x
 

Αμερική

Ο Γεώργιος Παπαλυμπέρης, αγαπημένος ομογενής κουρέας του τότε φοιτητή Κυρ. Μητσοτάκη, στον «Ε.Κ.»

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τη Δευτέρα 23 Μαΐου, στη διάρκεια του γεύματος προς τιμήν του που παρέθεσε το Boston College (Μπόστον Κόλετζ), μόλις είδε τον κ. Γεώργιο Παπαλυμπέρη, σηκώθηκε από το τραπέζι του, κατευθύνθηκε προς το μέρος του και τον αγκάλιασε με εγκαρδιότητα. Το ίδιο έκανε και η σύζυγος του Πρωθυπουργού, η κυρία Μαρέβα Μητσοτάκη. Τα μάτια όλων στράφηκαν προς τον κ. Παπαλυμπέρη, τον οποίον είχε αγκαλιάσει το πρωθυπουργικό ζεύγος.

Ελάχιστοι γνώριζαν ότι αυτός ο ευγενικός κύριος που ήταν ανάμεσα στους προσκεκλημένους του Πρωθυπουργού της Ελλάδας ήταν ο θρυλικός κουρέας του από τα χρόνια της μαθητείας του κ. Μητσοτάκη στο Πανεπιστήμιο του Harvard, στην εκεί πλατεία που διατηρεί ακόμα το κουρείο του με το όνομα «Laflamme». Ο κ. Παπαλυμπέρης από τότε είχε προβλέψει ότι ο κ. Μητσοτάκης μια μέρα θα ανεβεί ψηλά και θα γίνει ηγέτης της Ελλάδας.

Ο κ. Παπαλυμπέρης κατάγεται από το χωριό Λογκανίκο της Λακωνίας και προτού έλθει στην Αμερική ήταν αστυνομικός στην Αθήνα στο τμήμα της Μυστικής Ασφάλειας Κηφισιάς. Η σύζυγός του Αννα, η οποία κατάγεται επίσης από το Λογκανίκο, είχε έλθει στην Αμερική και σε επίσκεψή της στην Ελλάδα γνωρίσθηκαν με τον κ. Γιώργο, αγαπήθηκαν, παντρεύτηκαν και το 1964 ήλθαν στην Αμερική.

Ο κ. Παπαλυμπέρης είπε πως «για λίγους μήνες δούλεψα σ’ ένα εργοστάσιο το οποίο κατασκεύαζε παράθυρα και πόρτες αλουμινίου και στη συνέχεια με τα κουρεία. Γνώριζα κάποια βασικά πράγματα από την Ελλάδα, εδώ πήγα σε Σχολή, πήρα την άδεια, εργάσθηκα σε ένα δύο κουρεία και στη συνέχεια έπειτα από 13 μήνες περίπου στις 15 Ιανουαρίου του 1967 άνοιξα το δικό μου στην πλατεία Sentral Square του Κέμπριτζ. Ομως η περιοχή εκεί δεν ήταν καλή, είχε ναρκομανείς, αλκοολικούς και είπα ‘αυτή η περιοχή δεν είναι για μένα, ήλθα εδώ για μια καλύτερη ζωή και να έχω να κάνω εδώ γύρω με ναρκομανείς και μέθυσους;’ κι έτσι βρήκα ένα μέρος στην πλατεία του Harvard κοντά στο πανεπιστήμιο Harvard και εκεί ήταν άλλη Αμερική και είπα στον εαυτό μου αυτή είναι η Αμερική που έψαχνα».

Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σερβίρεται μόνος του για το γεύμα από τον πλούσιο μπουφέ που είχε παραθέσει το Μπόστον Κόλετζ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Σταδιακά ο κ. Παπαλυμπέρης άνοιξε τέσσερα κουρεία, δύο στην πλατεία του Harvard και δύο στην κοντινή πόλη του Λέξινγκτον. Το ένα στο Λέξινγκτον το πούλησε και έχει τα άλλα τρία.

Οταν τον ρωτήσαμε πώς γνωρίσθηκε με τον κ. Μητσοτάκη, είπε πως «όταν ήλθε φοιτητής στο Harvard ήλθε στο μαγαζί μου και τον κούρευα όλα τα χρόνια που σπούδαζε. Ηταν και καλός φίλος και καλό παιδί. Από τότε ο Κυριάκος ήταν συνετός, ήταν ένα παιδί που το συμπαθούσες και ήθελες να τον έχεις στο μαγαζί σου όπως εγώ. Οταν τελείωσε πήγε στην Αγγλία εργάσθηκε και ξαναγύρισε στη Σχολή Επιχειρήσεων του Harvard και ήλθε πάλι στο μαγαζί μου».

Στην ερώτηση «όταν τον κουρεύατε τότε τον φοιτητή Κυριάκο Μητσοτάκη περιμένατε ποτέ ότι θα γινόταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδος;», είπε πως «είδα την ποιότητα που είχε σαν παιδί και τον χαρακτήρα του, το είχα υποψιασθεί λέγοντας στον εαυτό μου ότι αυτός είναι καλός και κάποια μέρα θα γίνει. Ηταν πολύ συνετό παιδί, άκουγε, ‘αγόραζε’ που λέμε, δεν πούλαγε».

Ο κ. Μητσοτάκης δεν τον ξέχασε ποτέ τον κουρέα του. Ο κ. Παπαλυμπέρης είπε πως «κάθε φορά που έρχεται στη Βοστώνη σταματά στο μαγαζί για να με δει» και πρόσθεσε «του έχω κι εγώ πολλή συμπάθεια γιατί είναι καλής ποιότητας άνθρωπος. Δεν είναι ο πολιτικός της αράδας που λέμε. Το καλοκαίρι των εκλογών είχα πάει στην Ελλάδα ψήφισα κι εγώ και η σύζυγός μου και φίλοι μας και στο χωριό μου και τα γύρω χωριά, ξέρετε έκανα έναν αγώνα».

Οταν τον ρωτήσαμε «τι είπατε τη Δευτέρα που συναντηθήκατε και σας αγκάλιασε;», είπε ότι «δεν είπαμε πολλά πράγματα γιατί ο άνθρωπος ήταν απασχολημένος, δεν ήθελα να τον απασχολήσω περισσότερο». Είπε ακόμα, πως «αισθάνθηκα μεγάλη περηφάνια όταν τον άκουσα να μιλά στο Μπόστον Κόλετζ και να τον τιμά το Πανεπιστήμιο με διδακτορικό. Εχω πει σε φίλους μου πως αυτός είναι ο νέος Βενιζέλος, έτσι τον έχω ονομάσει. Είναι πάρα πολύ δυναμικός, μιλάει λιγότερο από όσα ξέρει, αλλά αυτά που μιλάει τα ξέρει».

Από το κουρείο του κ. Παπαλυμπέρη πέρασαν και περνούν μεγάλα κεφάλια, όλη η διανόηση του Harvard. Ενας από αυτούς ήταν και ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα. Ο κ. Παπαλυμπέρης είπε πως «όταν ο Ομπάμα ήταν φοιτητής στη Νομική Σχολή του Harvard τον κούρευα και πολλές φορές είχα πει σε καθηγητές που έρχονταν στο μαγαζί ότι αν αυτός ήταν λευκός θα γινόταν Πρόεδρος της Αμερικής, αλλά τα κατάφερε».

Ο κ. Γιώργος και η σύζυγός του η κυρία Αννα είχαν τρία παιδιά, έχασαν ένα και ο μεν γιος τους είναι γιατρός στο νοσοκομείο του Πόρτλαντ του Μέιν, η δε κόρη τους είναι διευθύντρια λειτουργίας στη Σχολή Κένεντι του Harvard.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΙΑΤΛ. Το ενδιαφέρον των τοπικών ΜΜΕ, αλλά και εν γένει της τοπικής κοινωνίας του Κάπιτολ Χιλ στο Σιάτλ, προκάλεσε η ιστορία ενός ομογενή επιχειρηματία και της συζύγου του, οι οποίοι, μετά από μια επιτυχημένη πορεία στον χώρο της εστίασης, έκλεισαν το τελευταίο εστιατόριό τους και επέστρεψαν στην Ελλάδα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ