x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

Εκκλησία

Ο Ελπιδοφόρος έβαλε σε αργία ιερέα της Μητρόπολης Νέας Ιερσέης

22 Σεπτεμβρίου 2022

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος έβαλε σε αργία από κάθε ιεροπραξία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ τον καλεί και σε πνευματικό δικαστήριο στις 4 Οκτωβρίου, στις 12 η ώρα το μεσημέρι, τον Αρχιμανδρίτη Αλέξανδρο Κανταράκια.

Ο π. Αλέξανδρος είναι ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια.

Σύμφωνα με επιστολή που έστειλε εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, με ημερομηνία 12 Σεπτεμβρίου 2022, ο Αρχιμανδρίτης Αλέξανδρος Κανταράκιας κατηγορείται ότι ομιλεί «ασεβώς» (disrespected) και κατά τρόπο «χυδαίο» (vulgar) εναντίον του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά στην επιστολή του πρωτοσυγκέλου.

Ο π. Παπαζαφειρόπουλος ανάμεσα στα άλλα αιτιάζει σε βάρος του Αρχιμανδρίτη Αλέξανδρου Κανταράκια, πως, «έχουμε λάβει αξιόπιστες πληροφορίες πως ομιλείς κατάφωρα, ασεβώς και χυδαία ανοικτά και δημόσια εναντίον του Αρχιεπισκόπου, γι’ αυτό με εντολή του  Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου καθίστασαι αργός από όλα τα ιερατικά σου καθήκοντα μέχρι το τέλος του έτους. Δεν έχεις άδεια να τελέσεις κανένα μυστήριο της Εκκλησίας, καθώς εκκρεμεί η σύγκληση πνευματικού δικαστηρίου την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022».

Ο Αρχιμανδρίτης Αλέξανδρος Κανταράκιας προϊσταμενεύει στην κοινότητα του Ευαγγελισμού της Φιλαδέλφειας επί δέκα έτη, η δε κοινότητα συγκροτείται από τριακόσιες οικογένειες.

Σε επικοινωνία του «Εθνικού Κήρυκα» με τον Αρχιμανδρίτη Κανταράκια, αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση. Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι ο εν λόγω κληρικός έχει εκφρασθεί για κάποιες ενέργειες και λεχθέντα του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, τα οποία δεν συνάδουν με την Ορθόδοξη Πίστη και φρόνημα και τα οποία έχουν σχολιασθεί δυσμενώς δημόσια τόσο από ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος, όσο και από πολλά Μέσα Ενημέρωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Εκκλησία της Ελλάδος έχει προβεί σε επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας εναντίον του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου για τη γνωστή βάπτιση την οποία τέλεσε στη Μητρόπολη Γλυφάδας, ενώ η Σύνοδος του Πατριαρχείου του έδωσε εντολή, όπως αποκάλυψε ο «Εθνικός Κήρυκας», να απαντήσει ο ίδιος στη διαμαρτυρία της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Ο «Ε.Κ.» είναι σε θέση να γνωρίζει πως πλειάδα ιερέων από όλη την επικράτεια της Αρχιεπισκοπής Αμερικής ανά τη χώρα, ομιλεί σκιωδώς για τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο όχι μόνο ιδιωτικώς μεταξύ τους, αλλά και σε ομαδικά δείπνα εκφράζοντας την αγωνία τους για την πορεία της Αρχιεπισκοπής και της Σχολής. Επίσης, το ίδιο σκιωδώς εκφράζονται και για συγκεκριμένα πρόσωπα κληρικών που τον περιβάλλουν, τόσο γι’ αυτούς που έχει φέρει από Ελλάδα, Γερμανία, και Κωνσταντινούπολη, όσο και για εκείνους από εδώ, τις ΗΠΑ, που έχει πάρει στην Αυλή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. «Τα ποικίλα φαινόμενα ψυχολογικής και σωματικής βίας εις βάρος των γυναικών, θεωρούνται απολύτως απαράδεκτα και καταδικαστέα από την Αγία Γραφή, την εκκλησιαστική μας παράδοση και την χριστιανική ηθική γενικότερα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Το συγκρότημα «Sounds of Cyprus» στους δρόμους του Μανχάταν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Ελενα Χρίστου, ο Πήτερ Δούσκαλης και ο Αλεξ Τασόπουλος πραγματοποίησαν μια συναυλία κυπριακής μουσικής για Νεοϋορκέζους και τουρίστες στο κέντρο του Μεγάλου Μήλου, την Times Square.

«Ταξιδεύω Γρεβενά» – Στη Λίμνη Μαυραναίων (Βίντεο)

ΓΡΕΒΕΝΑ. Το ένατο διαδικτυακό βίντεο της τουριστικής καμπάνιας του Δήμου Γρεβενών με τίτλο «Ταξιδεύω Γρεβενά», παρουσιάζει την πανέμορφη τεχνητή λίμνη της κοινότητας Μαυραναίων, η οποία απέχει μόλις δέκα χιλιόμετρα από την πόλη των Γρεβενών.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας