x

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο εσπερινός των εγκαινίων του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν

ΒΟΣΤΩΝΗ. Το εσπέρας της Κυριακής 3 Ιουλίου τελέστηκε ο εσπερινός των εγκαινίων του ιερού ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου στον οποίον χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Γέρων Εμμανουήλ. Παρευρέθηκε ο έτερος Πατριαρχικός εκπρόσωπος Μητροπολίτης Ρεθύμνης Πρόδρομος, ιεράρχες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο ηγούμενος της Μονής Ξενοφώντος Αγίου Ορους, Αρχιμανδρίτης Αλέξιος, ιερείς, σύνεδροι της Κληρικολαϊκής, εκπρόσωποι των εκκλησιαστικών οργανισμών και πιστοί.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Γέρων χαλκηδόνος Εμμανουήλ ανάμεσα στα άλλα είπε και τα εξής: «Είναι ξεχωριστή τιμή και ιδιαίτερη χαρά που επιστρέφω στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου, εκπροσωπώντας την Μητέρα Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως και το σεπτό πρόσωπο της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, για τα εγκαίνια τούτου του Ιερού Ναού του Θεού.

Όταν ο Παναγιώτατος ήλθε εδώ τον περασμένο έτος για τα Θυρανοίξια του Αγίου Νικολάου την ημέρα ακριβώς της συμπλήρωσης τριακονταετίας από την εκλογή του στον Πρώτο Θρόνο της Ορθοδοξίας, συγκινήθηκα από την φανέρωση της αφοσίωσης και αγάπης γι’ αυτόν τον ιερό χώρο που διέκρινα στα πρόσωπα των πιστών. Η ανοικοδόμηση του Εμπορικού Κέντρου – ενός αγιασμένου τόπου μνήμης και θυσίας – θα μεταμορφωθεί από την παρουσία του Εθνικού Προσκυνήματος, μίας λαμπερής λυχνίας πίστης για να δουν όλοι».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος υποδέχεται με ασπασμόν τον Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, στον Ναό του Αγίου Νικολάου. Διακρίνεται ο προϊστάμενος του Ναού π. Ανδρέας Βυθούλκας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ είπε «καθώς ψάλλαμε πριν λίγο «εγκαίνια τιμάσθαι, παλαιός νόμος, και καλώς έχων, μάλλον δε τα νέα τιμάσθε δι’ εγκαινίων…» και συμπλήρωσε πως τα εγκαίνια είναι μία παλαιά τιμημένη συνήθεια και είναι πολύ καλή και είναι σωστό να τιμώνται νέοι ναοί διά των εγκαινίων». Πρόσθεσε πως «με αυτά τα εγκαίνια πιστοποιούμε πως η παραμονή του Θεού είναι ανάμεσα μας και με όλη την κτίση. Επί πλέον με την Ακολουθία των εγκαινίων σφραγίζεται δια παντός ο χώρος με την σφραγίδα της αγιότητος, και καθίσταται ως Οίκος του Κυρίου».

Τόνισε πως «το απότμημα του ιερού λειψάνου του Αγίου Νικολάου το οποίος προσωπικώς κόμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στα Θυρανοίξια των περασμένο Νοέμβριο θα τοποθετηθεί επί της Αγίας Τραπέζης. Η επίχριση του Ναού θα γίνει με το ίδιο Χρίσμα το οποίο προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη και το οποίο χρίει του πιστούς κατά το βάπτισμα τους και το οποίοι θα χρίσει τους τοίχους τις εικόνες και τα ιερά σκεύη».

Ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ χοροστατεί στον Εσπερινό των Εγκαινίων του Αγίου Νικολάου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA

Ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ είπε ακόμα πως «αγκαλιάσουμε τα εγκαίνια τα οποία σημαίνουν «Αναγέννηση», «Αποκατάσταση», καθότι η ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου είναι η αληθινή αποκατάσταση γι’ αυτό που χάθηκε εκείνη την τραγική ημέρα της 11ης Σεπτεμβρίου. Κι ακόμα είναι και κάτι περισσότερο, είναι μία ανακαίνιση μέσω της υπόσχεσης της διακονίας και παρουσίας εδώ στο επίκεντρο της ιστορίας του κόσμου, στην έναρξη της Τρίτης Χριστιανικής Χιλιετηρίδας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Κυριάκος: Δεν γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα – «Νόμιμη αλλά πολιτικά λάθος η παρακολούθηση»

ΑΘΗΝΑ. «Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης υπόθεσης» τόνισε, μεταξύ άλλων, χθες σε τηλεοπτική του δήλωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας ότι «αυτό που έγινε ήταν λάθος, δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα».

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας