x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

Εκκλησία

Ο Επίσκοπος Ευκαρπίας Ιερόθεος εξηγεί για την κηδεία του Επισκόπου Βικεντίου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο ηγούμενος της Πατριαρχικής Μονής Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια, Επίσκοπος Ευκαρπίας Ιερόθεος, με συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» διευκρινίζει για την Εξόδιο Ακολουθία του Επισκόπου Βικεντίου, που θα γίνει τη Δευτέρα 23 Μαΐου στον Ναό της Αγίας Αικατερίνης στην Αστόρια και όχι στη Μονή Χρυσοβαλάντου της οποίας ήταν συνιδρυτής.

Απεκάλυψε ότι δεν του το πρότεινε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος. Είπε χαρακτηριστικά «αν μου το πρότεινε εγώ θα ήμουν θετικός να έλθει το σκήνωμα εδώ και να το λιτανεύουμε». Πρόσθεσε ακόμα, πως θα πάει στην κηδεία τη Δευτέρα.

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

«Εθνικός Κήρυκας»: Γιατί δεν δεχθήκατε να γίνει η γίνει η Εξόδιος Ακολουθία του πρώην Επισκόπου Βικεντίου στη Μονή ο οποίος ήταν και συνιδρυτής;

Επίσκοπος Ιερόθεος: Θα σας πω την αλήθεια και μόνο την αλήθεια. Εμείς μάθαμε ότι ήταν άρρωστος στο νοσοκομείο. Μάθαμε, δεν μας ενημέρωσε κανένας υπεύθυνα εδώ. Οταν το έμαθα έστειλα δύο ιερομονάχους, τον π. Μελέτιο και τον π. Γεράσιμο και τον επισκέφθηκαν και είχα επικοινωνία με έναν ιερέα, τον π. Ηλία Παππά.

«Ε.Κ.»: Από τον Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης;

Επ. Ιερόθεος: Δεν ξέρω πού εφημερεύει. Λοιπόν, μου έδωσε το τηλέφωνό του ο Αρχιεπίσκοπος και μου είπε ότι ο π. Ηλίας πηγαίνει και τον βλέπει και τον έπαιρνα να με ενημερώνει για την υγεία του. Εμένα μου ζητήθηκε κάποια στιγμή να αναλάβω ευθύνη να τον αποδιασωληνώσουν, να τραβήξουν τα καλώδια δηλαδή, ή να αναλάβω ευθύνη να του κάνουν μία τραχειοτομή. Αλλά εγώ δεν μπορούσα να αναλάβω καμία τέτοια ευθύνη.

Ο πρώην Επίσκοπος Απαμείας Βικέντιος Μαλαματένιος (Φωτογραφία: Παραχώρηση Ιουστίνης Φραγκούλη)

«Ε.Κ.»: Από ποιους ή ποιος σας ζητήθηκε ή ζήτησε κάτι τέτοιο;

Επ. Ιερόθεος: Φυσικά όχι από το νοσοκομείο.

«Ε.Κ.»: Πείτε μας από ποιους;

Επ. Ιερόθεος: Να μην βάλουμε τώρα πρόσωπα στην κουβέντα μας, γιατί έχω μάθει στη ζωή μου να είμαι ευθύς και αληθινός.

«Ε.Κ.»: Γνωστά πρόσωπα του Επισκόπου Βικεντίου σας το ζήτησαν αυτό;

Επ. Ιερόθεος: Δεν ξέρω ποιοι είναι γνωστοί του τελικά και ποιοι δεν είναι, δεν ξέρω. Μου είπαν ότι πρέπει να αναλάβετε γιατί ήταν (ο Βικέντιος) εδώ στο Μοναστήρι. Είπα ότι εγώ δεν μπορώ να αναλάβω ένα σοβαρό θέμα σαν κι αυτό διότι ούτε συγγενής είμαι και δεν τον ξέρω τον άνθρωπο. Κι αν αναλάμβανα κάτι τέτοιο και γινόταν κάτι που δεν το πήγαινε η συνείδηση μου πώς θα είχα συνέχεια; Ούτε για τη μάνα ή τον πατέρα μου δεν θα το έκανα αυτό.

Από εκεί και πέρα και πάλι από τη δική σας ενημέρωση διαβάσαμε ότι εκοιμήθη ο π. Βικέντιος. Εμείς διαβάσαμε Τρισάγιο εδώ στο Μοναστήρι. Ηλθε εδώ κάποιος κ. Αργύρης Μακρής και μας είπε ότι μαζεύουν χρήματα για να κάνουν την κηδεία και να συμβάλλουμε κι εμείς.

«Ε.Κ.»: Ποιος είναι αυτός ο Αργύρης Μακρής; Τι είναι;

Επ. Ιερόθεος: Δεν ξέρω, πρέπει να ήταν γνωστοί με τον π. Βικέντιο. Είναι οικογενειάρχης ο άνθρωπος κ.λπ. Μου έθεσε πάλι κι αυτός το ερώτημα να τον φέρουμε στην Αγία Ειρήνη να τον διαβάσουμε. Και του είπα, βεβαίως να τον φέρετε. Γιατί να μην τον φέρετε; Ο άνθρωπος εργάσθηκε εδώ πέρα. Η εκκλησία και το Μοναστήρι είναι στη διάθεσή σας. Κι αν μου το έλεγαν εμένα από την αρχή δεν θα επέτρεπα ούτε εράνους να κάνουν, θα αναλάμβανε το Μοναστήρι με τη φτώχεια του να κηδέψει τον π. Βικέντιο, αυτή είναι η θέση μου εμένα. Και μου είπε ότι το έχει αναλάβει η Αρχιεπισκοπή όπως γράψατε κι εσείς. Και μένουμε εκεί.

Εγώ δεν έχω αντίρρηση, να τον φέρουν τον άνθρωπο να τον διαβάσουμε. Αναγνωρίζω το έργο αυτών των ανθρώπων εδώ και ουδέποτε μίλησα εναντίον τους και για τίποτα.

«Ε.Κ.»: Ποίου απόφαση ήταν να γίνει η Εξόδιος Ακολουθία στο Ναό της Αγίας Αικατερίνης και όχι στην Αγία Ειρήνη;

Επ. Ιερόθεος: Εγώ το πληροφορήθηκα από τον Τύπο. Δεν ήλθε κάποιος σε μένα να μου πει πως πέθανε ο π. Βικέντιος τι θα κάνουμε; Θα τον κηδέψετε; Βεβαίως. Θα τον ντύσετε; Βεβαίως. Θα αναλάβετε τα έξοδα; Βεβαίως. Εγώ δεν θα έλεγα πουθενά όχι. Και μάλιστα όταν μπήκε στο νοσοκομείο, είχα πει με τους πατέρες εδώ πως οτιδήποτε να συμβεί εμείς θα τον αναλάβουμε τον άνθρωπο διότι ξέρω ότι είναι μόνος του και μάλιστα εμείς έχομε κι έναν τάφο εδώ, στο Μοναστήρι έχει έναν τάφο και είπα αν χρειαστεί βεβαίως θα τον παραχωρήσουμε για τον άνθρωπο αυτόν που έζησε τόσα χρόνια εδώ μέσα.

«Ε.Κ.»: Επικοινωνήσατε με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο ή εκείνος επικοινώνησε μαζί σας;

Επ. Ιερόθεος: Μάλιστα μίλησα με τον Αρχιεπίσκοπο και του είπα ότι θα πάω στην κηδεία, βεβαίως θα πάω στην κηδεία, αδελφός εν Χριστώ ήταν. Εγώ δεν τους γνώρισα τους ανθρώπους ποτέ (Βικέντιο και Παϊσιο), ούτε τους έχω δει ποτέ, αλλά είναι άνθρωποι που υπηρέτησαν στο Μοναστήρι τόσα χρόνια.

«Ε.Κ.»: Προτείνατε στον Αρχιεπίσκοπο να γίνει η Εξόδιος Ακολουθία στη Μονή;

Επ. Ιερόθεος: Αυτό δεν το πρότεινα.

«Ε.Κ.»: Εκείνος σας το πρότεινε;

Επ. Ιερόθεος: Οχι. Αν μου το πρότεινε εγώ θα ήμουν θετικός να έλθει το σκήνωμα εδώ και να το λιτανεύουμε. Και μάλιστα είπα χτες στον κ. Αργύρη πως αν τον φέρετε εδώ, εγώ και Λειτουργία θα κάνω, όπως έκανα και για τον π. Βασίλειο Φλιώνη για τον οποίον εσείς μόνο γράψατε και τον είχα δύο μέρες εδώ στην Αγία Ειρήνη κι ούτε ένας παπάς από τις κοινότητες δεν ήλθε να διαβάσει ένα Τρισάγιο στον π. Βασίλειο, κι αν δεν ήταν το Μοναστήρι θα ήταν κι αυτός στα αζήτητα. Εγώ κ. Θεόδωρε δεν έχω κάτι εναντίον κανενός. Εμείς και τα μνημόσυνα θα τα κάνουμε, κι ας μη μας πει κανείς και Τρισάγιο διαβάσαμε προχτές.

«Ε.Κ.»: Είναι αργά τώρα να πείτε στον Αρχιεπίσκοπο να φέρει το σκήνωμά του για προσκύνημα στη Μονή;

Επ. Ιερόθεος: Κύριε Θεόδωρε είμαι ανοικτός για όλα εγώ, δεν έχω πρόβλημα να ξέρετε.

«Ε.Κ.»: Θα του τηλεφωνούσατε του Αρχιεπισκόπου;

Επ. Ιερόθεος: Νομίζω ότι έχει βγει ένα πρόγραμμα, δεν ξέρω ακριβώς τι. Οι πόρτες του Μοναστηριού είναι ανοικτές.

«Ε.Κ.»: Σ’ αυτή τη δεκαετία που ηγουμενεύετε στη Μονή Χρυσοβαλάντου γιατί δεν κάνατε εσείς το πρώτο βήμα να πείτε μια καλημέρα στον Επίσκοπο Βικέντιο;

Επ. Ιερόθεος: Δεν έτυχε να συναντηθούμε πουθενά, δεν έτυχε.

«Ε.Κ.»: Τηλέφωνα δεν έχετε;

Επ. Ιερόθεος: Δεν ήξερα ούτε τηλέφωνό του, ούτε τίποτε. Δεν έτυχε, δεν γνωρισθήκαμε με τον άνθρωπο ποτέ, δυστυχώς δεν γνωρισθήκαμε.

«Ε.Κ.»: Το μετανιώνετε τώρα;

Επ. Ιερόθεος: Δεν ξέρω αν το μετανιώνω, η επικοινωνία πάντοτε είναι καλή. Εγώ δεν είχα προηγούμενο με τους ανθρώπους, δεν τους γνώριζα, ούτε ήξερα όταν ήμουν στην Ελλάδα ότι υπάρχει αυτό εδώ αυτό το Μοναστήρι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εν μέσω συγκινησιακά φορτισμένου κλίματος, αλλά και μηνυμάτων αισιοδοξίας, τελέστηκαν τα εγκαίνια στο νέο Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, παρουσία πλήθους προσκεκλημένων και επισήμων, που πέρασαν για πρώτη φορά την πύλη του εθνικού προσκυνήματος.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Η φωτιά καίει δασικές εκτάσεις στο Πόρτο Γερμενό και κατευθύνεται προς Μύτικα

ΑΘΗΜΑ. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση στο Πόρτο Γερμενό.

Μηνύματα Μητσοτάκη προς την Αγκυρα από το Ευρωκοινοβούλιο (Βίντεο)

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Μηνύματα προς το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό ακροατήριο εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του σήμερα το πρωί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας