούς λόγους. Ο Τζον Φέτερμαν έχει αλληλεπιδράσει καλά με την Κοινότητα», πρόσθεσε ο κ. Ζεμενίδης, επισημαίνοντας ότι ο φιλέλληνας «Τιμ Ράιαν δίνει μάχη στήθος με στήθος».

Ολοι οι συνομιλητές του «Ε.Κ.» τόνισαν τη σημασία της υποστήριξης υποψηφίων και στα πολιτειακά ψηφοδέλτια. Ο κ. Ζεμενίδης υπογράμμισε επίσης τη σημασία των αξιωμάτων σε όλη την επικράτεια, επισημαίνοντας την αναμενόμενη επανεκλογή της Ελένης Κουναλάκη ως αντικυβερνήτη της Καλιφόρνιας και την επιστροφή στο Ιλινόις του Αλέξη Γιαννούλια ως υπουργού Εξωτερικών. «Το να έχουμε δύο κρατικούς αξιωματούχους -για τους οποίους όλοι εικάζουν πολλά για το μέλλον τους»- είναι σημαντικό.

Ο ομογενής βουλευτής από το Νιου Χαμσάιρ Κρις Πάππας. (AP Photo/Mary Schwalm, File)

Στα ψηφοδέλτια είναι επίσης η Σούζαν Μπισιέβιτς (Susan Bysiewicz), στην κούρσα της για το αξίωμα του υποκυβερνήτη του Κονέκτικατ, και ο Τζιμ Κόντος (Jim Condos) στην κούρσα για την ηγεσία του υπουργού Εξωτερικών του Βερμόντ. Η Νταϊάνα Ντιζόλιο είναι υποψήφια για το αξίωμα του πολιτειακού ελεγκτή της Μασαχουσέτης.

Ο Νικ Λαριγκάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (ΑΗΙ), ξεκίνησε λέγοντας: «Μου αρέσει να πιστεύω ότι κάθε εκλογές είναι σημαντικές… ωστόσο, από την οπτική γωνία των Ελληνοαμερικανών είναι εξαιρετικά σημαντικό τα μέλη της Κοινότητας να συμμετέχουν στην πολιτική διαδικασία, όχι απλώς ψηφίζοντας τους υποψηφίους της επιλογής τους».

Ο Λαριγκάκης αναφέρθηκε σε μερικούς από τους πιο σκοτεινούς εκλογικούς φόβους της Κοινότητας. Αφού σημείωσε ότι ο Μπομπ Μενέντεζ είναι «ο ισχυρότερος υποστηρικτής μας στη Γερουσία» και είναι επί του παρόντος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, είπε: «Νιώθω ότι δεν θα είναι το τέλος του Κόσμου εάν η Βουλή ή η Γερουσία περάσουν στα χέρια των Ρεπουμπλικανών -και ο Μενέντεζ χάσει την προεδρία- σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της Κοινότητας, λόγω του γεγονότος ότι υπάρχουν πλέον άνθρωποι και στις δύο πλευρές του διαδρόμου που δεν βλέπουν την Τουρκία με καλό μάτι – από την άλλη, βλέπουν την Ελλάδα να είναι εξαιρετικά σημαντική για τα αμερικανικά συμφέροντα».

H ομογενής πολιτικός Ντίνα Τάιτους (ευγενική παραχώρηση του πολιτικού της γραφείου).
H ομογενής πολιτικός Ντίνα Τάιτους (Ευγενική παραχώρηση του πολιτικού της γραφείου).

Τόνισε επίσης τη σημασία της υποστήριξης υποψηφίων σε πολιτειακό και τοπικό επίπεδο που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το άλμα στο Κογκρέσο, σημειώνοντας το παράδειγμα της Νικόλ Μαλλιωτάκη, η οποία ήταν βουλευτής της πολιτείας της Νέας Υόρκης και τώρα είναι μέλος του Κογκρέσου.

Ελληνοαμερικανοί υποψήφιοι του Κογκρέσου

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι όλοι οι Ελληνοαμερικανοί νομοθέτες είναι μέλη του Congressional Caucus on Hellenic Issues που ίδρυσε και συμπροεδρεύει η απερχόμενη σπουδαία Φιλέλλην βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι, η  οποία θα λείψει πολύ.

Ο Τσάρλι Κριστ εκπροσωπεί επί του παρόντος τη 13η Περιφέρεια της Φλόριδας. Δεν θα επιστρέψει στο Κογκρέσο γιατί έχει βάλει στόχο να νικήσει τον νυν κυβερνήτη της πολιτείας Ρον ΝτεΣάντις και να εγκατασταθεί στην έπαυλη του κυβερνήτη.

Ο βουλευτής Γκας Μπιλιράκης είναι Ρεπουμπλικανός από το Παλμ Χάρμπορ που εκπροσωπεί τη 12η Περιφέρεια της Φλόριδας από το 2006. Ο Μπιλιράκης έχει τιμηθεί ως «ο πιο αποτελεσματικός νομοθέτης στην Πολιτεία της Φλόριδας» από το Κέντρο Αποτελεσματικής Νομοθέτησης στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt.  Ο Γκας Μπιλιράκης είναι συνιδρυτής και συμπρόεδρος του Congressional Caucus in Hellenic Issues.

Ο Γκας Μπιλιράκης, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση οικονομικής ενίσχυσης της υποψηφιότητάς του, που πραγματοποιήθηκε στον «Διόνυσο» τον Οκτώβριο του 2018. Φωτογραφία αρχείου: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη
Ο Γκας Μπιλιράκης, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση οικονομικής ενίσχυσης της υποψηφιότητάς του, που πραγματοποιήθηκε στον «Διόνυσο» τον Οκτώβριο του 2018. Φωτογραφία αρχείου: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη

Ο Τζον Σαρμπάνης είναι Δημοκρατικός και εκπροσωπεί την 3η Περιφέρεια του Μέριλαντ από το 2007. Πήρε τη σκυτάλη για τα ελληνικά και κοινοτικά ζητήματα από τον πατέρα του, τον αείμνηστο σεβαστό γερουσιαστή των ΗΠΑ Πολ Σαρμπάνη.

Το πλήρες όνομα της Ντίνα Τάιτους είναι Αλις-Κωνσταντίνα Τάιτους και γεννήθηκε στην Τζόρτζια. Ηταν ένα από τα τρία μέλη του Κογκρέσου της Νεβάδα από το 2013 και είναι μέλος της σημαντικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο Κρις Παππάς είναι Δημοκρατικός και υπηρετούσε ως ένας από τους δύο αντιπροσώπους των ΗΠΑ του Νιου Χάμσαϊρ από το 2019. Φέτος πρωτοστάτησε στην εθνική εορτή εισάγοντας ένα δικομματικό ψήφισμα για τον ορισμό της 28ης Οκτωβρίου ως Ημέρα «OXI».

Η Νικόλ Μαλλιωτάκη είναι πολύ οικεία στους αναγνώστες του «Ε.Κ.». Είναι Ρεπουμπλικανή και υπηρετεί στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Η κ. Μαλλιωτάκη καθιερώθηκε γρήγορα στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη ως ισχυρή φωνή για τη δημοσιονομική ευθύνη και την καταπολέμηση του εγκλήματος.

Ο Αλεκ Σκαρλάτος, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών στην 4η Περιφέρεια του Ορεγκον, έγινε γνωστός ως ένας από τους ανθρώπους που απέτρεψαν μια τρομοκρατική επίθεση σε τρένο στην Ευρώπη.

Πολιτειακά Σώματα

O ομογενής αναπληρωτής επικεφαλής της πολιτειακής γερουσίας Νέας Υόρκης, Μιχάλης Γιάνναρης, 4 Απριλίου 2022. Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Hans Pennink

Ιδιαίτερα έντονη είναι η ελληνοαμερικανική παρουσία στο νομοθετικό σώμα της Πολιτείας της Νέας Υόρκης. Περιλαμβάνει τον Μιχάλη Γιάνναρη -ο οποίος έχει βοηθήσει αρκετά μέλη της Κοινότητας να διεκδικήσουν και να κερδίσουν δημόσια αξιώματα- και κατέχει τη σημαντική θέση του αναπληρωτή αρχηγού της πλειοψηφίας. Στο νομοθετικό σώμα της Πολιτείας της Νέας Υόρκης υπηρετούν επίσης ο Ρεπουμπλικανός Μιχάλης Ταννούσης και οι Δημοκρατικοί Αντριου Γουνάρδης και Τζέιμς Σκούφης. Ο Ζεμενίδης πιστεύει ότι η εκλογή του Γουνάρδη είναι πολύ σημαντική. «Πιστεύω ότι ο Γουνάρδης είναι ξεχωριστός γιατί ασχολείται με τα ελληνικά θέματα για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κρατικό επίπεδο».

Η AHEPA δεν μπορεί να ασκήσει πίεση στην Ουάσιγκτον, αλλά οι μυριάδες βασικές σχέσεις των μελών της με τους εκλεγμένους αξιωματούχους του είναι ανεκτίμητες. Ο εκτελεστικός διευθυντής της ΑΗΕPA, Βασίλειος Μωσσαΐδης απηχεί τις απόψεις του Λαριγκάκη, λέγοντας: «Ως περήφανος Ελληνοαμερικανός, αγαπώ τις αμερικανικές αρχές μου και ασκώ την ψήφο μου με κάθε ευκαιρία… Ακούμε πολλές φορές ρητορικές μίσους στο σύγχρονο Κόσμο… αλλά με παρηγορεί που η πλειοψηφία των ανθρώπων χρησιμοποιεί την κοινή λογική για να προχωρήσουμε ως Εθνος. Μαζί εργαζόμαστε για να προστατεύσουμε τη χώρα μας, το Εθνος μας και τις οικογένειές μας… Ας αφιερώσουμε όλοι χρόνο για να πάμε και να ψηφίσουμε για να υποστηρίξουμε το σύστημα και να αποδείξουμε ότι όλοι οι ειδικοί κάνουν λάθος, ότι εμείς ως Αμερικανοί μπορούμε και ψηφίζουμε για τη βελτίωση της χώρας μας».

Στιγμιότυπο από την ειρηνική πορεία εναντίον του ρατσισμού στο Μπρούκλιν. Με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο διακρίνονται ο Πρόεδρος του Μπρούκλιν Ερικ Ανταμς και ο ομογενεής πολιτειακός γερουσιαστής Νέας Υόρκης Ανδρέας Γουνάρδης. Φωτογραφία GOA
ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ: Στιγμιότυπο από την ειρηνική πορεία εναντίον του ρατσισμού στο Μπρούκλιν. Με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο διακρίνονται ο μετέπειτα δήμαρχος Ερικ Ανταμς και ο ομογενεής πολιτειακός γερουσιαστής Νέας Υόρκης Ανδρέας Γουνάρδης.
Φωτογραφία GOA

Σύμφωνα με τον κατάλογο που διαβιβάστηκε στον «Ε.Κ.» από την AHEPA, οι παρακάτω Ελληνοαμερικανοί, συμμετέχουν στις πολιτειακές εκλογές. Αλάσκα: Χάριετ Αναγνώστη-Ντρουμόντ (Harriet Anagnostis-Drummond). Κονέκτικατ: Ελένη Κάβρος ΝτεΓκρο (Eleni Kavros DeGraw), Νικόλ Κλαρίδη-Ντίτρια (Nicole Klarides-Ditria), Χριστόφορος Ζιώγας (Christopher Ziogas). Ντέλαγουερ: Σπύρος Μαντζαβίνος (Spiros Mantzavinos). Τζόρτζια: Τσακ Ευστρατίου (Chuck Efstration), Μάικ Χέοκας (Mike Cheokas). Ιλινόις: Μαρία Παππά (Maria Pappas), ταμίας της κομητείας Κουκ. Μασαχουσέτη: Ντένις Γκάρλικ (Denise Garlick), Μπρους Ταρ (Bruce Tarr), Τζον Βέλης (John Velis), Στίβεν Ξιάρχος (Steven Xiarhos), Τζος Κάτλερ (Josh Cutler), Αντώνης Χριστάκης (Anthony Christakis). Μινεσότα: Σάντρα Παππάς (Sandra Pappas), Νεβάδα: Tζέιμς Ορενσαλ (James Ohrenschall). Νιου Χάμσαιρ: Μπέντζαμιν Μπάρουντι (Benjamin Baroody),  Ευσταθία, Τόνυ Λέκας (Τony Lekas). Νέα Υόρκη: Μιχάλης Γιάνναρης, Ανδρέας Γουνάρδης, Tζον Λεμόντης (John Lemondes), Τζέιμς Σκούφης (James Skoufis), Μιχάλης Ταννούσης (Michael Tannousis). Πενσυλβάνια: Στίβεν Μαλαγκάρι (Steven Malagari), Μαρία Τζανάκη-Κολέτ (Maria Tzanakis-Collett). Ρόουντ Αϊλαντ: Λεωνίδας Ραπτάκης (χωρίς αντίπαλο). Νότια Καρολίνα: Λεωνίδας Σταυρινάκης (Leonidas Stavrinakis). Βερμόντ: Κρίστοφερ Μάτος (Christopher Mattos). Ουισκόνσιν: Τζον Σπύρος (χωρίς αντίπαλο). Ουαϊόμινγκ: Στέφαν Παππάς.

Ο Τζέιμς Σκουφής (Φωτογραφία: nysenate.gov)
Ο Τζέιμς Σκουφής (Φωτογραφία: nysenate.gov)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μια σειρά από άγνωστες -και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες- ιστορικές λεπτομέρειες είχαν την ευκαιρία να μάθουν οι παρευρισκόμενοι στην κεντρική επιμορφωτική εκδήλωση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης για την 25η Μαρτίου, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ