x
 

Αμερική

Ο Ελπιδοφόρος μιλά για αναγέννηση της ελληνικής γλώσσας

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ – Τη βεβαιότητά του ότι με τη συνεργασία όλων θα καρποφορήσουν οι πρωτοβουλίες υπέρ της ελληνικής γλώσσας, την αναγέννηση της οποίας θα απολαύσει η σημερινή γενιά της Ομογένειας, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, απευθύνοντας χαιρετισμό στο Συμπόσιο το οποίο οργάνωσε το Γραφείο Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, με τη στήριξη του Ανωτάτου Συμβουλίου Ελληνικής Παιδείας, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το Σάββατο, επ’ ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων.

Ο κ. Ελπιδοφόρος τόνισε την ευθύνη που έχουν όλοι για τη διάδοση και παράδοση του θησαυρού των Ελληνικών Γραμμάτων στις μελλοντικές γενιές. Ευχαρίστησε δε τον παρόντα στο συνέδριο πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, καθηγητή Αλέξανδρο Πολυχρονίδη, για τη συνεργασία που υπάρχει με την Αρχιεπισκοπή για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας στην Αμερική.

«Σας διαβεβαιώ, ότι η Αρχιεπισκοπή μας είναι ανοικτή για συνέργειες και για πρωτοβουλίες προώθησης αυτού του ανεκτίμητου θησαυρού μας», είπε και πρόσθεσε: «Είμαι βέβαιος ότι με τη συνεργασία όλων μας, αυτές οι πρωτοβουλίες θα αποδώσουν καρπούς και θα γίνουμε η γενιά εκείνη που θα ευαρεστηθούμε να απολαύσουμε την αναγέννηση της ελληνικής γλώσσας και των ελληνικών σπουδών», κατέληξε.

Η πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, Αθηνά Κρομμύδα.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΖΟΟΜ

Ο κ. Πολυχρονίδης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για το ενδιαφέρον του υπέρ του Πανεπιστημίου και την υπάρχουσα συνεργασία. Τόνισε δε, ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή η αναμενόμενη επίσκεψη του Σεβασμιώτατου στη Θράκη, προκειμένου να αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας και να υπογραφεί στις 2 Μαρτίου το πρωτόκολλο συνεργασίας Πανεπιστημίου – Αρχιεπισκοπής.

Η  πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Ελληνικής Παιδείας, Αθηνά Κρομμύδα, έκανε λόγο για βαριά κληρονομιά και πολύτιμη παρακαταθήκη, ενώ εξέφρασε αισιοδοξία για το μέλλον. Μίλησε, επίσης,  για όραμα του Αρχιεπισκόπου «να κρατηθεί η ελληνική παιδεία στο ύψος που της πρέπει για να την παραδώσουμε στη νέα γενιά». Τη χαρακτήρισε, επίσης, «θείο δώρο, που πρέπει να το μοιραζόμαστε μ’ όλο τον κόσμο».

Ο Διευθυντής του Γραφείου Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, Αναστάσιος Κουλαρμάνης, ευχαρίστησε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο για τη βοήθειά του, με προγράμματα και σεμινάρια και ευχήθηκε να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία, προς όφελος των σχολείων και των εκπαιδευτικών στην Ομογένεια.

Με θέμα «Διασπορά και γλώσσα», μίλησε ο καθηγητής Κοινωνιολογίας και ιδρυτής/διευθυντής του Κέντρου Ερευνας των Ελλήνων της Αμερικής στο Κουίνς Κόλετζ της Ν. Υόρκης, Νικόλαος Αλεξίου. Μεταξύ άλλων, είπε ότι η ελληνική γλώσσα ποτέ δεν έπαψε να μιλιέται. Ο κ. Αλεξίου, αναφέρθηκε σε τρεις φάσεις της ελληνικής διασποράς, από τις οποίες η δεύτερη και η τρίτη αφορούσαν την Αμερική. Είπε, επίσης, ότι σύμφωνα με την απογραφή του 2020, οι Αμερικανοί ελληνικής καταγωγής ανέρχονται σε 1,5 εκατομμύριο, οι δε γεννημένοι στις ΗΠΑ Ελληνες, είναι αριθμητικά περισσότεροι από τους γεννημένους στην Ελλάδα. Με τον όρο «διασπορά», συνέχισε, χαρακτηρίζεται, γενικά, το τμήμα εκείνο των Ελλήνων που εκπατρίστηκε, αλλά συνεχίζει να διατηρεί δεσμούς με τη γενέτειρα.

Ενα μέρος από εκείνους που συμμετείχαν στο Συμπόσιο για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΖΟΟΜ

Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές θεωρήσεις για τους Ελληνες της Αμερικής, εκ των οποίων η μία μιλά για διασπορά και η άλλη για εθνοτική ομάδα. Πρόταση του Κέντρου που διευθύνει ο κ. Αλεξίου είναι να συμπεριλαμβάνουν τα σχολικά βιβλία και τα προγράμματα ελληνικών σπουδών, όχι μόνο ελληνική ιστορία και ελληνική λογοτεχνία, αλλά και ιστορία και λογοτεχνία των Ελλήνων της Αμερικής. Να υπάρξει, επίσης, σχεδιασμός νέου και βιώσιμου θεσμικού πλαισίου και να γίνει άμεση προσαρμογή στις νέες ανάγκες και συνθήκες. Ο κ. Αλεξίου υποστήριξε, ακόμα, ότι η γνώση για την ελληνοαμερικανική ποίηση παραμένει μάλλον περιορισμένη.

Εξάλλου, με θέμα «Τα νέα αναλυτικά προγράμματα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής για τη διδασκαλία της Ελληνικής, ως γλώσσας πολιτισμικής κληρονομιάς», μίλησε η Ζωή Γαβριηλίδου, καθηγήτρια Γλωσσολογίας, του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας και αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου. Συγκεκριμένα, παρουσίασε πώς προέκυψαν τα εν λόγω προγράμματα, ποια ανάγκη μπορούν να καλύψουν, τη μεθοδολογία υλοποίησής τους, τον στόχο και το περιεχόμενό τους, τα χαρακτηριστικά και τις καινοτομίες τους.

Στο Συνέδριο μίλησε και ο ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συντονιστής της έκδοσης του Χρηστικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, με θέμα «Το νόημα της διδασκαλίας των Τριών Ιεραρχών».

Για «το μήνυμα των κλασικών γραμμάτων στον σύγχρονο κόσμο», μίλησε ο καθηγητής Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και κοσμήτωρ της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ίδιου Πανεπιστημίου, Εμμανουήλ Βαρβούνης.

Ο καθηγητής Κοινωνιολογίας και ιδρυτής/διευθυντής του Κέντρου Ερευνας των Ελλήνων της Αμερικής στο Κουίνς Κόλετζ της Ν. Υόρκης, Νικόλαος Αλεξίου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΖΟΟΜ

Οι ομιλητές δέχτηκαν στο τέλος ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Σε ερώτηση του «Εθνικού Κήρυκα», ο καθηγητής κ. Αλεξίου απάντησε ότι πράγματι θα ήταν ευχής έργο να γινόταν ένας καλά οργανωμένος και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού σχεδιασμός παρεμβάσεων με βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους υπέρ της ελληνικής παιδείας στην Αμερική. Σχετικά τόνισε ότι υπάρχει πρόβλημα από την έλλειψη διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Αμερικής για τα εκπαιδευτικά θέματα, ανάλογης με εκείνες που υπάρχουν με ευρωπαϊκά κράτη. Αλλο πρόβλημα είναι η κατάσταση που επικρατεί και στις δύο χώρες σχετικά με την εκπαίδευση, συμπλήρωσε ο κ. Αλεξίου, κάνοντας λόγο για διαχρονική πολιτικοποίηση και εργαλειοποίηση των δημοσίων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στη γενέτειρα. Στην Αμερική υπάρχει, επίσης, κρίση στο εκπαιδευτικό σύστημα, είπε ο κ. Αλεξίου, αναφέροντας ότι οι ΗΠΑ είναι μετά την 12η θέση παγκοσμίως.

Ο κ. Αλεξίου, υποστήριξε, εξάλλου, ότι θα μπορούσε η Ομογένεια να έχει στη Ν. Υόρκη ένα μεγάλο κτιριακό συγκρότημα εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, και θα μπορούσε να υπάρχει μια υγιής και δίκαιη οικονομική αμοιβή των εκπαιδευτικών. Με την ευκαιρία αυτή έκανε αναφορά και στην ανάγκη αναδιοργάνωσης της Ομογένειας, υποστηρίζοντας ότι είναι σύνθετο το θέμα της Παιδείας.

Οι διευθυντής του Γραφείου Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, Αναστάσιος Κουλαρμάνης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΖΟΟΜ

Αλλες ερωτήσεις αφορούσαν στις σχέσεις της Εκκλησίας με τα κοινοτικά σχολεία και τον ρόλο των κοινοτήτων στη λειτουργία τους, θέματα που προξένησαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επίσης την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και τη συμμετοχή των δασκάλων στην ετοιμασία των αναλυτικών προγραμμάτων.

Τον συντονισμό του πρώτου μέρους του Συνεδρίου έκανε η κ. Κρομμύδα και του δευτέρου η δημοσιογράφος και εκδότρια της εφημερίδας «Παρατηρητής της Θράκης», Νατάσσα Βαφειάδου, η οποία επαινώντας το έργο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, τόνισε ότι αυτό καλύπτει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει σε ό,τι αφορά την ελληνική παιδεία, εκτός των ελληνικών συνόρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΕΝΕΤΙΑ. Στο προαύλιο του ιστορικού ναού του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων, εγκαινιάσθηκε στην Βενετία η έκθεση «Ελληνικές Κεφαλές: Γεώργιος Πετρίδης, Μια προσωπική εξερεύνηση της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού επί 2.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ