x

Οίνος

«Ο ελληνικός οινοτουρισμός αποτελεί μία από τις πλέον δυναμικά ανερχόμενες μορφές τουρισμού»

17 Νοεμβρίου 2021

ΑΘΗΝΑ. Στις συνέργειες οινοτουρισμού με άλλες θεματικές μορφές τουρισμού επικεντρώθηκε το 2ο συνέδριο Οινοτουρισμού του υπουργείου Τουρισμού, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Κυριακή στη Δυτική Μακεδονία. Το συνέδριο που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Τουρισμού, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο ΕΟΤ στις 12-14 Νοεμβρίου, αποτελεί τη δεύτερη στάση στο οδοιπορικό οινοτουρισμού που διοργανώνει το υπουργείο, στο πλαίσιο της στρατηγικής του για την περαιτέρω ανάδειξη του ταχύτατα αναπτυσσόμενου κλάδου του ελληνικού οινοτουρισμού.

Η Δυτική Μακεδονία επιλέχθηκε ως παράδειγμα μιας περιοχής με ιδιαίτερη οινική παράδοση, που παράλληλα αντιμετωπίζει την πρόκληση της μετάβασης από ένα οικονομικό μοντέλο βασισμένο στην λιγνιτική παραγωγή ενέργειας, σε μια νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης.

Σε αυτή τη μετάβαση, κρίσιμος είναι ο ρόλος ειδικών μορφών τουρισμού όπως ο οινοτουρισμός, που ήδη προσφέρει οικονομική ανάπτυξη και ποιοτικές θέσεις εργασίας για την περιοχή, τελώντας παράλληλα σε μια σχέση αρμονίας με το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική παράδοση της Δυτικής Μακεδονίας.

Το συνέδριο εστίασε στις απαραίτητες συνέργειες μεταξύ του οινοτουρισμού και άλλων ειδικών μορφών τουρισμού, με παρεμβάσεις της αρμόδιας υφυπουργού Τουρισμού, Σοφίας Ζαχαράκη, του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλου, του εκπροσώπου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Βασίλη Άμπα, της προέδρου του ΕΟΤ Άντζελας Γκερέκου, των γενικών γραμματέων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δημήτρη Παπαγιαννίδη και Χριστιάνας Καλογήρου, της προέδρου του ΟΦΥΠΕΚΑ Μαρίας Παπαδοπούλου και της γενικής διευθύντριας Τουριστικής Πολιτικής του υπουργείου Τουρισμού, Παναγιώτας Διονυσοπούλου.

Ακολούθησαν σχετικές συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας με συντονιστή τον δημοσιογράφο Γιάννη Παπαδημητρίου:

● «Αμπέλι και Οίνος στην υπηρεσία του Τουρισμού», με συμμετοχή των Στέλιου Μπουτάρη (οινοποιού), Δρ. Σαλπιγγίδη (Οινολόγου), Κ. Τολίδη (Τεχν. Συμβούλου του έργου Wincome), Γ. Βογιατζή (Προέδρου Ε.Δ.Ο.Α.Ο.), Α. Ιατρίδη (Προέδρου «Αμύνταιον Οίνος»), Β. Μαχαίρα (Υπεύθυνου Προγραμμάτων της Δομής RIS3 ΠΤΑ), Κ. Ρούφα (Γεωπόνου M.Sc.) και

● «Κύριες και συμπληρωματικές δράσεις του οινοτουριστικού προϊόντος της Δυτικής Μακεδονίας», με συμμετοχή των: κ.κ. Χ. Καλογήρου (Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), Α. Τσαβδαρίδου (υπ. Διδάκτορα Βιολογίας ΑΠΘ), Π. Μαυρίδη (ζωοτέχνη), Ε. Βράντση (Γεωπόνου ΔΑΟΚ), , Γ. Τσελίδη (σεφ) και Α. Τσώκα (αρχαιολόγου)

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με τεχνική συζήτηση, με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον οινοτουρισμό με συντονίστρια την Δρ. Παναγιώτα Διονυσοπούλου.

Οι εκδηλώσεις του τριημέρου περιλάμβαναν περιηγήσεις σε αμπελώνες του Αμυνταίου (εντός προστατευόμενης περιοχής ενταγμένης στο Δίκτυο Natura 2000), οινογνωσία σε οινοπαραγωγικές μονάδες της περιοχής οι οποίες έχουν λάβει το ειδικό Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου (ΣΕΟ) του υπουργείου Τουρισμού (Κτήμα Βογιατζή, Κτήμα Άλφα, Οινοποιείο Vegoritis, ΑΣΕΠ Αμυνταίου, Κτήμα Δημόπουλου), επίσκεψη στην παραγωγική μονάδα πιπεριάς Φλωρίνης «Ναουμίδης», αλλά και στα παραδοσιακά «καζάνια» της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και σε παραδοσιακά αρχοντικά, παραδοσιακά κατώγια και οινοποιείο της Σιάτιστας.

Το τριήμερο συνέδριο παρακολούθησαν μέλη διπλωματικών αποστολών ξένων χωρών (Ιταλίας, που εκπροσωπήθηκε από την Ιταλίδα Πρέσβη Patrizia Falcinelli, Ρωσίας, Μολδαβίας), Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι από Ρωσία, Σερβία, Ολλανδία, Ιταλία, Κύπρο και φορείς του οινοτουρισμού.

Η αρμόδια υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε σχετικά:

«Ο ελληνικός οινοτουρισμός αποτελεί μία από τις πλέον δυναμικά ανερχόμενες μορφές τουρισμού, με συνεχή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και με ακόμα ισχυρότερες προοπτικές για το μέλλον. Σε διεθνές επίπεδο, ήδη αποτελεί τουριστική τάση που συνεχώς κερδίζει έδαφος. Αλλά πάνω απ’ όλα, αποτελεί μία απόλαυση γαστρονομική αλλά και πολιτιστική, ένα μοναδικό, βιωματικό ταξίδι στις γεύσεις και στα αρώματα του κάθε τόπου.

Το τριήμερο Συνέδριο Οινοτουρισμού στη Δυτική Μακεδονία, ανέδειξε ακριβώς αυτή τη δυναμική του ελληνικού οινοτουρισμού, η οποία ενισχύεται ακόμα περισσότερο όταν συνδυάζεται με άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, για την δημιουργία μίας διαφοροποιημένης, ολιστικής και ποιοτικής τουριστικής εμπειρίας. Μέσα από το συνέδριο, αναδείχθηκε η αναγκαιότητα των συνεργειών, που ως υπουργείο συνεχώς επιδιώκουμε, αλλά και οι τεράστιες τουριστικές δυνατότητες της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, στη μετάβασή της από την εποχή του λιγνίτη, στην εποχή της αειφόρου ανάπτυξης.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν μαζί μας στη διοργάνωση αυτού του συνεδρίου και συμμετείχαν στις εργασίες και εκδηλώσεις του. Το οδοιπορικό ελληνικού οινοτουρισμού που εγκαινιάσαμε στη Σαντορίνη, έκανε τη δεύτερή του στάση στη Δυτική Μακεδονία και συνεχίζεται, με σκοπό την ανάδειξη μιας μορφής τουρισμού, η οποία μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στη διάχυση της ποιοτικής τουριστικής ανάπτυξης στο σύνολο της επικράτειας και στη συνολική αναβάθμιση της ελληνικής ταξιδιωτικής εμπειρίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Γιορτινές περιηγήσεις στο πνεύμα των ημερών προτείνει η Εθνική Πινακοθήκη σε Αθήνα και στα Παραρτήματά της στην Περιφέρεια.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Πορείες στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Ολοκληρώθηκε η πορεία των μαθητών στην Αθήνα για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Μητσοτάκης: Το Eurogroup αναγνώρισε πανηγυρικά την επιτυχία της ελληνικής οικονομίας (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Για μια σημαντική στιγμή για την πατρίδα μας που πιστοποιεί την πρόοδο του τόπου κάνει λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης , σε δήλωσή του για την απόφαση του Eurogroup.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας