x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Γενικά Νέα

Ο γενικός πρόξενος Τάμπα τιμά πάντα τους εκπαιδευτικούς

ΤΑΜΠΑ. ΦΛΟΡΙΔΑ. Δείπνο προς τιμήν των αποσπασμένων από το ελληνικό υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικών, που εργάζονται στα δύο σχολεία τσάρτερ, Ακαδημία Πλάτωνα και Αθηναϊκή Ακαδημία, των περιοχών γύρω από την Τάμπα, παρέθεσε την περασμένη Πέμπτη στο εστιατόριο «Ελλάς» του Τάρπον Σπρινγκς, ο γενικός πρόξενος, Λουκάς Τσώκος.

Εορταστικό γεύμα, με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και του Νέου Ετους, είχε παρατεθεί και πριν δύο χρόνια.

«Είναι μια πρωτοβουλία του Γενικού Προξενείου», δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο κ. Τσώκος. «Μας δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουμε ευχές, να κάνουμε έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, και να ενημερώσω τους εκπαιδευτικούς μας για τη λειτουργία του Γενικού Προξενείου και για κάποιες αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη χρονιά».

Οι εκπαιδευτικοί, από την πλευρά τους, συζήτησαν με τον κ. Τσώκο για τα σχολεία τους.

«Ηταν ένα ευχάριστο κλίμα και είπαμε να ανανεώσουμε τη συνάντηση αυτή για την επόμενη χρονιά», είπε ο Ελληνας γενικός πρόξενος.

Από το προηγούμενο γεύμα, που είχε παραθέσει προς εκπαιδευτικούς, ο Γεν. Πρόξενος στην Τάμπα, Λουκάς Τσώκος (δεύτερος από δεξιά). Πρώτη δεξιά, η Στέλλα Κοκόλη και πέμπτος από δεξιά, ο τότε δήμαρχος Κρις Αλαχούζος.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Εν τω μεταξύ, προ ημερών ο κ. Τσώκος είχε συναντηθεί στο γραφείο του με την Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης στο Γεν. Προξενείο Ν. Υόρκης, Παναγιώτα Πεχλιβανίδου, η οποία είχε επισκεφτεί τις κεντρικές εγκαταστάσεις στο Κλίαργουότερ, της Ακαδημίας Πλάτωνα η οποία διαθέτει εννέα συνολικά σχολεία τσάρτερ ελληνικού ενδιαφέροντος σε διάφορες περιοχές. Επισκέφτηκε, επίσης, την Αθηναϊκή Ακαδημία στο Κλίαργουότερ, καθώς και το δεύτερο σχολείο της που άνοιξε πρόσφατα στο Φορτ Μάγιερς.

Ο κ. Τσώκος παρέθεσε δείπνο προς τιμήν της κ. Πεχλιβανίδου στο οποίο παρακάθισαν και οι δύο Διευθυντές Ελληνικών Προγραμμάτων των δύο Ακαδημιών, Κώστας Αρετής και Σεβαστή Βαρυτιμίδου, καθώς και ο Διευθυντής Επιχειρήσεων της Αθηναϊκής Ακαδημίας, Αλεξ Βελούδος.

«Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για την πορεία της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης, γενικότερα στις ΗΠΑ και ειδικότερα στη Φλόριδα» δήλωσε σχετικά ο Ελληνας γενικός πρόξενος.

Τόσο ο κ. Αρετής, όσο και η κ. Βαρυτιμίδου, αναφέρθηκαν σε διάφορα θέματα των σχολείων τους.

Από την πλευρά της, η Αν. Συντονίστρια κ. Πεχλιβανίδου είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στη λειτουργία και τα ζητήματα του Γραφείου της, τις ενέργειες που γίνονται, προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία του και διάφορα διαδικαστικά θέματα, σχετικά με τους εκπαιδευτικούς, τις αποσπάσεις τους και άλλα.

Ο γενικός πρόξενος κ. Τσώκος είχε παραθέσει γεύμα προς τους εκπαιδευτικούς, με σκοπό την εκατέρωθεν γνωριμία, τον Δεκέμβριο του 2021. Παρακάθισαν, επίσης, ο τότε δήμαρχος του «Ελληνικού Χωριού», Τάρπον Σπρινγκς, Κρις Αλαχούζος και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, Στέλλα Κοκόλη, που είχε έλθει από τη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Τσώκος, απευθυνόμενος στους εκπαιδευτικούς, αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον του σχετικά με τα θέματα που τους απασχολούν και το έργο που επιτελούν για την διατήρηση της ελληνικής γλώσσας αφ’ ενός, αλλά και τη δημιουργία φιλελλήνων από την άλλη.

Αναφορά έκανε και στη λειτουργία του Γενικού Προξενείου, καθώς και στη νέα τεχνολογία με την οποία θα διευκολύνονται περισσότερο οι ομογενείς για θέματα ληξιαρχείου και άλλα που τους αφορούν σε σχέση με την Ελλάδα.

Για τη συνάντηση εκείνη ο κ. Τσώκος είχε δηλώσει στον «Εθνικό Κήρυκα» ότι ήταν μια ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά, αλλά και να τον γνωρίσουν οι Ελληνες εκπαιδευτικοί. Είπε, επίσης, ότι οι προσκεκλημένοι του, μίλησαν για μερικά από τα ζητήματα που τους απασχολούν, για τα οποία ήταν ήδη γνώστης.

«Η συνάντησή μας αυτή ήταν χρήσιμη από πολλές πλευρές», είχε τονίσει ο κ. Τσώκος και πρόσθεσε ότι παρόμοιες επαφές θα υπάρξουν και στο μέλλον. Είπε, επίσης, ότι πριν καιρό, ο ίδιος είχε συνάντηση με ομογενείς πανεπιστημιακούς καθηγητές.

Τον γενικό πρόξενο συνεχάρη για την πρωτοβουλία της συνάντησης εκείνης, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών κ. Κοκόλη. Τόνισε δε ότι ο κ. Τσώκος «γράφει ιστορία, για πρώτη φορά» σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του με τους Ελληνες εκπαιδευτικούς.

Με την ευκαιρία εκείνη, η κ. Κοκόλη συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται για να διατηρηθεί η ελληνική γλώσσα, με τη βοήθειά τους σε τσάρτερ, αλλά και σε κοινοτικά σχολεία.

Η κ. Κοκόλη κάλεσε όλους να εργαστούν για να συνεχίσει, όπως παλαιότερα, τη λειτουργία του, ο ιστορικός σύλλογος εκπαιδευτικών Φλόριδας, «Αθηνά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Ειρήνη Ζαχαριάδη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ