x
 

Υγεία

Ο FDA εγκρίνει φάρμακο για καρκίνο του πνεύμονα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την Πέμπτη μια καινοτόμο νέα θεραπεία για ασθενείς με μια μορφή καρκίνου του πνεύμονα. Προορίζεται να χρησιμοποιείται μόνο από ασθενείς που έχουν εξαντλήσει όλες τις άλλες επιλογές για τη θεραπεία του μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα και έχουν προσδόκιμο ζωής τεσσάρων έως πέντε μηνών.

Το φάρμακο tarlatamab ή Imdelltra, που παρασκευάζεται από την εταιρεία Amgen, τριπλασίασε το προσδόκιμο ζωής των ασθενών, δίνοντάς τους μια μέση επιβίωση 14 μηνών μετά τη λήψη του φαρμάκου. Το 40% όσων πήραν το φάρμακο ανταποκρίθηκαν.

Μετά από δεκαετίες χωρίς πραγματική πρόοδο στις θεραπείες για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, το tarlatamab προσφέρει την πρώτη πραγματική ελπίδα, δήλωσε ο Δρ Εϊνις Τόμας (Anish Thomas), ειδικός στον καρκίνο του πνεύμονα στο ομοσπονδιακό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου που δεν συμμετείχε στην έρευνα.

«Νιώθω ότι είναι φως μετά από πολύ καιρό», πρόσθεσε.

Ο Δρ Τίμοθι Μπερνς, ειδικός στον καρκίνο του πνεύμονα στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, είπε ότι το φάρμακο «θα αλλάξει την πρακτική».

(Ο Δρ Μπερνς δεν ήταν ερευνητής στη μελέτη, αλλά υπηρέτησε σε συμβουλευτική επιτροπή της Amgen για ένα διαφορετικό φάρμακο).

Το φάρμακο, ωστόσο, έχει μια παρενέργεια που μπορεί να είναι σοβαρή – το σύνδρομο απελευθέρωσης κυτοκίνης. Είναι μια υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως εξάνθημα, γρήγορο καρδιακό παλμό και χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Κάθε χρόνο, περίπου 35.000 Αμερικανοί διαγιγνώσκονται με μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα και αντιμετωπίζουν ζοφερή πρόγνωση. Ο καρκίνος συνήθως έχει εξαπλωθεί πέρα από τον πνεύμονα από τη στιγμή που ανιχνεύεται.

Η τυπική θεραπεία είναι η παλιομοδίτικη χημειοθεραπεία -αμετάβλητη για δεκαετίες- σε συνδυασμό με ανοσοθεραπείες που προσθέτουν περίπου δύο μήνες στη διάρκεια ζωής των ασθενών. Αλλά, σχεδόν αναπόφευκτα, ο καρκίνος αντιστέκεται στη θεραπεία.

«Κατά 95% θα επανέλθει, συχνά σε λίγους μήνες», είπε ο Δρ Μπερνς. Και όταν επανέρχεται, πρόσθεσε, οι ασθενείς δυσκολεύονται περισσότερο να ανεχθούν τη χημειοθεραπεία και η χημειοθεραπεία είναι ακόμη λιγότερο αποτελεσματική.

Οι περισσότεροι ασθενείς ζουν μόλις οκτώ έως 13 μήνες μετά τη διάγνωσή τους, παρά το γεγονός ότι έχουν κάνει χημειοθεραπεία και ανοσοθεραπεία. Η ομάδα των ασθενών στην κλινική δοκιμή είχε ήδη κάνει δύο ή και τρεις γύρους χημειοθεραπείας, γι’ αυτό και το προσδόκιμο ζωής τους χωρίς το φάρμακο ήταν τόσο σύντομο.

Η δυσάρεστη πρόγνωση για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα έρχεται σε έντονη αντίθεση με την κατάσταση με τον άλλο, πιο συχνό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, ο οποίος υπήρξε θρίαμβος της επανάστασης στις θεραπείες του καρκίνου. Νέες στοχευμένες θεραπείες αναζητούν μόρια που χρειάζονται αυτοί οι καρκίνοι για να αναπτυχθούν, περιορίζοντας την εξάπλωσή τους.

Ως αποτέλεσμα, είπε ο Δρ Τόμας, πολλοί ασθενείς με αυτή τη μορφή καρκίνου του πνεύμονα ζουν τόσο πολύ που η ασθένειά τους γίνεται «σχεδόν σαν μια χρόνια ασθένεια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι καθιστικοί τύποι που πίνουν καφέ είχαν 24% μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας σε σύγκριση με όσους κάθονταν για περισσότερες από έξι ώρες και δεν έπιναν καφέ, σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό BMC Public Health.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ