x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο «Εικονικός Εφιάλτης» του Διονύση Καλαμβρέζου στη Νέα Υόρκη

Το βιβλίο «Εικονικός Εφιάλτης» από τις εκδόσεις Παπαζήση παρουσιάστηκε στις 18 Απριλίου στο Μανχάταν. Ο συγγραφέας αυτής της φουτουριστικής νουβέλας προέρχεται από τον διπλωματικό χώρο, κάτι που ξενίζει στην αρχή, αλλά όταν έρθει κάποιος σε επαφή με τον πρέσβη και συγγραφέα κ. Διονύση Καλαμβρέζο αντιλαμβάνεται την ευρύτητα ενός πνεύματος ιδιαίτερα ανοιχτού στις προκλήσεις, ενός ανθρώπου που η καθημερινότητα και οι αλματώδεις αλλαγές του Κόσμου τον έχουν προβληματίσει και του έχουν δημιουργήσει σοβαρά ερωτήματα και αγωνίες.

Τους προβληματισμούς και τα διλήμματά του ο συγγραφέας τα κατέγραψε σε μια νουβέλα φαντασίας και τα μοιράστηκε με ένα εξαιρετικό πάνελ ομιλητών και ακροατών που αγαπούν το βιβλίο και τίμησαν τον κ. Καλαμβρέζο, μεταξύ των οποίων ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος και ο κ. Σταύρος Λαμπρινίδης, πρώτος ειδικός εντεταλμένος της ΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Οι ομιλητές, ο κ. Νίκος Λαριγκάκης, πρόεδρος του Hellenic American Institute, ο κ. Θάνος Γιαννακόπουλος, επικεφαλής του τμήματος Global Communications των ΗΕ, ο κ. Γιώργος Γιάκος, επικεφαλής της Εδρας του Τμήματος Μηχανικής της Πληροφορικής στο Manhattan College, ο κ. Ευάγγελος Σέκερης, πρέσβης της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, η κ. Νατάσσα Ρωμανού, ερευνήτρια στη Μοντελική Ωκεανογραφία και το Κλίμα, η εικαστικός Λυδία Βενιέρη και ο δικηγόρος Πήτερ Μουλινός αναφέρθηκαν στο βιβλίο ο καθένας με την πολύτιμη και έμπειρη ματιά του, αναλύοντας εξονυχιστικά το επίκαιρο θέμα του βιβλίου.

Ο πρέσβης και συγγραφέας Διονύσης Καλαμβρέζος.

Οπως είπε ο κ. Καλαμβρέζος, «άρχισα να γράφω το βιβλίο ‘Εικονικός Εφιάλτης’ το 2002 όταν υπηρετούσα στον ΟΗΕ. Μαζί με την εμπειρία μου αυτή στην υπηρεσία μου ‘ανακάτεψα’, τους φόβους μου, τις αγωνίες μου, τις ελπίδες μου, τις πρακτικές μου, τους φίλους που γνώρισα και έγραψα μια λογοτεχνική νουβέλα. Γιατί έτσι γράφεται η λογοτεχνία. Με την εμπειρία, με την ιστορία, με τους χαρακτήρες που είναι γύρω σου και το πώς θα συνδυάσεις όλους αυτούς μέσα στα μεγάλα διλήμματα που έχει το βιβλίο».

Ο κύριος Καλαμβρέζος γεννήθηκε στη Ζάκυνθο. Σπούδασε Νομικά και σύγχρονη ιστορία στην Αθήνα, το Λονδίνο (London School of Economics) και το Παρίσι (Universite de Paris II). Εχει μακρά θητεία στο διπλωματικό σώμα, με σημαντικότερες θέσεις αυτή στην Πρεσβεία της Ελλάδος στην Ρωσία (1992-1997), στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη σε δυο διαφορετικές περιόδους (1998 με 2002 και 2016 με 2019), καθώς και στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην ΕΕ, στις Βρυξέλλες (2006-2011). Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Ρωσικά, ενώ έχει να επιδείξει και πλούσιο συγγραφικό έργο, με διηγήματα και μυθιστορήματα πολιτικής φαντασίας. Τέλος, άρθρα και εργασίες του για ζητήματα Διεθνούς Δικαίου και Πολιτικής, για θέματα του Ελληνισμού της πρώην ΕΣΣΔ, καθώς και για τη λογοτεχνία της επιστημονικής φαντασίας έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά.

Ακολουθούν αποσπάσματα από κάποιες ομιλίες για την παρουσίαση του βιβλίου «Εικονικός Εφιάλτης», που εμπεριέχουν τις πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις του για την επίδραση της Νέας Τεχνολογίας στην ανθρωπότητα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος

Σας ευχαριστώ για την υπέροχη βραδιά, που έδειξε τον Ελληνισμό που έχουμε στη Νέα Υόρκη και στην Αμερική, που μας κάνει υπερήφανους. Θα ήθελα να προσθέσω και την θρησκευτική άποψη. Πρέπει να σας πω κ. Καλαμβρέζο, ότι μπήκατε και λίγο στα χωράφια τα δικά μας. Το science fiction εμπεριέχει κάτι το προφητικό, αλλά όπως κάθε προφητεία, όπως το ότι θα γίνουν μεγάλοι πόλεμοι, θα σκοτεινιάσει ο ήλιος, θα συμβούν τεράστια φυσικά φαινόμενα, πάντα συμβαίνουν, γιατί αυτά είναι, ούτως η άλλως, φαινόμενα της φύσης και του Σύμπαντος. Είναι δηλαδή προφητείες που γίνονται εκ του ασφαλούς και έτσι ο προφήτης είναι ασφαλής 100%. Πέρα από τα ευτράπελα του πράγματος, η Εκκλησία πάντοτε είχε έναν λόγο σε όλο αυτό. Το θέμα είναι πώς θα ασκήσεις έλεγχο και η τεχνολογία ήταν πάντοτε ένα πολύ ωραίο μέσο για να μπορείς να ελέγξεις τις μάζες. Παλαιότερα οι μάζες ελέγχονταν πρώτα με τον φόβο και την βία. Οι μεγάλες αυτοκρατορίες έλεγχαν τον όχλο με τη βία και τον στρατό. Ενίοτε χρησιμοποιούσαν και την θρησκεία, γιατί δεν είναι μόνο η φυσική βία που μπορείς να εξασκήσεις για να ελέγχεις τις μάζες. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και την πνευματική βία. Να απευθυνθείς δηλαδή στον φόβο προς τον θάνατο, στον φόβο προς το άγνωστο ή και να μπεις μέσα στην προσωπική ζωή των ανθρώπων και να ελέγχεις μέσω του φόβου  τις ενοχές του. Αυτές είναι οι κλασσικές τεχνικές χειραγώγησης των ανθρώπων. Παλαιότερα υπήρχε αυτό που ονομάζαμε προπαγάνδα. Μεγάλος δάσκαλος της προπαγάνδας ήταν τα Σοβιέτ και σήμερα, η Ρωσία σαν διάδοχος της σοβιετικής εποχής είναι πολύ πιο αποτελεσματική ακόμα και από τις ΗΠΑ στην προπαγάνδα.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος, ο πρέσβης Δ. Καλαμβρέζος και ο επικεφαλής της Εδρας του Τμήματος Μηχανικής της Πληροφορικής στο Manhattan College, Γιώργος Γιάκος.

Η τεχνολογία τώρα έχει βοηθήσει πολύ στη χειραγώγηση. Αλλά το κλασσικό δίλημμα πάντοτε είναι το ερώτημα, είναι η τεχνολογία καλό ή κακό; Πρόσφατα δοκιμάστηκαν η Εκκλησία, αλλά και γενικά οι θρησκείες, που έχουν μία τάση να ταυτίζουν την τεχνολογία με το κακό. Θα σας πω ένα παράδειγμα: Οταν ανακαλύφθηκε η τυπογραφία, η Εκκλησία έπρεπε από τα χειρόγραφα να περάσει στο τυπωμένο βιβλίο. Τότε και στο Ισλάμ και στον Χριστιανισμό έγινε μεγάλη φασαρία, γιατί θεωρήθηκε η τυπογραφία έργο του Διαβόλου. Να σας παρακαλέσω επίσης να δείτε στο Διαδίκτυο την φασαρία που έγινε στην Ελλάδα, όταν ένας νεαρός παππάς έκανε το μυστήριο του γάμου, κρατώντας ένα τάμπλετ και διάβαζε από εκεί δημιουργώντας μεγάλο σκάνδαλο. Πάντοτε υπάρχει ο φόβος για το καινούργιο και το άγνωστο. Βλέπουμε βέβαια και την πανδημία που δαιμονοποιήθηκε επίσης. Σκεφτείτε ότι μέσα στην Αμερική, σε ένα από τα πιο προοδευτικά κράτη, υπήρχε μεγάλη μερίδα ανθρώπων της Εκκλησίας που πραγματικά πίστευαν ότι ο ιός δεν μπορούσε να μπει στους 4 τοίχους της εκκλησίας, γιατί ο Θεός και οι Αρχάγγελοι θα διώξουν την αρρώστια. Αυτά, πιστεύω, μας δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα. Είμαι πολύ χαρούμενος που έγινε αυτή συζήτηση. Η παιδεία της ελευθερίας είναι η λύση, γιατί αυτή την ελευθερία την χάρισε ο ίδιος ο Θεός και πρέπει να μη μας την επιβάλει καμία δύναμη, καμιά τεχνολογία, καμιά ιδεολογία, καμία θρησκεία. Πρέπει να αναπτύξουμε τη δυνατότητα της ελευθερίας μέσα στον άνθρωπο να λέει ναι ή όχι σε οτιδήποτε, ώστε να μπορεί να χειριστεί οποιαδήποτε νέα τεχνολογία με το σωστό τρόπο. Αυτή είναι μία εκκλησιαστική προσέγγιση του πράγματος.

Σας ευχαριστώ.

Ευάγγελος Σέκερης, πρέσβης της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ

Ο κ. Ευάγγελος Σέκερης, πρέσβης της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ.

Λίαν προσφάτως η συνέλευση των μελών-εθνών υιοθέτησε μία απόφαση πλαίσιο που θέτει τις παραμέτρους για την υπεύθυνη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα, η οποία φαίνεται να ανήκει στην πρώτη ομάδα των κρατών-μελών που υποστηρίζει αυτή την απόφαση, η οποία υιοθετήθηκε ομόφωνα, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα να συμφωνούν, και το λέω αυτό γιατί οι δύο χώρες, όπως ξέρουμε, έχουν διπλωματικά διαφορετικές απόψεις για θέματα διεθνούς επικαιρότητας. Θα ήθελα να επισημάνω ότι ο Διονύσης κόσμησε την διπλωματική υπηρεσία της πατρίδας μας με το ήθος, την εργατικότητα και την πολιτική του σκέψη. Προσωπικά νομίζω ότι όλοι μας, μέσα σ’ αυτή την αίθουσα, αναμένουμε πολλά συγγραφικά έργα από εκείνον, τα οποία και θα συνεχίσουν να μας εκπλήσσουν με την αστείρευτη φαντασία τους, που πατά σε στέρεα θεμέλια, τις βαθιές γνώσεις και την μεγάλη εμπειρία του συγγραφέα.

Απο αριστερά, η εικαστικός Λυδία Βενιέρη και η ερευνήτρια της NASA, Νατάσσα Ρωμανού.

Νατάσα Ρωμανού

Σε ένα οποιοδήποτε φουτουριστικό, δυστοπικό μυθιστόρημα, το πρώτο ίσως που αναζητά κανείς είναι να εντοπίσει το πού και το πότε διαδραματίζεται η ιστορία. Διαβάζοντας το βιβλίο του Διονύση Καλαμβρέζου, «Εικονικός Εφιάλτης», γίνεται αμέσως κατανοητό ότι λαμβάνει χώρα στη Νέα Υόρκη του κοντινού μέλλοντος. Αλλά πόσο κοντινού; Τόσο που ακόμα υπάρχουν τα καφέ που συχνάζουμε, το καφέ «Dante» και το «Cormelia Cafe» στο Βίλατζ, τα εστιατόρια όπως το «Baltazaar» και το «Fogo de Chao», ακούγονται τα τραγούδια της Εμμα Σάπλιν και των Κιουρ, γίνονται αναφορές στην πρόσφατη πανδημία, στις συρράξεις στην Ανατολική Ευρώπη, στον μεγάλο εχθρό-ανταγωνιστή, την Κίνα, και τις μεταναστευτικές ροές. Υπάρχουν το Google, η Amazon, το Netflix και το Facebook. Οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες πάντα παρούσες.

Αλλά ταυτόχρονα και κάποιου μακρινού μέλλοντος, όπου ανακαλύπτουμε ότι η πόλη έχει εναέριο σιδηρόδρομο στη 2η Λεωφόρο, ενώ το Λονγκ Αϊλαντ Σίτυ έγινε εφάμιλλο στον πλούτο με το Μανχάταν. Είναι μια εποχή που η επιστήμη έχει ήδη κάνει άλματα, με την επιβράδυνση της γήρανσης, την εμφύτευση μικροτσίπ για τον έλεγχο της συμπεριφοράς. Οι άνθρωποι αναζητούν βίρτουαλ απολαύσεις, όπως τα γάντια αισθητήρες για πιο ζωντανή απόλαυση μιας ταινίας, τα γραφεία δημιουργίας αναμνήσεων, τα εικονικά ταξίδια, οι εικονικές ερωτικές συνευρέσεις. Στην πολιτική έχει εμφανιστεί το νέο Tea Party, που παραπέμπει σε ένα άκρως συντηρητικό και αντικοινωνικό περιβάλλον, η κυβέρνηση ελέγχει τη σκέψη με το κέντρο αποκωδικοποίησης εγκεφαλικών σαρώσεων, αλλά και τη μετάδοση πληροφορίας μέσω της διασποράς ψευδών ειδήσεων. Υπάρχει διάχυτος ο φόβος για το κυβερνοέγκλημα και την κυβερνοτρομοκρατία, ή μήπως είναι και αυτά δημιούργημα της κυβερνητικής Μεταβατικής Υπηρεσίας Κοινωνικής Προστασίας της Νέας Υόρκης, μιας υπηρεσίας που παρακολουθεί τους πολίτες; Οι ψυχικές διαταραχές εξαπλώνονται, είναι οι τεχνολογικές ψυχώσεις και τα εικονικά σοκ, οι κυβερνοψυχολόγοι είναι ίσως το πιο εξέχον επάγγελμα.

Μέσα όμως σε αυτή τη ζοφερή, αν και φαινομενικά νορμάλ -φαινομενικά όχι σε μας, στους πολίτες της- πραγματικότητα, ξεπηδάει η αντίδραση. Η ανθρωπότητα ακόμα ξέρει, ακόμα να ξεχωρίζει τι είναι καλό και τι κακό. Θυμάται.

Το βιβλίο «Εικονικός Εφιάλτης» από τις «Εκδόσεις Παπαζήση».

Στο πανεπιστήμιό μας και στην έρευνα, παντού πλέον στον Κόσμο, διδάσκουμε Τεχνητή Νοημοσύνη, νευρωνικά δίκτυα και αλγόριθμους βαθιάς μηχανικής μάθησης. Πρόκειται ουσιαστικά για υπολογιστικούς αλγόριθμους που μιμούνται το τρόπο που δουλεύει το ανθρώπινο μυαλό. Τον τρόπο που μαθαίνει μια σχέση μέσα από τον διαρκή και επαναλαμβανόμενο συνδυασμό δεδομένων, πχ αιτίας και αιτιατού και όχι μόνο. Κατανοεί αυτή τη σχέση, και την μαθαίνει να την αναγνωρίζει όταν την ξανασυναντήσει, ή την εφαρμόζει για να βρει το αιτιατό όταν έχει μόνο την αιτία ή το αντίστροφο. Το ChatGBT είναι μια εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης βαθιάς μάθησης που επιτρέπει διάλογο και απαντήσεις. Εχει εκπαιδευτεί σε μια τεράστια βάση δεδομένων και μπορεί να βρει σχέσεις ανάμεσα σε λέξεις, ή σε έννοιες, ή και εικόνες, ώστε αν το ρωτήσουμε μια φράση, να βρει πολύ γρήγορα τις σχετιζόμενες λέξεις και έννοιες μέσα στη βάση που εκπαιδεύτηκε.

Συνεπώς η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ακριβώς τόσο ευρυμαθής όσο μεγαλύτερη είναι η βάση δεδομένων στην οποία εκπαιδεύτηκε. Ναι έχει βαθιά μνήμη, μεγάλη και γρήγορη συνδυαστική ικανότητα, αλλά δεν μπορεί να εφεύρει. Εκεί διαφέρει από το ανθρώπινο μυαλό. Θα δώσω κάποια παραδείγματα. Αν ένα υπερσύγχρονο πολύπλοκο σύστημα νευρωνικών δικτύων, το chatGBT ας πούμε, μπορούσε να εκπαιδευτεί πάνω σε ολόκληρη την Ιστορία της Ζωγραφικής, από τις προϊστορικές σπηλαιογραφίες της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Β.Δ. Αφρικής αλλά μόνο μέχρι το 19ο αιώνα, θα μπορούσε ποτέ να εφεύρει τον κυβισμό; Αυτή την σπουδαία τάση της ζωγραφικής του 20ού αιώνα ή την ποπ αρτ; Η απάντησή μου είναι όχι. Γιατί απλά τα έργα του Πικάσο και του Μπρακ και του Αντι Γουόρχολ θα του είναι άγνωστα. Αντίστοιχα, αν η Τεχνητή Νοημοσύνη μάθει την ειδική θεωρία της σχετικότητας, θα μπορούσε ποτέ να επινοήσει τη γενική θεωρία της σχετικότητας, όπως έκανε ένα μόνο ανθρώπινο μυαλό, αυτό του Αλμπερτ Αϊνστάιν;

Είναι γεγονός ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αλλάξει τη ζωή μας σε μεγάλο βαθμό. Οπως παλαιότερα την άλλαξε η γεωργία, η φωτιά, το αεροπλάνο, το τηλέφωνο ή η πυρίτιδα.

Μέχρι πρότινος θεωρούσαμε ότι οι μηχανές θα αντικαταστήσουν τη χειρωνακτική εργασία. Τώρα η Τεχνητή Νοημοσύνη φαίνεται να απειλεί μερικά από τα πιο εξέχοντα επαγγέλματα, πνευματικής εργασίας, του δικηγόρου, του γιατρού και του καθηγητή πανεπιστημίου, γιατί θα μπορεί να προσφέρει καλύτερες νομικές ή ιατρικές συμβουλές, περισσότερες γνώσεις. Ομως, όπως πάντα με τις τεχνολογικές ανακαλύψεις, μπορεί και να γίνει όργανο παρακολούθησης, εξαπάτησης, καταπίεσης των πολλών από τους λίγους, όπως στο βιβλίο του Καλαμβρέζου. Πάντα θα υπάρχει τρόπος να μετατραπεί ο εφιάλτης σε όνειρο, και το αντίστροφο, και είναι στο χέρι του ανθρώπου. Η τεχνολογία πάντα ήταν και θα είναι, και πρέπει να είναι, εργαλείο και ο άνθρωπος κύριος και όχι σκλάβος της. Και γι’ αυτό χρειάζεται να εξοικειωθεί η κοινωνία με τη νέα τεχνολογία, να ενσωματωθεί η Τεχνητή Νοημοσύνη στην εκπαίδευση, χωρίς φόβο και χωρίς καθυστέρηση, για να γίνει κατανοητή, προσβάσιμη και χρήσιμη σε όλους. Επικίνδυνη θα είναι μόνο αν παραμένει κτήμα και εργαλείο των λίγων.

Αυτές είναι κάποιες σκέψεις που εύλογα προκαλεί το βιβλίο που μας χάρισε ο κ. Καλαμβρέζος, πώς να εξουδετερώσουμε τον Εικονικό Εφιάλτη. Και τον ευχαριστούμε γι’ αυτή τη συμβολή.

Ο Σταύρος Λαμπρινίδης, πρώτος ειδικός εντεταλμένος της ΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με τον πρέσβη Διονύση Καλαμβρέζο.

Θάνος Γιαννακόπουλος, επικεφαλής του τμήματος Global Communications των ΗΕ

«Πιστεύω πως το βιβλίο ‘Εικονικός Εφιάλτης’ μπορεί να σταθεί επάξια στο ράφι της βιβλιοθήκης μας δίπλα στα κλασικά βιβλία της φανταστικής λογοτεχνίας. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, αναφέρεται στον λόγο του μίσους   (hate speech), το λόγο της βαρβαρότητας, που συνεχώς αναπαράγεται από όλα τα μέσα  κοινωνικής δικτύωσης και με τις νέες τεχνολογίες που έχει καταφέρει να φτάσει σε μία κλίμακα την οποία δεν την είχαμε φανταστεί καν, πριν δέκα χρόνια. Για παράδειγμα το hastag planet Stan μία ομάδα ατόμων που άρχισαν να γράφουν ότι δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή και ότι όλα αυτά είναι ψευδή, χρησιμοποιήθηκε τον Νοέμβριο του ‘22, 100.000 φορές, τον Δεκέμβριο 180.000 φορές και τον Ιανουάριο του ‘23, 550.000 φορές μέσα σε τρείς μήνες! Οι δημόσιες κατά μία έννοια πλατφόρμες, ιδιωτικές κατά την άλλη, όπως το Instagram και το ChatGPT, είναι πολύ συγκεκριμένος τρόπος για να φτάσουν τα 100 εκατομμύρια οι χρήστες μέσα σε 5 και δυο μήνες. Και μέσα σε όλα τα media και της online πλατφόρμες διακινείται ένας λόγος βαρβαρότητας, μία τοξικότητα, η οποία οδηγεί ακόμα και σε αυτοκτονίες.

O Νίκος Λαριγκάκης, πρόεδρος του Hellenic American Institute.

Νίκος Λαριγκάκης, πρόεδρος Hellenic American Institute

Ο Καλαμβρέζος είχε κάποιες από τις πιο σημαντικές διπλωματικές θέσεις  αι συνέλεξε   στοιχεία τόσο από τον ελεύθερο κόσμο, όσο και από τον κόσμο που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η Κίνα, για να φτιάξει αυτή την νουβέλα για όλα αυτά τα πράγματα που μας ενδιαφέρουν όπως η μετανάστευση, οι κυβερνοεπιθέσεις, οι πανδημίες και όλες οι κρίσεις που ζούμε αυτή τη στιγμή. Η Νέα Υόρκη ήταν το τέλειο σκηνικό για να γραφτεί μια τέτοια νουβέλα. Είμαστε σε έναν Κόσμο που η τεχνολογία επηρεάζει αυτόματα και αυτό το κάνει περισσότερο πολύπλοκο, αλλά παράλληλα αποτελεί και πρόκληση για  την ανθρωπότητα. Αν δεν έχεις προκλήσεις πεθαίνεις, δεν μπορείς να δημιουργήσεις, δεν προχωράς. Υπάρχουν άνθρωποι που θα χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για πολιτικούς σκοπούς, αλλά και άλλοι, οι οποίοι θα χρησιμοποιούν την τεχνολογία για την ειρήνη και την ελευθερία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η αδήριτη ανάγκη της στενότερης διασύνδεσης με τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και η περαιτέρω ανάπτυξη συνεργειών και ερευνητικών συνεργασιών ήταν το κεντρικό μήνυμα της πρώτης ημέρας των εργασιών του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ