x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

NextGen

Ο ειδικός ακουστικών βαρηκοΐας Σταύρος Μπασέας μιλάει στον «Ε.Κ.»

08 Σεπτεμβρίου 2022

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με την απόφαση του FDA (Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) να καταστήσει τα ακουστικά βαρηκοΐας διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή περισσότεροι άνθρωποι με ήπια έως μέτρια απώλεια ακοής θα μπορούν να αποκτήσουν οικονομικά τη συσκευή που θα αλλάξει τη ζωή τους.

Ο ειδικός στα ακουστικά βαρηκοΐας, Σταύρος Μπασέας (Stavros Basseas), μίλησε στον «Εθνικό Κήρυκα» για τις συνέπειες αυτής της απόφασης, για το πώς θα ωφελήσει τους ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες, και όχι μόνο, καθώς και για τη συμβολή του στην εν λόγω εξέλιξη.

«Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα στην αγορά ακουστικών βαρηκοΐας στις Ηνωμένες Πολιτείες και παγκοσμίως. Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι αρκετά ακριβά, επειδή θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό ιατρικές συσκευές, με άλλα λόγια, χρειάζονται συνταγή και το Medicare δεν καλύπτει το κόστος για τη χορήγησή τους», δήλωσε ο κ. Μπασέας στον «E.K.».

Η ακοή έχει παραμεληθεί ως σημαντικός δείκτης υγείας και με την κίνηση αυτή θα αναδειχθεί επιτέλους και θα αποκτήσει τη σημασία που της αξίζει. Ο κ. Μπασέας ανέφερε ότι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι έχουν προβλήματα άνοιας, δηλαδή βιώνουν την εμφάνιση της διαταραχής νωρίτερα από άλλους που ακούνε καλά. Ως εκ τούτου, αυτό έχει αυξήσει την πίεση για να επέλθει μια αλλαγή.

Ο στόχος ήταν να αναπτυχθεί μια νέα κατηγορία προϊόντων που θα ρυθμίζονταν, όσον αφορά τις ελάχιστες τεχνικές απαιτήσεις τους, από την κυβέρνηση, επιτρέποντας την πώληση ακουστικών βαρηκοΐας χωρίς συνταγογράφηση και την απευθείας πώληση στον καταναλωτή χωρίς την παρέμβαση του ιατρικού δικτύου.

Ακουστικό βαρηκοΐας. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Σταύρου Μπασέα

«Στις Ηνωμένες Πολιτείες, απαιτείται ιατρική συνταγή, ειδικά για τα άτομα κάτω των 18 ετών, προκειμένου να αποκτήσουν ακουστικά βαρηκοΐας. Οι μονάδες που επιτρέπεται να διανέμουν ακουστικά βαρηκοΐας είναι αυτές που έχουν άδεια, καθιστώντας το δίκτυο αυστηρά ιατρικό, κάτι που αυξάνει το κόστος για τον τελικό χρήστη. Σήμερα η πρόοδος της τεχνολογίας δίνει εύκολη πρόσβαση στον τελικό χρήστη, επιτρέποντάς του να αυτοεξετάζει και να ρυθμίζει την υγεία του, π.χ. την αρτηριακή πίεση, το επίπεδο σακχάρου κ.λπ. Αυτό ισχύει βεβαίως και για τα ακουστικά βαρηκοΐας. Η νέα κατηγορία δεν απαιτεί ούτε ιατρική συνταγή ούτε άδεια για τη διανομή αυτών των ειδών», σημείωσε ο κ. Μπασέας.

«Η ελπίδα είναι ότι αυτό θα κάνει τα ακουστικά βαρηκοΐας πιο προσιτά και θα μειώσει το συνολικό κόστος, επειδή θα υπάρχει μια εναλλακτική λύση στο ακριβό προϊόν», πρόσθεσε.

Αυτή η νέα εποχή των ακουστικών βαρηκοΐας βρίσκεται στα σκαριά τα τελευταία 20 χρόνια και τελικά θα ξεκινήσει στα μέσα Οκτωβρίου. Η ώθηση δόθηκε επί θητείας της κυβέρνησης Ομπάμα και ο κ. Μπασέας συμμετείχε σε αυτή την προσπάθεια.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στον «Ε.Κ.», ο ειδικός στα ακουστικά βαρηκοΐας έφερε τα γυαλιά ανάγνωσης ως βασικό παράδειγμα για να κατανοήσει κανείς τη μεγαλύτερη εικόνα.

«Χρειάζεστε συνταγές για να πάρετε γυαλιά, αλλά υπάρχει μια συγκεκριμένη κατηγορία που ονομάζονται ‘γυαλιά ανάγνωσης’, για τα οποία δεν χρειάζεστε συνταγές. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επισκεφθείτε ένα κατάστημα και να τα αγοράσετε», σημείωσε.

Ο κ. Μπασέας συνέχισε εξηγώντας ότι το αποτέλεσμα αυτού είναι ότι επιτρέπει στους καταναλωτές να έχουν μια γρήγορη λύση που είναι φθηνή, προσιτή και μπορεί να διευθετηθεί άμεσα. Αυτή η κατηγορία προϊόντων, τα ακουστικά βαρηκοΐας που διατίθενται χωρίς συνταγή, θα επιτρέψει σε περισσότερους ανθρώπους να λύσουν το πρόβλημά τους νωρίτερα.

Ο ειδικός στα ακουστικά βαρηκοΐας, Σταύρος Μπασέας. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Σταύρου Μπασέα

Οσον αφορά στην ευρωπαϊκή αγορά, συνέχισε αναφέροντας ότι δεν είναι τόσο ομοιογενής. «Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, οι άνθρωποι αγοράζουν ακουστικά βαρηκοΐας χωρίς συνταγή γιατρού, καθώς υπάρχει ένα πιο χαλαρό ρυθμιστικό πλαίσιο που δεν απαιτεί εκπαιδευμένους και αδειοδοτημένους από το κράτος παρόχους. Το ελληνικό κράτος θα πρέπει να προσαρμόσει μια παρόμοια ρυθμιστική τεχνική απαίτηση για όλα τα ακουστικά βαρηκοΐας, όπως η νέα απαίτηση του FDA. Η Ελλάδα υποφέρει από την πληθώρα ακουστικών βαρηκοΐας χαμηλής ποιότητας, κυρίως από την Κίνα».

Σχετικά με τα δικά του επιτεύγματα, ο κ. Μπασέας ήταν υπεύθυνος για την ανάπτυξη της τεχνολογίας μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ακουστικών βαρηκοΐας, της Resound/Beltone. Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, επισκεπτόμενος ιδιαίτερα τις φτωχές χώρες, κατανοώντας ότι τα τυπικά προϊόντα δεν αποτελούσαν λύση.

«Συνειδητοποίησα ότι τα παραδοσιακά ακουστικά βαρηκοΐας δεν ήταν πραγματικά κατάλληλα για την πραγματικότητα των αναπτυσσόμενων χωρών, καθώς δεν υπάρχουν υποδομές, υπολογιστές και καταστήματα για την αγορά τους, οπότε έπρεπε να δημιουργήσουμε μια νέα κατηγορία προϊόντων», δήλωσε ο κ. Μπασέας.

Ως εκ τούτου, λόγω του υψηλού κόστους και της έλλειψης πρόσβασης σε ακουστικά βαρηκοΐας καλής ποιότητας στην παγκόσμια αγορά, αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική του εταιρεία με την ονομασία Sound World Solutions. Ενα μεγάλο μέρος του υλικοτεχνικού εξοπλισμού των ακουστικών του βοηθημάτων αναπτύχθηκε από ειδικούς στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια.

«Αρχισα να δημιουργώ παρόμοια προϊόντα τα οποία σήμερα έχουν αδειοδοτηθεί ως ακουστικά βαρηκοΐας που διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή. Στόχος μου ήταν να δημιουργήσω προϊόντα εύκολα προσβάσιμα, υψηλής τεχνολογίας και χαμηλού κόστους».

Η Sound World Solutions προσφέρει επίσης Προσωπικούς Ενισχυτές Ηχου (δεν απαιτείται άδεια) και κανονικά ακουστικά βαρηκοΐας ελεύθερης διάθεσης, όλα με πανομοιότυπα εργαλεία για να αποδείξει ότι η τεχνολογία δεν συνιστά περιορισμό, αλλά ότι οι κυβερνητικοί κανονισμοί πρέπει να αλλάξουν.

«Ξεκίνησα τη δική μου εταιρεία για να προωθήσω αυτή την επαναστατική διαδικασία. Χρειάστηκαν 20 χρόνια, αλλά χαίρομαι που συνέβη στη διάρκεια της ζωής μου και που συνέβαλα σε αυτό», είπε ο ειδικός στον «Ε.Κ.».

Ο Σταύρος Μπασέας είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Δεν είναι μόνο ειδικός με 40ετή εμπειρία στον σχεδιασμό και την κατασκευή ακουστικών βαρηκοΐας, αλλά και εξουσιοδοτημένος προμηθευτής, προσφέροντας μια μοναδική προοπτική για αυτό το τμήμα της αγοράς. Σε αναγνώριση των προσπαθειών του να αναπτύξει και να προωθήσει συσκευές ενίσχυσης της ακοής χαμηλού κόστους αλλά υψηλής ποιότητας και προσβάσιμες, προσκλήθηκε στον Λευκό Οίκο επί κυβέρνησης Ομπάμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Ειρήνη Ζαχαριάδη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ