x
 

Πολιτική

Ο Γιώργος Παπανδρέου στον «Ε.Κ.»: Ψήφος για όλους τους απόδημους χωρίς όρους

03 Δεκεμβρίου 2021

ΑΘΗΝΑ. Συνέντευξη, με αφορμή τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ (ο πρώτος γύρος των οποίων γίνεται την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου), παραχώρησε στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Σε αυτήν ο κ. Παπανδρέου αναφέρεται σε μια σειρά από ζητήματα, απαντά στο ερώτημα τι τον ώθησε να μπει εκ νέου στα βαθιά της πολιτικής διεκδικώντας την αρχηγία του κόμματός του και θίγει το ευαίσθητο ζήτημα της ψήφου των αποδήμων δεσμευόμενος, αν καταφέρει να αναλάβει κάποια στιγμή στο μέλλον εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας, να άρει όλους τους ισχύοντες περιορισμούς ώστε αυτοί να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους χωρίς όρους και αστερίσκους.

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

«Εθνικός Κήρυξ»: Είναι ασυνήθιστο στην Ελλάδα για πρώην πρωθυπουργό να διεκδικεί ξανά την αρχηγία του κόμματός του. Τι είναι αυτό που σπρώχνει τον Γιώργο Παπανδρέου να μπει εκ νέου στα βαθιά της πολιτικής κάνοντας μια τέτοια κίνηση;

Γιώργος Παπανδρέου: Είμαι υποψήφιος για να αγωνιστούμε για τη νέα αλλαγή, όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1974. Δεν αναζητώ ούτε δικαίωση, ούτε ρεβάνς. Δεν ψάχνω για μια νέα καρέκλα. Είμαι εδώ να δώσω την ψυχή μου να στηρίξουμε τον λαό και τις λαϊκές δυνάμεις ενάντια στα συμφέροντα, ξαναφέρνοντας κοντά μας φίλους και συμπολίτες μας που πικράθηκαν και να εμπνεύσουμε τη νέα γενιά της κοινωνίας μας. Διαπίστωσα την αγωνία του προοδευτικού κόσμου. Αισθάνθηκα το χρέος απέναντι στη παράταξη και στόχος μου είναι όχι να κατακτήσω την εξουσία, αλλά να προσφέρω σε αυτή την παράταξη, μετά την απουσία και την τραγική εξέλιξη με την Φώφη Γεννηματά, που πάλεψε όχι μόνο με την ασθένεια, αλλά και για την παράταξη και άφησε πλεόνασμα ήθους.

Πιστεύω ότι λείπει από τη χώρα ο Σοσιαλδημοκρατικός χώρος και θεωρώ ότι μπορούμε να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς, ώστε να σπάσει αυτός ο διπολισμός της αδράνειας. Να δημιουργήσουμε μια μεγάλη και ισχυρή δημοκρατική προοδευτική παράταξη, με μια αξιόμαχη κυβερνητική πρόταση απέναντι στη συντήρηση, για την Ελλάδα και τους Ελληνες. Δεν επιδιώκω απλά την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, αλλά να προκύψει μια δυναμική για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Βασικοί στόχοι είναι η ενίσχυση της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, η προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, αλλά και η υλοποίηση μιας δίκαιης πράσινης μετάβασης, με ουσιαστική στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την ψηφιακή τους μετατροπή, τη στήριξη του αγρότη, τις ενεργειακές κοινότητες, τις ΑΠΕ, την απελευθέρωση της δημιουργικότητας των νέων.

«Ε.Κ.»: Η φράση σας περί «προοδευτικής διακυβέρνησης» έχει δώσει την αφορμή σε εσωκομματικούς σας αντιπάλους (και όχι μόνο) να λένε ότι ανοίγετε παράθυρο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι απαντάτε; Στο κάτω-κάτω είναι δαιμονοποιημένη μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ. Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021 (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Γιώργος Παπανδρέου: Η ιστορία μας έχει αποδείξει στην πράξη τι σημαίνει προοδευτική διακυβέρνηση. Τόσο ο Ανδρέας Παπανδρέου, όσο και η Φώφη Γεννηματά μιλούσαν πάντα για την προοδευτική διακυβέρνηση. Πρόκειται για το dna της παράταξης και με εντυπωσιάζει η καχυποψία, όσων τουλάχιστον γνωρίζουν την ιστορική διαδρομή της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία και απέτυχε. Στη διάρκεια της διακυβέρνησής του επιδόθηκε σε μία πελατειακή πολιτική και εξέφρασε τον συντηρητισμό απροκάλυπτα, επιλέγοντας, να συγκυβερνήσει με την Ακροδεξιά. Εκανε πράγματα που ουσιαστικά υπονόμευσαν βασικούς θεσμούς, όπως την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Συγκάλυψε τα αίτια της χρεοκοπίας και ανέδειξε τον λαϊκισμό. Εγώ έρχομαι να δώσω άλλες προτάσεις. Θεωρώ ότι θα πρέπει να αναδείξουμε τα μεγάλα προτάγματα ως ΚΙΝΑΛ, που διαφέρουν αρκετά και από τις δύο παρατάξεις, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν έχουμε στόχο απλώς να βρούμε κάποιον για να συνεργαστούμε και θεωρώ ότι είναι πολύ πρόωρο να μιλάμε για συνεργασίες και όσοι λένε ότι θα είμαστε δεκανίκι του ενός ή του άλλου πλανώνται πλάνη οικτρά. Εγώ με ειλικρίνεια δε βλέπω σήμερα συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, που τον θεωρώ συντηρητική παράταξη. Ωστόσο, πιστεύω ότι υπάρχουν δυνάμεις μέσα στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, που θα πρέπει να επαναπατρίσουμε.

«Ε.Κ.»: Είναι κάτι που θα είχατε κάνει διαφορετικά την περίοδο που ήσασταν πρωθυπουργός; Εχετε διδάγματα να αντλήσετε από την περίοδο εκείνη σε περίπτωση που κληθείτε ξανά να κυβερνήσετε;

Γιώργος Παπανδρέου: Βλέποντας με την απόσταση του χρόνου ασφαλώς κάποια πράγματα θα τα έκανα διαφορετικά και πρωτίστως, παρά τα όποια ασφυκτικά χρονικά περιθώρια εκείνης της περιόδου, λόγω και της δίνης των εξελίξεων, θα μεριμνούσα για την όσο το δυνατόν πλήρη ενημέρωση των πολιτών. Ομως ξέρω τι δεν θα έκανα διαφορετικά. Και αυτό αφορά τις δύσκολες αποφάσεις που καλείται ένας ηγέτης να πάρει όταν η χώρα του κινδυνεύει. Πάλι θα διάλεγα να αποφύγω με κάθε τρόπο τη χρεοκοπία της Ελλάδας, την έξοδο από την Ευρωζώνη, την καταστροφή όλων αυτών για τα οποία κοπιάσαμε τις προηγούμενες δεκαετίες. Αν χρεοκοπούσαμε θα φεύγαμε από το ευρώ με τεράστιες επιπτώσεις στην Οικονομία, αλλά και στην εθνική μας προστασία και την άμυνά μας.

Το 2010 δεν υπήρχαν άλλες επιλογές και αυτό επιβεβαιώθηκε από τις επόμενες κυβερνήσεις και την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που επέρριψε τις ευθύνες του δημοσιονομικού εκτροχιασμού μέχρι το 2009 στην πολιτική της ΝΔ.

Επιλέξαμε μια πορεία που μας κράτησε στο ευρώ. Οι Ευρωπαίοι έκαναν πολλά λάθη, όμως, αν υπήρχε συναίνεση των άλλων κομμάτων δε θα είχαμε τρία μνημόνια.

«Ε.Κ.»: Για επιλογές συνεργατών που είχατε κατά το παρελθόν έχετε πλέον μετανιώσει, κρίνοντας από την πορεία που ακολούθησαν μετά τη δική σας συνεργασία;

Γιώργος Παπανδρέου: Δεν κρίνω εγώ, κρίνει ο λαός τα έργα και τις ημέρες καθενός και, όπως πολύ σοφά λέει: «τα ύστερα τιμούν τα πρώτα». Είναι απορίας άξιον πάντως, πώς κάποιοι -πέρα από το πλαίσιο της πολιτικής- συνεργάζονται με εκείνους, που όχι μόνον μας καθύβριζαν, αλλά και είχαν επιτεθεί με βία εναντίον στελεχών της παράταξής μας, που σήκωσε το βάρος της κρίσης την οποία άλλοι προκάλεσαν. Ωστόσο, έδωσα και θα συνεχίσω να δίνω ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους και σε αξιόλογα στελέχη, πιστεύοντας στην αξιοκρατία και στην ανανέωση.

«Ε.Κ.»: Ψήφος ομογενών. Σε περίπτωση που ο Γιώργος Παπανδρέου ξαναγίνει πρωθυπουργός τι προτίθεται να κάνει με το θέμα αυτό; Θα προχωρήσει στην άρση των γνωστών περιορισμών που εμποδίζουν τους περισσότερους ομογενείς από το να ψηφίζουν ή θα τους αφήσει όπως είναι;

Γιώργος Παπανδρέου: Διαχρονικά αναγνωρίζαμε την επιπρόσθετη αξία που προσδίδει στο Εθνος ο Ελληνισμός της Διασποράς. Από το 1981 οι κυβερνήσεις μας φρόντισαν να δημιουργήσουν θεσμούς ώστε να υπηρετηθεί η ανάπτυξη της σχέσης μεταξύ εξωελλαδικού Ελληνισμού και εθνικού Κέντρου με πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και οικονομικές γέφυρες της Ελλάδας με τις χώρες διαμονής των αποδήμων. Εμείς οραματιζόμαστε το μέλλον όλων των Ελλήνων και ενισχύουμε την αδιαμεσολάβητη σχέση μεταξύ της Πολιτείας και των Ομογενών/ Ελλήνων του Εξωτερικού.

Τελευταία, στο όνομα της συναίνεσης και της ενότητας του Απόδημου, παρά τη διακηρυγμένη θέση μας, ψηφίσαμε τον νόμο για την διευκόλυνση της ψήφου. Η θέση μας είναι να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους όλοι οι Ελληνες που είναι εγγεγραμμένοι στα ελληνικά δημοτολόγια, χωρίς όρους και θα υλοποιήσουμε τη δέσμευσή μας όταν αναλάβουμε τη διακυβέρνηση.

«Ε.Κ.»: Το μήνυμά σας προς τους ομογενείς ποιο είναι;

Γιώργος Παπανδρέου: Γνωρίζετε την ευαισθησία μου, καθώς έζησα στην ξενιτιά τα πρώτα χρόνια της ζωής μου και διαμορφώθηκα στο πνεύμα της Ομογένειας. Και τώρα όμως, που γυρίζω τον Κόσμο και έρχομαι σε επαφή με όλες τις Κοινότητες των Ελλήνων, από την τιμητική θέση του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανος που οι Ελληνες προοδεύουν και εκτός των τειχών και γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές για τα εθνικά μας θέματα, συμβάλλοντας επιπλέον στην ανάπτυξη της πατρίδας. Ο Ελληνισμός της Διασποράς είναι εθνική δύναμη. Οι Ελληνες όπου κι αν ζούμε, να κρατήσουμε τα ιδανικά και τις αξίες της πατρίδας στις καρδιές μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. «Προσέρχομαι στη σημερινή συζήτηση θεωρώντας την τραγωδία των Τεμπών ένα ζήτημα πολύ μεγαλύτερο από απλή αφορμή για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ