x
 

Σημαντικές Εξελίξεις

O Γ. Χωριάτης παρέδωσε την προεδρία της ΑΗΕΡΑ στον Τζίμι Κόκοτα

ΑΘΗΝΑ. Ο Τζίμι Κόκοτας (Jimmy Kokotas), δραστήριο τέκνο της κοινότητας των Τριών Ιεραρχών στο Μπρούκλιν, είναι ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA και η Κάθι Μπιζούκας (Kathy Bizoukas) από την Ιντιάνα είναι η νέα ύπατη πρόεδρος των «Θυγατέρων της Πηνελόπης».

Ο Τιμ Νόιτσις (Tim Noitsis) επιστρέφει για δεύτερη θητεία ως «πρόεδρος των ‘Υιών του Περικλέους’» και η Μαίρη Ανα Παντέλας (Mary Ana Pantelas) είναι η νέα πρόεδρος των «Παρθένων της Αθηνάς», της οργάνωσης για τους Ahepans ηλικίας 14-28 ετών.

Τόσο τον Κόκοτα όσο και την Μπιζούκα, τους ενώνουν τα πιστεύω τους και η εμπειρία τους ως προηγούμενοι εθνικοί σύμβουλοι των Υιών και των Παρθένων, αντίστοιχα.

Μάλιστα ο νέος ύπατος πρόεδρος έκανε δύο αναπάντεχες ανακοινώσεις για το τι βρίσκεται στα σκαριά: η ηγεσία της AHEPA εργάζεται για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου του 2024 στην Κύπρο και έχει δεσμευτεί να επιστρέφει στην Ελλάδα πιο συχνά.

Με τις επευφημίες «Αξιος!» και «Αξια!» αναμεμειγμένες με πληθωρικές φωνές των ονομάτων τους, οι νέοι ηγέτες δεσμεύτηκαν για μια καθαρή πορεία για το υπόλοιπο της πανδημίας προς ένα μέλλον που θα πυροδοτείται από τη βαθιά δέσμευσή τους στην Αμερική, τις κοινότητες της διασποράς και τις πατρίδες τους, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ετήσιο Συνέδριο της AHEPA είχε δύο κορυφώσεις: ως ο μεγαλύτερος κοινωνικός και πολιτιστικός οργανισμός της Ελληνικής Διασποράς -το επίσημο Δείπνο ανέδειξε μερικές από τις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές του- αλλά και ως ο κορυφαίος οργανισμός παροχής υπηρεσιών του Ελληνισμού στον κόσμο, ο διορισμός των νέων αξιωματούχων, που θα το καθοδηγούν στο μέλλον, στις 30 Ιουλίου ήταν η ιδανική κατάληξη του ιστορικού ταξιδιού της στην πατρίδα για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Πριν από την παρουσίαση της νέας ηγεσίας, οι Ahepans που ταξίδεψαν στην Ελλάδα για το πρώτο Υπατο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε εκεί από το 2008, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα αγάπης και συγχαρητηρίων για τον Υπατο Πρόεδρο της AHEPA Γιώργο Χωριάτη και την Υπατη Πρόεδρο των «Θυγατέρων της Πηνελόπης», Σίλια Κασμάρσκι (Celia Kachmarski) – οι οποίοι λόγω της πανδημίας της Covid διετέλεσαν τα καθήκοντά τους για ένα επιπλέον έτος. Στο ευχαριστήριο άσμα ακούστηκαν τα επιφωνήματα «class act» και «classy lady» και αμφότεροι ευχαρίστησαν θερμά τους αδελφούς και τις αδελφές τους για τη σκληρή δουλειά που έκαναν για λογαριασμό της AHEPA σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Δυνατά και ξεκάθαρα ακούστηκαν επίσης οι δεσμεύσεις για την υποστήριξη και την προώθηση της νεολαίας ως ένα μέρος του ζωτικού της παρόντος, όχι μόνο ως κάποια αφηρημένη βάση για «μέλλοντα» που δεν κατάφεραν να έρθουν, μετά από προηγούμενα Συνέδρια Κληρικών και Λαϊκών και Συνέδρια της AHEPA και άλλων κοινοτικών οργανώσεων.

Τα τελευταία χρόνια, σχεδόν όλα τα ανώτατα εθνικά αξιώματα της AHEPA συμπληρώνονται με άτομα που διορίζονται με συναίνεση μεταξύ των δύο κύριων κομμάτων της. Φέτος υπήρξαν αμφισβητήσεις μεταξύ των «Θυγατέρων της Πηνελόπης» – για την Υπατη Ταμία, με νικήτρια τη Μαργαρίτα Δρίτσα, και του Ανδρικού Τμήματος.

Ο Λου Κάτσος (Lou Katsos), πρώην Κυβερνήτης της Περιφέρειας 6 στη Νέα Υόρκη, ήρθε αντιμέτωπος με τον απερχόμενο Υπατο Σύμβουλο Λου Ατσάβες (Lou Atsaves). Ηταν μια περίπτωση που κάτι παλιό φάνηκε καινούργιο – η δημοκρατία και οι ελεύθερες εκλογές συγκαταλέγονται στις βασικές αρχές της AHEPA, αλλά η προαναφερθείσα διαδικασία συναινετικής υποψηφιότητας προέκυψε στο όνομα της ενότητας και της αρμονίας. Ενώ οι περισσότεροι Ahepans, συμπεριλαμβανομένων και των ίδιων των υποψηφίων, αναγνώρισαν τις καλές ιδιότητες και των δύο, ο Ατσάβες επικράτησε, κερδίζοντας με 133-42 σε ανεπίσημη καταμέτρηση.

Μετά τον διορισμό των αξιωματούχων, ο Ατσάβες προσέδωσε μια νότα αδελφοσύνης κι ενότητας, ενώ τόνισε την έκκληση για την ανάδειξη των νεότερων μελών της AHEPA και την ανάγκη να τους αφήσουν να δείξουν στην κοινότητα τι έχουν να προσφέρουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Περατώθηκε η ανάκριση για την υπόθεση της δολοφονίας της 20χρονης Καρολάιν από τον σύζυγο της τον περασμένο Μάιο στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ