ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι αν χρειαστεί, μπορούν να δείξουν την ειλικρίνεια που έδειξαν κατά την περίοδο του σχεδίου Ανάν, προκειμένου η Κύπρος να επιτύχει μια διαρκή ειρήνη. Τι εννοεί, όμως, με αυτό; Αναγνώριση των πραγματικοτήτων στο νησί, τα κατοχικά δεδομένα δηλαδή.
Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Ερντογάν δήλωσε τα εξής: «Δεν θα διστάσουμε να βάλουμε τα χέρια μας κάτω από την πέτρα για να επιτύχει το νησί μια μόνιμη και δίκαιη ειρήνη. Εχουμε δείξει την ειλικρίνειά μας σε αυτό το θέμα σε όλες τις διαδικασίες μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου Ανάν, και θα το δείξουμε ξανά αν χρειαστεί. Ωστόσο, είναι σαφές ότι για να συμβεί αυτό, τα άλλα μέρη πρέπει να αποδεχθούν την κατάσταση επί τόπου αντί να επιμένουν σε επιβολές».
Την ίδια ώρα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ερντογάν είπε πως το ψευδοκράτος σημείωσε μεγάλη πρόοδο και ότι η Τουρκία «βρισκόταν και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των αδελφών της» Τουρκοκυπρίων. «Η ειρηνευτική επιχείρηση που διενήργησαν πριν 49 χρόνια ώμο με ώμο οι ηρωικοί μας στρατιώτες με τους αγωνιστές, έσωσε τους αδελφούς μας Τούρκους της Κύπρου από τον αφανισμό. Κατά την διάρκεια της περιόδου που πέρασε από τότε, η ΤΔΒΚ σημείωσε μεγάλη πρόοδο. Και εμείς πάντα ήμασταν, είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των Κυπρίων αδελφών μας σε αυτή την διαδικασία».
Υπενθυμίζοντας ότι κατά την επέτειο της εισβολής εγκαινίασαν το νέο τερματικό κτίριο και τον δίαυλο προσγείωσης του νέου «αεροδρομίου» στην Τύμπου, ο Ερντογάν ανέφερε: «Μοιραστήκαμε με όλο τον κόσμο την στάση μας και τις προτάσεις μας αναφορικά με την λύση του κυπριακού ζητήματος. Ενώ εργαζόμαστε για την ασφάλεια, την ευημερία και την υγεία του τουρκοκυπριακού λαού, θα συνεχίσουμε τις διπλωματικές μας προσπάθειες και για να αποκτήσει το νησί μόνιμη και δίκαιη ειρήνη».
Ερωτηθείς για τις προσπάθειες που καταβάλουν προς την κατεύθυνση της αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος, ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι η «ΤΔΒΚ» είναι πλέον παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών και προσκαλείται και συμμετέχει σε όλες τις συνόδους του Οργανισμού. Πρόσθεσε και τα εξής: «Τι μπορεί να γίνει για να το εξαπλώσουμε αυτό από τον τουρκικό κόσμο σε ολόκληρο τον κόσμο, αυτό προσπαθούμε. Με διμερείς συναντήσεις, με παρασκηνιακές δραστηριότητες, αυτά λέμε και στη Δύση. Η ευχή μας είναι μετά τον τουρκικό κόσμο να κάνουμε αυτά τα βήματα και με τις χώρες του Κόλπου και παράλληλα να κάνουμε και την Δύση να το νιώσει αυτό. Η βόρεια Κύπρος αυτή την στιγμή διαθέτει πληθυσμό 300-400 χιλιάδων. Αυτό είναι ένα σημαντικό δυναμικό. Φτιάχνουμε το κτήριο της βουλής μας, φτιάχνουμε το κτίριο της προεδρίας μας. Με αυτά, η βόρεια Κύπρος έρχεται σε πολύ πιο διαφορετικά σημεία δυνατοτήτων».
Υποστηρίζοντας ότι στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές δεν υπάρχει αεροδρόμιο όπως το νέο παράνομο αεροδρόμιο που εγκαινίασαν στις 20 Ιουλίου στην κατεχόμενη Τύμπου, ο Ερντογάν είπε ότι μπορούν πλέον να προσγειώνονται όλων των ειδών αεροπλάνα στο νέο δίαυλο και ευχήθηκε να επιτύχουν νέα βήματα για την κατεχόμενη Κύπρο δείχνοντας σε όλο τον κόσμο αυτή την φυσική υποδομή. Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τον εξοπλισμό των ελληνικών νησιών, ο Ερντογάν είπε ότι συζήτησαν πολύ ανοικτά και ξεκάθαρα αυτά τα θέματα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ότι τα συζήτησε και θα τα συζητήσει και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών με τον Ελληνα ομόλογό του.
Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε και τα εξής: «Φυσικά, αυτή η υπόθεση δεν πηγάζει μόνο από την Ελλάδα, τα προκαλούν διαρκώς οι φίλοι τους στον Λευκό Οίκο και το γνωστό λόμπι. Και ως αποτέλεσμα αυτής της πρόκλησης, εμφανίστηκαν καταστάσεις ανεπιθύμητες από καιρού εις καιρόν. Ο Υπουργός των Εξωτερικών μας κ. Χακάν τα συζητά αυτά με τον ομόλογό του. Θα καταστήσουν πολύ διαφορετική αυτή την διαδικασία οι επαφές που έχει ο σύμβουλός μου Τσαγατάι με τον ειδικό αντιπρόσωπο του Μητσοτάκη. Πιστεύω ότι θα το ξεπεράσουμε αυτό γρήγορα».