x
 

Πολιτική

Ο Ερικ Ανταμς δηλώνει άγνοια για την εισροή τουρκικού χρήματος στην προεκλογική του εκστρατεία

04 Νοεμβρίου 2023

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ερικ Άνταμς αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη σε παράνομη συγκέντρωση χρημάτων για πολιτικούς λόγους, αλλά η προεκλογική του εκστρατεία δεσμεύτηκε ότι θα επανεξετάσει τα βιβλία της, μία ημέρα μετά την έφοδο ομοσπονδιακών πρακτόρων στο σπίτι μίας από τις κύριες χρηματοδότριες του Δημοκρατικού πολιτικού. Οπως έγραψε χθες ο «Εθνικός Κήρυκας», οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς και το FBI διεξάγουν ευρεία δημόσια έρευνα διαφθοράς για το εάν η προεκλογική εκστρατεία του δημάρχου Ερικ Ανταμς το 2021 συνωμότησε με την τουρκική κυβέρνηση για να λάβει παράνομες ξένες δωρεές.

«Είμαι εξοργισμένος και θυμωμένος αν κάποιος προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την προεκλογική εκστρατεία για να χειραγωγήσει τη δημοκρατία μας και να εξαπατήσει την εκστρατεία μας», ανέφερε ο κ. Ανταμς την Παρασκευή. Ο δικηγόρος της εκστρατείας του, Βίτο Πίττα, δήλωσε ότι εξετάζουν «όλα τα έγγραφα και τις ενέργειες των εργαζομένων της εκστρατείας που συνδέονται με τους εν λόγω χορηγούς».

Τα σχόλια ήρθαν μία ημέρα αφότου ομοσπονδιακοί πράκτορες ερεύνησαν το σπίτι στο Μπρούκλιν της κορυφαίας χρηματοδότριας της εκστρατείας του Ανταμς, της Μπριάνα Σαγκς (Brianna Suggs), με αποτέλεσμα ο δήμαρχος να ματαιώσει ένα προγραμματισμένο ταξίδι για να συναντηθεί με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου στην Ουάσινγκτον και να επιστρέψει στη Νέα Υόρκη.

Γενική άποψη της μονάδας κατοικίας 929 στο Crown Highs στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου 2023.Ομοσπονδιακοί πράκτορες πραγματοποίησαν έφοδο στο σπίτι της Μπριάνα Σαγκς, κορυφαίας χρηματοδότριας και επί μακρόν έμπιστης του δημάρχου της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς, την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.(AP Photo/Eduardo Munoz Alvarez)

Το γραφείο του εισαγγελέα των ΗΠΑ στο Μανχάταν αρνήθηκε να σχολιάσει την έρευνα, αλλά οι «New York Times» ανέφεραν ότι έχουν στα χέρια του στοιχεία που δείχνουν ότι οι αρχές εξετάζουν αν η εκστρατεία του Άνταμς συνωμότησε με την τουρκική κυβέρνηση για να λάβει δωρεές από αλλοδαπούς που απαγορεύονται από το νόμο.

Με το ένταλμα αναζητούνται αρχεία που σχετίζονται με τις εισφορές, τα ταξίδια στην Τουρκία από άτομα που συνδέονται με την εκστρατεία και έγγραφα για τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ της εκστρατείας και της τουρκικής κυβέρνησης ή ατόμων που ενεργούν κατ’ εντολή της, ανέφερε η εφημερίδα.

«Θέλω να είμαι σαφής, δεν έχω καμία γνώση, άμεση ή άλλη, για οποιαδήποτε αθέμιτη δραστηριότητα συγκέντρωσης κεφαλαίων – και σίγουρα όχι για ξένα χρήματα», δήλωσε ο Ανταμς.

Οι υπεύθυνοι της έρευνας αναζητούν επίσης πληροφορίες που σχετίζονται με μια εταιρεία του Μπρούκλιν, την KSK Construction Group, μαζί με ένα μικρό πανεπιστήμιο στην Ουάσιγκτον, το οποίο συνδέεται με την τουρκική κυβέρνηση.

Εκπρόσωπος της κ. Σαγκς αρνήθηκε να σχολιάσει. Δεν της έχει απαγγελθεί κατηγορία για κάποιο έγκλημα.

Τα αρχεία της προεκλογικής εκστρατείας δείχνουν 11 άτομα που ανέφεραν ως εργοδότη τους την KSK Construction, η οποία έδωσε περισσότερα από 13.000 δολάρια στον Άνταμς κατά τη διάρκεια ενός εράνου που πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαΐου 2021.

Τα αρχεία της προεκλογικής εκστρατείας δείχνουν 11 άτομα που ανέφεραν ως εργοδότη τους την KSK Construction, η οποία έδωσε περισσότερα από 13.000 δολάρια στον Ανταμς κατά τη διάρκεια ενός εράνου που πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαΐου 2021. Επικοινωνώντας τηλεφωνικά, αρκετοί από αυτούς τους συνεισφέροντες αρνήθηκαν να πουν αν είχαν κάνει απευθείας χορηγία στον Άνταμς, ενώ δύο άτομα δήλωσαν στο «Associated Press» ότι δέχθηκαν συμβουλές να μην μιλήσουν δημοσίως. Ενας από τους καταγεγραμμένους χορηγούς δήλωσε ότι είχαν έρθει σε επαφή μαζί του οι ομοσπονδιακές αρχές.

Ο δήμαρχος Νέας Υόρκης, Ερικ Ανταμς, στο πολιτειακό Καπιτώλιο στις 10 Ιανουαρίου. (AP Photo/Hans Pennink, File)

Ο Ανταμς έχει διαφημίσει τις διασυνδέσεις του με την Τουρκία, μια χώρα την οποία επισκέφθηκε πάνω από δέκα φορές ως πολιτειακός γερουσιαστής και πρόεδρος του δήμου του Μπρούκλιν. Επιστρέφοντας από ένα ταξίδι του 2015, δήλωσε ότι βοήθησε στην προώθηση των σχέσεων «στο εμπόριο, τον πολιτισμό και την ασφάλεια».

Η ομοσπονδιακή έρευνα έρχεται στον απόηχο δύο άλλων ερευνών που αποκάλυψαν δεσμούς μεταξύ του στενού κύκλου του Άνταμς και του τομέα των ακινήτων της Νέας Υόρκης.

Τον Σεπτέμβριο, ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Άλβιν Μπραγκ, κατηγόρησε τον Έρικ Ούλριχ, κάποτε κορυφαίο αξιωματούχο ασφάλειας κτιρίων της πόλης υπό τον Άνταμς, για αποδοχή δωροδοκιών με αντάλλαγμα πολιτικές χάρες, όπως η επιτάχυνση της επιθεώρησης μιας πιτσαρίας ή η προσπάθεια εκκένωσης ενός διαμερίσματος χαμηλού εισοδήματος κατόπιν αιτήματος ενός κατασκευαστή πολυτελών κατοικιών.

Ο Ανταμς δεν έχει εμπλακεί άμεσα σε καμία από αυτές τις υποθέσεις. Αλλά πολιτικοί σχολιαστές λένε ότι η τελευταία ομοσπονδιακή έρευνα που επικεντρώνεται στις κορυφαίες βαθμίδες της ομάδας του για τη συγκέντρωση χρημάτων μπορεί να είναι πιο δύσκολο να τη χειριστεί ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης.

«Μπορεί να είναι δύσκολο να πει κανείς από έξω, ειδικά στον τομέα της χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας, αν μια συμπεριφορά που φαίνεται ανήθικη μπορεί να φτάσει στο επίπεδο μιας ποινικής κατηγορίας», δήλωσε η Κάρι Κόεν, πρώην ομοσπονδιακή εισαγγελέας στο Μανχάταν. «Αλλά θα πρέπει πάντα να αποτελεί ανησυχία όταν το Υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνά οποιαδήποτε πτυχή της προεκλογικής σας εκστρατείας».

Πηγές: «Associated Press», «New York Times»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο πολύτιμος μάρτυρας της κατηγορούσας αρχής στη δίκη για δωροδοκία του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ βρέθηκε αντιμέτωπος την Τρίτη με τους συνηγόρους υπεράσπισης οι οποίοι προσπάθησαν να βρουν κενά στην κατάθεσή του και να τον παρουσιάσουν ως συνήθη ψεύτη.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ