x
 

Ρωτήστε την Σταυρούλα

Ο φίλος μου προσπαθεί να με ελέγχει

Αγαπητή Σταυρούλα,

Είμαι 33 χρονών και πολύ ερωτευμένη με έναν άντρα στην ηλικία μου. Είμαστε μαζί εδώ και οκτώ μήνες αλλά η σχέση μας από την αρχή ήταν πολύ δυνατή και για αυτό τον τελευταίο καιρό κοιμόμαστε κάθε βράδυ ο ένας στο σπίτι του άλλου. Συνήθως περνάμε πολύ όμορφα μαζί γιατί έχουμε πολλά κοινά ενδιαφέροντα και πολύ έντονη ερωτική ζωή. Το πρόβλημά μου είναι ότι ο φίλος μου άρχισε να κάνει κάποια πράγματα που με προβληματίζουν. Για παράδειγμα, ενώ πριν δεν είχε κανένα πρόβλημα να βγαίνω με τις φίλες μου ή με τις παρέες που έχω από τη δουλειά, ξαφνικά άρχισε να μου κρατάει μούτρα κάθε φορά που είναι να βγούμε χωριστά και να προσπαθεί να με πείσει ότι δεν είναι σωστό από τη στιγμή που έχουμε σοβαρή και αποκλειστική σχέση να βγαίνω με άντρες φίλους μου, γιατί μπορεί να παρεξηγηθούν οι προθέσεις μου. Νιώθω ότι προσπαθεί να με αποκόψει από τους φίλους μου και ότι θα του άρεσε να με ελέγχει, παρόλο που δεν το δείχνει ξεκάθαρα και αυτό με τρομάζει πολύ, γιατί στο παρελθόν είχα ζήσει κάποιες τέτοιες σχέσεις με ανθρώπους που ζήλευαν πολύ και που ήταν πολύ κτητικοί. Τι να κάνω για να μην χαλάσει αυτό τη σχέση μας; Δεν θέλω να τον χάσω αλλά ούτε και να δεχτώ να μην βλέπω τους φίλους μου γιατί εκείνος έχει θέμα.

Κατερίνα

Αγαπητή Κατερίνα,

Φαίνεται πως ο τρόπος που ο καθένας επιλέγει τον σύντροφό του έχει να κάνει με διάφορα μοντέλα που έχει μέσα του τα οποία λειτουργούν ως πρότυπα και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό, ποιον θα ερωτευτεί, ποιον σύντροφο θα επιλέξει.

Για αυτό και πολλές φορές επιλέγει κανείς συντρόφους που έχουν παρόμοιο τρόπο συμπεριφοράς. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να επιλέγει συντρόφους οι οποίοι είναι απόμακροι, ή που δεν φαίνονται πρόθυμοι να δεσμευτούν σε μία αποκλειστική ερωτική σχέση. Κάποιοι άλλοι μπορεί να απορρίπτουν συντρόφους που δείχνουν δοτικοί, και εύκολοι με τη δικαιολογία ότι τους βρίσκουν βαρετούς.

Αυτό πιθανόν να συμβαίνει, γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι διδάσκονται την αγάπη και τις σχέσεις στην παιδική τους ηλικία, καθώς μεγαλώνουν μαζί με ανθρώπους οι οποίοι αποτελούν για εκείνους το πρότυπο της αγάπης. Από αυτούς, λοιπόν, τους πρώιμους φροντιστές διδάσκονται τι σημαίνει να αγαπάς και να σε αγαπούν. Αν κάποιος έχει μεγαλώσει έχοντας ταυτίσει την αγάπη με τον έλεγχο και την κτητικότητα, είναι πιθανό να λειτουργεί αργότερα στις σχέσεις του ως ενήλικας με παρόμοιο τρόπο.

Κάτι ανάλογο μπορεί να συμβαίνει και στον σύντροφό σας. Ωστόσο, όσο καθοριστικός και αν είναι ο συναισθηματικός δεσμός με τον πρώτο φροντιστή μας δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αλλάξει αν υπάρχει συνειδητοποίηση και διάθεση να δουλέψει κανείς με τον εαυτό του έχοντας αναγνωρίσει ότι κάποια πράγματα στις σχέσεις του δυσλειτουργούν.

Επομένως, το πρώτο που ίσως χρειαστεί να κάνετε είναι να μιλήσετε με ειλικρίνεια στον φίλο σας και να του εξηγήσετε ήρεμα και χωρίς επικριτική διάθεση, πώς αισθάνεστε όταν χρειάζεται να αντιμετωπίσετε την ψυχρότητά του, ή γιατί είναι σημαντικό για εσάς να συναντάτε τους φίλους σας. Προσπαθήστε να καταλάβετε τι είναι αυτό που του προκαλεί ανησυχία, ποιοι είναι οι φόβοι του και βοηθήστε τον να κατανοήσει ότι μπορεί να σας εμπιστεύεται και πόσο σημαντικό είναι αυτό για εσάς. Θέστε με ήρεμο τρόπο τα όριά σας και μην δεχτείτε να παραβιαστούν ακόμη κι αν θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τις συνέπειες. Ο άνθρωπος που δε θα σεβαστεί όσα εσείς αγαπάτε ίσως δεν είναι αυτός που θα θέλατε να έχετε δίπλα σας.

Σε μια δεύτερη φάση, εξετάστε και τα δικά σας μοτίβα στην επιλογή συντρόφων. Ίσως οι απαντήσεις στις παρακάτω ερωτήσεις σας βοηθήσουν να καταλάβετε καλύτερα τον εαυτό σας. Ποιοι είναι οι λόγοι που δεσμεύεστε συχνά με άντρες που σας ζηλεύουν; Τι κοινό έχουν μεταξύ τους ή ίσως με κάποιον από τους γονείς σας; Πώς σας κάνει να αισθάνεστε η συμπεριφορά τους και πώς θα νιώθατε αν ένας άντρας δεν σας εκδήλωνε καθόλου ζήλεια;

Είναι σημαντικό να μπορεί κανείς να διακρίνει μοτίβα συμπεριφοράς που ίσως έχουν οι σύντροφοι που επιλέγει. Είναι ίσως το πρώτο βήμα για να καταλήξει σε πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένες σχέσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο χρόνος στην Ελλάδα τρέχει αργά.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ