x

Αμερική

«Ο Ελληνισμός δείχνει τον δρόμο»: Μηνύματα από τα Εγκαίνια του Αγίου Νικολάου μέσω του «Ε.Κ.»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ως μια ηχηρή απάντηση απέναντι στο μίσος και τη θρησκευτική μισαλλοδοξία χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») ο κ. Ελπιδοφόρος αντιπαρέβαλε την πράξη βιαιότητας που κόστισε χιλιάδες ζωές την 11η Σεπτεμβρίου 2001, που είχε ως ρίζα το θρησκευτικό μίσος, με ό,τι συμβολίζει ο Αγιος Νικόλαος.

«Σήμερα ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία έζησαν μια συγκλονιστική εμπειρία με τα εγκαίνια του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου που ανοικοδομήθηκε στο Σημείο Μηδέν, στη Νέα Υόρκη, στο σημείο που χιλιάδες άνθρωποι έχασαν την ζωή τους λόγω μιας θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και μίσους, μιας βιαιότητας βασισμένης σε θρησκευτικές αιτίες. Εμείς δώσαμε μια τρανταχτή απάντηση ότι η θρησκεία δεν μπορεί να είναι λόγος για βία, για θάνατο, για πόλεμο, αλλά είναι ένας παράγοντας ειρήνης, συμφιλίωσης των ανθρώπων και αρμονικής συμβίωσης», είπε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Για μήνυμα, αλλά και παράδειγμα, που δίνει στο αμερικανικό έθνος η ελληνοαμερικανική κοινότητα, μέσω της επίτευξης της ανοικοδόμησης του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, έκανε λόγο η πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Χριστόδουλος Αθανασάτος

«Η παρουσία του Ελληνισμού στις ΗΠΑ, η οικουμενική και διαχρονική σημασία του Ελληνισμού στις ΗΠΑ, δίνει το δικό του μήνυμα ότι οι άνθρωποι, παρά τις αντιξοότητες, επιβιώνουν, μεγαλουργούν, ανασυντάσσονται σαν τον φοίνικα από τις στάχτες τους. Δηλαδή η ελληνοαμερικανική κοινότητα μέσα από αυτόν τον θαυμάσιο νέο ναό δίνει το μήνυμα σε όλους τους Αμερικανούς πως ποτέ οι δυσκολίες δεν θα μας σταματήσουν και αυτά στα οποία πιστεύουμε θα είναι πάντα ζωντανά και πανανθρώπινα», είπε η κ. Παπαδοπούλου.

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης συνεχάρη την ελληνοαμερικανική κοινότητα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου θα αποτελέσει πόλο έλξης για τον απανταχού Ελληνισμό.

«Εκατό χρόνια η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Νέα Υόρκη έχει δώσει τεράστια δύναμη στην Ομογένεια. Σήμερα είναι τα θυρανοίξια του Αγίου Νικολάου, για τον οποίο νομίζω ότι ο απανταχού Ελληνισμός θα θέλει να τον επισκέπτεται. Θα δίνει δύναμη τόσο στη χριστιανοσύνη, όσο και την Ομογένεια», είπε ο κ. Πατούλης.

Από αριστερά: Γιάννης Χρυσουλάκης, Γιώργος Πατούλης, Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου στα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, 4 Ιουλίου 2022. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Χριστόδουλος Αθανασάτος

Με ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση μίλησε η Ανθούλα Κατσιματίδη, μέλος του Συμβουλίου του Αγίου Νικολάου αλλά και αδελφή του αδικοχαμένου Γιάννη Κατσιματίδη, εκ των ομογενών που έχασαν την ζωή τους στους Δίδυμους Πύργους.

«Είναι μια γλυκόπικρη μέρα. Από την μια πλευρά χαίρομαι πάρα πολύ που μετά από τόσα χρόνια έχουμε την ευλογία να είμαστε εδώ στον Άγιο Νικόλαο, να ανοίξουμε τις πύλες, να τιμήσουμε τον χώρο και να ξεκινήσει αυτή η εκκλησία να ευλογεί όλο τον κόσμο και να μνημονεύει τους ανθρώπους που πέθαναν εκείνη την μέρα, όπως ο αδελφός μου ο Γιάννης. Είμαι ευγνώμων για όλους όσοι βοήθησαν να φτάσουμε σε αυτή την ευλογημένη ημέρα. Επίσης, είναι ένα σύμβολο ενάντια στον θρησκευτικό φανατισμό και τη μισαλλοδοξία», είπε η κ. Κατσιματίδη.

Το κουβάρι των αναμνήσεων ξετύλιξε ο π. Ιωάννης Λαρδάς, ο οποίος, σε νεαρότερη ηλικία, είχε υπηρετήσει σε βοηθητικό ρόλο στον πρώτο Αγιο Νικόλαο, ενώ ως ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν συλλειτουργούσε με τον μακαριστό π. Ιωάννη και τους ενορίτες της παλιάς εκκλησίας, που ισοπεδώθηκε την 11η Σεπτεμβρίου.

«Η πρώτη μου εμπειρία στον Άγιο Νικόλαο ήταν όταν ήμουν βοηθός στον παλιό Αγιο Νικόλαο με τον αείμνηστο π. Ιωάννη. Μετά μετατέθηκα στο Μπρούκλιν. Υστερα από την 11η Σεπτεμβρίου, ο π. Ιωάννης και οι ενορίτες εκκλησιάζονταν στον Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και κάναμε ό,τι μπορούσαμε να προβάλουμε τη σημασία της ανοικοδόμησης του Αγίου Νικολάου. Τώρα, μετά από τόσα χρόνια, που ήρθαμε σε αυτήν την ιστορική εκδήλωση για την Ορθοδοξία και ειδικά για την Ορθοδοξία της Αμερικής βιώνουμε με μεγάλη ταπεινότητα την ανάδυση αυτής της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου», είπε ο π. Ιωάννης.

Τέλος, ο π. Γεώργιος Αναστασίου τόνισε ότι η ημέρα είναι σημαντική όχι μόνο για την Ομογένεια και την ελληνοαμερικανική κοινότητα, αλλά και την Ελλάδα.

«Είναι μια σημαντική ημέρα σε πάρα πολλά επίπεδα, τόσο για την Εκκλησία μας, όσο και για την Ελλάδα. Είχαμε υποστεί ένα πλήγμα από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου αλλά σήμερα, με τη χάρη του Θεού και την ευλογία του Αγίου Νικολάου μπορούμε να χαρούμε και να χαμογελάσουμε σε έναν τόπο ο οποίος έχει προκαλέσει πάρα πολλά δάκρυα», κατέληξε ο π. Γεώργιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η μοναδική επιζήσασα από το φονικό χτύπημα κεραυνού που σκότωσε τρεις ανθρώπους στις 4 Αυγούστου αναρρώνει σιγά-σιγά στο νοσοκομείο, αφού έζησε έναν ζωντανό εφιάλτη στα 28α γενέθλιά της.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Κυριάκος: Δεν γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα – «Νόμιμη αλλά πολιτικά λάθος η παρακολούθηση»

ΑΘΗΝΑ. «Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης υπόθεσης» τόνισε, μεταξύ άλλων, χθες σε τηλεοπτική του δήλωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας ότι «αυτό που έγινε ήταν λάθος, δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα».

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας