x
 

Κοινωνία

Ο γιατρός που κατάφερε “να γεφυρώσει τον θάνατο με τη ζωή”

30 Ιουλίου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή παρασημοφόρησης του διεθνούς φήμης Κύπριου καθηγητή στο Τμήμα Εμβρυϊκής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου King’s College Δρος Κύπρου Νικολαϊδη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’.

Σε ομιλία του κατά την τελετή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η ύψιστη αυτή τιμή απονέμεται κατά κανόνα σε αρχηγούς κυβερνήσεων και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις σε διακεκριμένες προσωπικότητες με σημαντική προσφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία ή την ανθρωπότητα».

«Ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, λαμβάνοντας υπόψη την ανεκτίμητη προσφορά του Καθηγητή Κύπρου Νικολαΐδη στην προαγωγή του τομέα της υγείας και ιδιαίτερα του πεδίου της εμβρυϊκής ιατρικής, αποφάσισα πως η μόνη επάξια τιμή προς τον ανά το παγκόσμιο γνωστό επιστήμονα ήταν η απονομή του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος Μακαρίου Γ’», τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Σημείωσε ότι ο Κύπρος Νικολαΐδης, αναγνωρίζοντας, πρωτίστως, ως υψηλό λειτούργημα την ιατρική επιστήμη, έταξε εαυτόν με αφοσίωση, πάθος και συνέπεια εις την υπηρεσία της. Παραμένοντας ασυμβίβαστος με την ιδέα του θανάτου κατά τη διάρκεια της κύησης και του τοκετού, αρνούμενος, δηλαδή, να αποδεχθεί να χάνονται ζωές στην προσπάθεια να χαριστεί ζωή, αφιέρωσε τη μακρά επιστημονική του διαδρομή, ενάντια στην περιγεννητική θνησιμότητα.

Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως στην επιστημονική του πορεία, ο οραματιστής επιστήμονας Κύπρος Νικολαΐδης, συνύφασε την επιτυχημένη διαδρομή του με δεκάδες χιλιάδες περιστατικά, άμεσα συνδεδεμένα με το θαύμα της ζωής.

«Και καταφέρνοντας να γεφυρώσει τον θάνατο με τη ζωή συνεχίζει να αποτελεί την ελπίδα και την προσδοκία χιλιάδων ανθρώπων που προσπαθούν να γίνουν γονείς. Είναι στο πλαίσιο αυτό που κέρδισε δικαίως, τον τίτλο του θεμελιωτή και της παγκόσμιας αυθεντίας στον προγεννητικό έλεγχο και την ενδομήτρια ιατρική κερδίζοντας, παράλληλα, τον στοχευμένο χαρακτηρισμό του «miracle maker», δηλαδή του θαυματοποιού. Διακρινόμενος από ήθος, ταπεινότητα αλλά και την περηφάνεια με την οποία επιλέγετε όσο ψηλά κι αν έχετε φτάσει να παραμένετε πάντα ο Κύπρος Νικολαΐδης από τον Άγιο Δημητριανό της Πάφου, αποτελείτε τον καλύτερο πρεσβευτή, ό,τι καλύτερο μπορεί να αποδώσει η μικρή μας πατρίδα, σε ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Από την πλευρά του ο Δρ Νικολαϊδης εξέφρασε θερμές ευχαριστίες και είπε, μεταξύ άλλων, ότι «προσλαμβάνω τη μεγάλη τιμή ως ένδειξη αγάπης και υποστήριξης στους γιατρούς όλου του κόσμου που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην υπηρεσία των γυναικών και των νεογέννητων παιδιών. Σε αυτούς που δεν συμβιβάζονται με την τραγική πραγματικότητα πως κάθε ένα λεπτό, μια γυναίκα κάπου στον κόσμο πεθαίνει ως αποτέλεσμα επιπλοκής της κύησης ή του τοκετού και ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των θανάτων μπορούν να αποφευχθούν».

Πρόσθεσε ότι η τιμή αποτελεί πρόκληση για τον ίδιο να συνεχίσει το έργο του για την εκπαίδευση γιατρών σε όλο τον κόσμο και για την προώθηση της έρευνας στον τομέα της ιατρικής του εμβρύου.

Συγκινημένος ανέφερε ότι παρά τα 50 χρόνια που διαβιεί στο εξωτερικό, όσα χρόνια και αν περάσουν οι ρίζες του είναι στην Κύπρο.

«Θέλω να εργαστείτε μαζί για τον κοινό αγώνα, αυτή τη στιγμή, ενάντια στον κορωνοϊό, να στηρίξετε τη Στέλλα Κυριακίδου και τον νέο Υπουργό Υγείας σε αυτό τον αγώνα, αλλά και για τη μισή μου καταγωγή, την Αμμόχωστο, να συνεργαστείτε και να αγωνιστείτε  μαζί για να αποφύγουμε τη μόνιμη διχοτόμηση της πατρίδας μας», τόνισε ο Δρ. Νικολαίδης.

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα ο διεθνούς φήμης Κύπριος καθηγητής αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας καθώς είχε προσβληθεί από λευχαιμία, γεγονός που αποκάλυψε ο ίδιος ο διακεκριμένος επιστήμονας στην πρεμιέρα της πρωτοποριακής σειράς «The Surgeon's Cut» του Netflix.

Ο Κύπρος Νικολαΐδης ήταν  ένας εκ των τεσσάρων χειρουργών που η τηλεοπτική πλατφόρμα επέλεξε να αναδείξει, με το αφιέρωμα για το έργο του να αποτελεί πραγματικά έναν ύμνο στη ζωή… πριν από τη γέννηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η Κύπρος αναλαμβάνει την προεδρία των Ευρωπαϊκών Σχολείων (ΕΣ) για πρώτη φορά τη σχολική χρονιά 2024-2025 (1η Αυγούστου 2024 - 31 Ιουλίου 2025), στο πλαίσιο του τρίο Προεδρίας, από τον Αύγουστο 2023 μέχρι τον Ιούλιο 2026, με την Ιταλία (2023-2024) να προηγείται της Κυπριακής Προεδρίας και τη Λετονία να ακολουθεί (2025-2026).

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ