x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο γενικός πρόξενος Κωνσταντίνος Κούτρας στη Θεολογική της Χάλκης

19 Νοεμβρίου 2023

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Ο νέος γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, πρέσβης Κωνσταντίνος Κούτρας επισκέφθηκε επίσημα την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, συνοδευόμενος από συνεργάτες του.

Ο γενικός πρόξενος, κατά την πρώτη επίσκεψή του στην Σχολή από την ανάληψη των καθηκόντων του, έγινε δεκτός από τον καθηγούμενο, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αραβισσού κ. Κασσιανό, ο οποίος τον καλωσόρισε στο ιστορικό πνευματικό καθίδρυμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αναφερόμενος στην μακρά ιστορία και την ανεκτίμητη προσφορά του στην Εκκλησία και το Γένος.

Απαντώντας, ο κ. Κούτρας εξέφρασε τον θαυμασμό του για την ιστορία και τον πνευματικό πλούτο της Σχολής, ενώ επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα απασχολούντα αυτήν ζητήματα.

Αναμνηστική φωτογραφία του γενικού προξένου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, πρέσβη Κωνσταντίνου Κούτρα με τον ηγούμενο της Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, Επίσκοπο Αραβισσού Κασσιανό στην είσοδο της Σχολής.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΧΑΛΚΗΣ

Ακολούθως, ο νέος γενικός πρόξενος ξεναγήθηκε στο ναΰδριο, τις αίθουσες διδασκαλίας, την ιστορική Βιβλιοθήκη και τους λοιπούς χώρους της Σχολής, και παρακάθισε στην προς τιμήν του παρατεθείσα τράπεζα.

Επισημαίνεται ότι η ιστορία της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης από της ιδρύσεώς της (1844) μέχρι σήμερα περιλαμβάνει πέντε περιόδους: την Α’, από το 1844 μέχρι το 1919. Κατά την περίοδο αυτήν η Σχολή είχε επτά τάξεις, τέσσερις γυμνασιακές και τρεις θεολογικές, με κάποιες περιοδικές εξαιρέσεις, την Β’, από το 1919 μέχρι το 1923, όταν καταργήθηκε το γυμνασιακό τμήμα και η Σχολή λειτούργησε ως Ακαδημία με πέντε τάξεις, την Γ’, από το 1923 μέχρι το 1951, όταν επανήλθε στο παλαιό επτατάξιο σχήμα της, την Δ’, από το 1951 μέχρι το 1971, που η Σχολή λειτουργούσε με επτά τάξεις, τις τρεις γυμνασιακές και τις τέσσερις θεολογικές. Το 1971 η Σχολή έκλεισε, με νόμο της τουρκικής κυβερνήσεως που απαγόρευσε τη λειτουργία ιδιωτικών ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Τέλος, από το 1971 παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις των τουρκικών αρχών η Σχολή της Χάλκης δεν λειτουργεί. Στις εγκαταστάσεις της προσέρχονται προσκηνυματικά οι ορθόδοξοι και οι φίλοι της Ορθοδοξίας, ενώ πρόσφατα με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου διοργανώνονται διεθνή Οικολογικά Συμπόσια και Συνέδρια με εκλεκτές ξένες συμμετοχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την πεποίθηση πως το όνομα του Χένρι Κίσιντζερ, από την οπτική γωνία της ελληνικής Ιστορίας, θα είναι πάντα γραμμένο με μελανά χρώματα και υπό το σκοτεινό φόντο της τουρκικής εισβολής, της κατοχής και του αιματηρού ξεριζωμού του κυπριακού Ελληνισμού, εκφράζουν, μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ