x
 

Πολιτισμός

O εικαστικός Μίλτος Μιχαηλίδης μιλάει στον «Ε.Κ.» – Για τη νέα του έκθεση «ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο»

ΑΘΗΝΑ. Μια σειρά έργων, ζωγραφικής και γλυπτικής, που δημιουργούν μία εγκατάσταση με αναφορές στον Μάγο του Οζ είναι η νέα έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη υπό τον τίτλο «ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» που φιλοξενείται στην γκαλερί a.antonopoulou.art.

Τα εγκαίνια που έγιναν την Πέμπτη 16 Μαϊου προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του φιλότεχνου κοινού της Αθήνας (η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Ιουνίου).

Αν ισχύει αυτό που λένε, ότι τα έργα ενός καλλιτέχνη είναι η προσπάθεια έκφρασης του εσωτερικού του κόσμου, τον ρωτάμε τι θέλει να εκφράσει με την «ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο».

Μίλτος Μιχαηλίδης: Ο εσωτερικός κόσμος του κάθε ανθρώπου και κατ’ επέκταση και των καλλιτεχνών θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το «αποτύπωμα» που αφήνει σε καθένα από εμάς η ίδια η ζωή και τα γεγονότα της.

Με αυτή την έννοια μέσα από την τελευταία ενότητα έργων της συγκεκριμένης έκθεσης προσπαθώ να περιγράψω την αίσθηση που αφήνει σ’ εμένα η σημερινή πραγματικότητα: μια αίσθηση ενός κόσμου που όσο «πολύχρωμος» μπορεί να φαίνεται αρχικά είναι κατά βάθος αφιλόξενος και δυστοπικός.

Ένας κόσμος όπου η παραμυθένια εκδοχή του –αν υπήρξε ποτέ- έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί για να μείνουν τελικά εικόνες που κάτω από την λαμπερή επιφάνεια τους κρύβουν ανησυχία και φόβο.

«Ε.Κ.»: Η τέχνη βρίσκει τελικά χώρο στην σύγχρονη ηλεκτρονική εποχή;

Μίλτος Μιχαηλίδης:  Η τέχνη δεν λειτουργεί σε παράλληλη τροχιά με τον κόσμο και έξω από αυτόν. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του και επηρεάζει ή επηρεάζεται, εξελίσσεται μαζί του. Σε κάθε εποχή και σε οποιαδήποτε ιστορική στιγμή του ανθρώπου η τέχνη έβρισκε πάντα τον δικό της χώρο. Δεν είναι τυχαίο ότι δίπλα σε κάθε σημαντικό γεγονός που σηματοδοτεί την ανθρώπινη ιστορία υπάρχει σχεδόν πάντα κάποιο καλλιτεχνικό επίτευγμα ή δημιούργημα  που φέρνει καινούργιες ιδέες και νέους τρόπους για να διαβάσει κανείς την πραγματικότητα. Μπορεί η ιστορία του κόσμου να χτίστηκε μέσα από τους πολέμους αλλά οι άνθρωποι όταν ταξιδεύουν τα μεγάλα μουσεία επισκέπτονται και όχι τις ανώνυμες πεδιάδες των μαχών.

Όπως έλεγε και ο Leonardo Da Vinci ο απόλυτος «Ηomo Universalis» η τέχνη είναι ανώτερη της επιστήμης. Κάτω από αυτό το πρίσμα η τέχνη συνεχίζει όχι μόνο να υπάρχει αλλά κυρίως να εξελίσσεται και στην σύγχρονη ηλεκτρονική εποχή. Μία εποχή μεγάλων αντιθέσεων και αντιφάσεων μέσα στην οποία πρέπει η ίδια να κρατήσει τον δικό της αυτόνομο και όσο γίνεται ανεξάρτητο λόγο.

Η «πραγματική τέχνη» όχι μόνο μπορεί αλλά και οφείλει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο.

«Ε.Κ.» Πώς ξεκινάτε να δουλεύετε  ένα νέο έργο; Τι σας εμπνέει;

Μ.Μ.: Τα ερεθίσματα για την αρχή μιας νέας σειράς έργων είναι πολλά και διαφέρουν μεταξύ τους: κάποιο βιβλίο καινούργιο ή παλιό που έχω διαβάσει και επανέρχεται στο μυαλό μου, μία ταινία που ίσως έχω δει στον κινηματογράφο, κάποια φωτογραφία που θα παρατηρήσω σε κάποιο περιοδικό ή στο διαδίκτυο, τα λόγια κάποιων ανθρώπων που θεωρώ σημαντικούς αλλά περισσότερο από όλα οι ειδήσεις και τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας.

Όλα αυτά τα στοιχεία μαζί ή και το καθένα ξεχωριστά συνθέτουν το κοκτέιλ της δικής μου έμπνευσης.

Υπάρχουν και φορές όμως όπου ξεκινάω ανάποδα: φτιάχνω μια πρώτη εικόνα ή και δύο με τα υλικά που θα έχω μπροστά μου εύκαιρα στο εργαστήριο και τις συνδέω εκ των υστέρων με κάποια αφήγηση ή κάποιο γεγονός που έρχεται στο μυαλό μου κοιτάζοντας τες.

«Ε.Κ.»: Ποιοι καλλιτέχνες σας έχουν επηρεάσει;

Μ.Μ.: Αυτή είναι μια αρκετά δύσκολη ερώτηση. Έχω μια αγάπη και ένα θαυμασμό για τον κόσμο της τέχνης γενικότερα. Οι καλλιτέχνες που θαυμάζω ή θεωρώ ότι με έχουν επηρεάσει από όλες τις μορφές της τέχνης και την ιστορία της είναι πάρα πολλοί και ετερόκλητοι. Αν αναφέρω κάποιον θα αδικήσω κάποιον άλλον και δεν θα ήθελα να στεναχωρήσω κανέναν. Τους θεωρώ όλους ¨φίλους¨ μου και δεν θέλω να παρεξηγηθούν. Αν πάντως ξεχώριζα κάποιους με τους οποίους ¨συνομίλησα¨ για την συγκεκριμένη έκθεση θα ήταν όλοι οι καλλιτέχνες της Pop-Art όπως ο Robert Rauschenberg ή ο Roy Lichtenstein για παράδειγμα αλλά και εικονογράφοι του προηγούμενου πια αιώνα σαν τον Norman Rockwell.

Σίγουρα όμως έναν από τους καλύτερους μάστορες στην τέχνη της ζωγραφικής είχα την τύχη να τον συναντήσω μέσα στο ίδιο μου το σπίτι: ήταν ο πατέρας μου ο ζωγράφος Γιάννης Μιχαηλίδης.

Ποιος είναι ο Μίλτος Μιχαηλίδης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Κατά τη διετία 1988-1989 έκανε ελεύθερες σπουδές ζωγραφικής και σχεδίου και στη συνέχεια σπούδασε στην Accademia di Belle Arti di Brera στο Μιλάνο, με δασκάλους του Diego Esposito, Antionio D’Avossa και Vito Bucciarelli (1995-1999.)
Έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ενδεικτικά έχει συμμετάσχει στις εκθέσεις Terres de Grece III (Bordeaux 1997), N.U.N.G. (Vecchio Ospedale Soave, Lodi 2000), A-TOPIA (Goethe Institute, Αθήνα 2003), Biennale Adriatica Arti Nuove (San Benedetto del Tronto 2004 & 2006), Από τον Picasso στον Koons: Κοσμήματα καλλιτεχνών (Μουσείο Μπενάκη, 2012), Το Νέο “Salon des Cent” – Διεθνής Έκθεση Αφίσας. Αφιέρωμα στον Toulouse Lautrec (Μουσείο Μπενάκη, 2017) κ.α. Το 2006 τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στην έκθεση Biennale Adriatica Arti Nuove.

«ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο»

Η διάρκεια της έκθεσης είναι μέχρι τις 21 Ιουνίου 2024 στην γκαλερί a.antonopoulou.art (Αριστοφάνους 20, Ψυρρή).

Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 14:00 – 20:00 & Σάββατο 12:00 –16:00.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Σύσκεψη για την επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεων στον δημόσιο τομέα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ