x
 

Ρωτήστε τη Σταυρούλα

Ο φίλος μου θέλει να ξέρει συνέχεια πού είμαι και τι κάνω

Αγαπητή Σταυρούλα,

Είμαι φοιτήτρια και σε μία καινούργια σχετικά σχέση με έναν άντρα αρκετά μεγαλύτερο που με ελκύει ερωτικά πολύ. Είναι πολύ εμφανίσιμος, πολύ ευγενικός, πολύ ευφυής, ευκατάστατος και δείχνει ότι τον ενδιαφέρω πολύ. Γενικά είναι ο τύπος του άντρα που σε κερδίζει με την παρουσία του και όλες οι φίλες μου με θεωρούν πολύ τυχερή που ένας τέτοιος τύπος είναι ερωτευμένος μαζί μου.

Κι εγώ έτσι αισθάνομαι, μου αρέσει πολύ να είμαι μαζί του, ωστόσο είναι κάποια πράγματα στη συμπεριφορά του που με προβληματίζουν.

Με προβληματίζει το γεγονός ότι επικοινωνεί μαζί μου με μηνύματα και τηλέφωνα πολύ συχνά κατά τη διάρκεια της μέρας, θέλει να ξέρει πού είμαι και με ποιον, και με ρωτάει πολύ συχνά για τους φίλους μου και τους ανθρώπους που έχω στενή σχέση, ιδιαίτερα για τα αγόρια της παρέας. Δυο φορές μάλιστα, έχει έρθει εκεί που είμαι, χωρίς να μου το πει, για να μου κάνει έκπληξη. Και παρόλο που κέρασε όλη την παρέα και ήταν ευχάριστος και ευγενικός με όλους, εγώ ένιωσα παράξενα και με ενόχλησε που πήρε τέτοια πρωτοβουλία, αλλά δεν το είπα γιατί φοβήθηκα μήπως θυμώσει.

Το κερασάκι για μένα όμως ήταν όταν μου ζήτησε να κάνω share my location μαζί του.

Αντέδρασα και του είπα ότι δεν το θέλω και εκείνος θύμωσε πολύ και μου είπε ότι το θέλει για προστασία, γιατί είμαι πολύ συχνά τη νύχτα έξω και ανησυχεί, και θέλει να ξέρει πού είμαι μήπως χρειαστώ κάτι. Κι ενώ κατάλαβε ότι δεν το θέλω, συνέχισε να με πιέζει και να επιμένει, μέχρι που το έκανα για να σταματήσει ο καβγάς.

Νιώθω σαν να προσπαθεί να με ελέγξει παρόλο που άλλη στη θέση μου θα μπορούσε να το ερμηνεύσει και σαν ενδιαφέρον. Ομως, εμένα όλο αυτό με προβλημάτισε πολύ. Κάποιες φορές νιώθω ότι με πνίγει. Δεν θέλω να προχωρήσω μια σχέση που θα νιώθω καταπίεση. Αλλά μήπως πράγματι είναι από ενδιαφέρον και χάσω κάποιον που αξίζει; Νιώθω πολύ μπερδεμένη…

Σοφία

 

Αγαπητή Σοφία,

Πράγματι ένας τρόπος χειραγώγησης του άλλου, είναι το υπερβολικό ενδιαφέρον και ο έλεγχο

Ενας ελεγκτικός σύντροφος μπορεί να θέλει να γνωρίζει πού είναι και τι κάνει ο άλλος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί να επενδύει πολύ από το χρόνο του στη σχέση και να απαιτεί να κάνει και ο άλλος το ίδιο. Μπορεί να θέλει να εισέρθει σε όλες τις πτυχές της ζωής του άλλου, να επιμένει να γνωρίσει τους φίλους του, να επιδιώκει να συμμετέχει σε δραστηριότητες με τον σύντροφό του, να θέλει να είναι «παρών» σε ό,τι κάνει ο άλλος.

Ο ελεγκτικός σύντροφος θέλει να έχει δύναμη και έλεγχο πάνω στη σχέση, και αυτό στην αρχή μπορεί να το παρουσιάσει ως συμπεριφορά ενός στοργικού, δοτικού και πολύ ερωτευμένου ανθρώπου. Αργότερα όμως η συμπεριφορά αυτή μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ καταπιεστική και ελεγκτική συμπεριφορά.

Ισως κάτι τέτοιο να συμβαίνει και στη δικιά σας περίπτωση.

Φαίνεται ότι ο σύντροφός σας, θέλει με κάθε τρόπο να είναι κομμάτι της ζωή σας, και αυτό θα ήταν εντάξει αν θέλατε και εσείς το ίδιο.

Ωστόσο, εσείς δυσανασχετείτε με αυτή τη συμπεριφορά, νιώθετε ότι πνίγεστε και αναρωτιέστε ποια είναι τα κίνητρα πίσω από τη συμπεριφορά του συντρόφου σας.

Για αυτό και ίσως  θα σας βοηθούσε να ξεκαθαρίσετε κάποια πράγματα ίσως και με τη βοήθεια ενός ειδικού.

Το πρώτο είναι για ποιους λόγους υποχωρήσατε και δεχθήκατε συμπεριφορές με τις οποίες δεν νιώθατε καλά. Ηταν ο φόβος μήπως χάσετε τον άνθρωπο αυτό;

Σε μία υγιή σχέση όμως ο άλλος δεν φεύγει επειδή δεν γίνεται το δικό του, αλλά προσπαθεί να χτίσει τη σχέση μαζί με τον άλλον, με αγάπη και σεβασμό στα όρια και των δύο. Προσπαθεί να ακούσει τις ανάγκες του άλλου και μαζί να βρουν τρόπους ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες και των δύο.

Το δεύτερο είναι να σκεφτείτε σε ποιο βαθμό είστε διατεθειμένη να υποχωρείτε κάθε φορά που εσείς και ο σύντροφός σας θα θέλετε διαφορετικά πράγματα, ιδιαίτερα αν εκείνος δείχνει αδιάλλακτος. Αυτό ίσως σας εξαναγκάζει σε συμπεριφορές ξένες προς αυτό που πραγματικά είστε. Πολλοί άνθρωποι σε τέτοιες καταστάσεις, αν δεν πάρουν βοήθεια, μπορεί να φτάσουν στο σημείο να χάσουν την ταυτότητά τους, να γίνουν «άλλοι».

Τέλος, νιώθετε ήδη ότι κάτι δεν πάει καλά στη σχέση αυτή. Προσπαθήστε να εξηγήσετε με ειλικρίνεια στον σύντροφό σας τι πραγματικά θέλετε σε μια σχέση, τι είναι σημαντικό για εσάς και τι θα σας βοηθούσε να είστε ο εαυτός σας μέσα σε αυτήν.

Αν διαπιστώσετε ότι από την άλλη μεριά δεν υπάρχει ανταπόκριση, ακούστε τη φωνή μέσα σας που σας ζητάει να προσέξετε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγαπητή Σταυρούλα,Είμαι παντρεμένος εδώ και δύο χρόνια και η γυναίκα μου είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος, τρυφερός και δοτικός.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ