x
 

Πολιτική

Ο επικεφαλής του 6ου αμερικανικού στόλου στην Κύπρο έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη

30 Νοεμβρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η Κύπρος, ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, είναι ένας αξιόπιστος εταίρος και για τις ΗΠΑ και για τις άλλες χώρες, δήλωσε την Πέμπτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με στελέχη του 6ου αμερικανικού στόλου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στις δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος είπε ότι βρίσκεται στην Κύπρο ο επικεφαλής του 6ου αμερικανικού στόλου, «για αυτό κρίθηκε ωφέλιμο να γίνει η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και ως προς το πλαίσιο της συνεργασίας που υπάρχει, για να ευχαριστήσει την Κυπριακή Δημοκρατία για τον ρόλο που διαδραματίζει ως προς τις εκκενώσεις των υπηκόων τρίτων χωρών, μεταξύ των οποίων και των ΗΠΑ».

Η Κύπρος, πρόσθεσε, ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, «είναι ένας αξιόπιστος εταίρος και για τις ΗΠΑ και για τις άλλες χώρες».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, είπε ότι η συνεργασία που υπάρχει ιδιαίτερα ως προς τις απομακρύνσεις των υπηκόων τρίτων χωρών «είναι εξαιρετική και παρέχεται η όποια διευκόλυνση στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του σχεδίου Εστία».

Παρόντες στη συνάντηση ήταν, μεταξύ άλλων, η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ, ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας.

Μήνυμα από Φίσερ

Εξάλλου, η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούλι Φίσερ τόνισε πως η οικονομική ζωτικότητα της Κύπρου αποτελεί σταθεροποιητική δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε ομιλία της στο δείπνο που διοργάνωσε το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο Κύπρου (AMCHAM) για τον εορτασμό της Ημέρας των Ευχαριστιών, στην παρουσία μεταξύ άλλων του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, Υπουργών της Κυβέρνησης και πλήθους παραγόντων του πολιτικού, οικονομικού και επιχειρηματικού κόσμου, η Πρέσβειρα των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι η χώρα της είναι ευγνώμων «για τη δυναμική και αυξανόμενη σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία». Σημείωσε, δε, ότι η σχέση των ΗΠΑ με την Κύπρο «δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρή, κυρίως λόγω των ισχυρών εμπορικών και οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, δεσμών που επιδιώκουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω».

Απευθυνόμενη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε πως από την ανάληψη των καθηκόντων της παρακολουθεί στενά τις οδηγίες του για ενίσχυση της ακεραιότητας του τραπεζικού και νομικού τομέα, για την καταπολέμηση της διαφθοράς και για την πλήρη ευθυγράμμιση της Κύπρου με τη διατλαντική συναίνεση για αντιμετώπιση της Ρωσίας. Ολα αυτά τα βήματα, είπε, αποσκοπούν στην οικοδόμηση μιας πιο εύρωστης, ανθεκτικής οικονομίας και προσέλκυσης επενδύσεων υψηλής ποιότητας τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον.

«Η δέσμευσή σας για την αντιμετώπιση μακροχρόνιων ζητημάτων φήμης και ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης είναι σαφής», είπε και διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα συνεργαστούν με την Κύπρο για να ανταποκριθούν σε αυτές τις φιλόδοξες προσδοκίες».

Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ υπογράμμισε ακόμη πως οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται το όραμα της Κύπρου για ποικιλομορφία, ανάπτυξη και ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος, λέγοντας ότι οι αμερικανικές επενδύσεις φέρνουν κάτι περισσότερο από απλό οικονομικό κέρδος, δημιουργούν ισχυρότερους δεσμούς εταιρικής σχέσης, συνέργειες και αυξάνουν την οικονομική ανθεκτικότητα.

Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα τεκταινόμενα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, επισημαίνοντας πως καθώς Κύπρος και ΗΠΑ συνεργάζονται για να απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο εν μέσω της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς, «βλέπουμε πολύ καθαρά την αβεβαιότητα και την αστάθεια στην περιοχή» αλλά και ότι «οι κοινές προσπάθειες διαμορφώνουν τις γεωπολιτικές σχέσεις και τις προοπτικές για ειρηνικές διευθετήσεις».

Υπογράμμισε επίσης ότι «η οικονομική ζωτικότητα της Κύπρου αποτελεί σταθεροποιητική δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΑΜCHAM Κύπρου, Γιώργος Γεωργίου, σημείωσε ότι το Επιμελητήριο είναι ένας οργανισμός που εστιάζει αποκλειστικά στη βελτίωση των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου. Σημείωσε ότι οι αμερικανικές εταιρείες επενδύουν στην Κύπρο εδώ και πολλά χρόνια, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια, οι επενδύσεις στην Κύπρο έχουν ενταθεί και είναι αξιοσημείωτες σε πολλούς τομείς της οικονομίας όπως η Ενέργεια, η Τεχνολογία, η Υγεία, οι Μεταφορές και ο τομέας των Ακινήτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Πολύ κακό για το τίποτα τελικά με τη σύλληψη, έκδοση και τη δίκη που δεν έγινε ποτέ, του Τ/κ δικηγόρου Ακάν Κιουρσιάτ, ο οποίος αντιμετώπιζε κατηγορίες για σφετερισμό ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ