x
 

Πολιτισμός

Ο κ. Τάδε

Μην παρασύρεστε από την αοριστία της λέξης. Δεν πρόκειται περί του κ. Χ, ο οποίος είναι άγνωστος. Δεν ομιλώ δηλαδή περί ενός οιουδήποτε κυρίου. Σας αναφέρω κάποιον που τον ξέρετε όλοι παραπάνω από καλά: Τον κ. Τάδε!

Αυτόν που ανακοίνωσε το κοινότατο αστικό ονοματάκι του, με τόνο ισχυρής αυτοπεποίθησης, και που καλύπτει την απόλυτη ασημότητά του πίσω από την πονηρή και ακαθόριστη νεοελληνική απειλή, η οποία παίρνει πολύ νερό:

– Βρε, ξέρεις ποιος είμαι εγώ;

Δεν είναι κανείς. Αλλά μη νομίζετε ότι θέλει να σας εξαπατήσει. Πιστεύει και ο ίδιος ότι είναι ¨κάτι¨, ότι πρέπει να αποτελεί εξαίρεση και ότι δεν είναι δυνατόν να ανεχθεί την ισοπέδωση με τους άλλους και την καταβύθιση της ανύπαρκτης προσωπικότητάς του μέσα στον ωκεανό του απρόσωπου πλήθους!

Χθες κιόλας έτρεξε στο μπακάλη* κι ζήτησε να κουβαλήσει το μισό μπακάλικο στο σπίτι του, για να έχει αυτός εκείνο που πιθανόν να μη βρίσκουν αύριο οι άλλοι!..

Ο πόλεμος μαίνεται στην Ευρώπη, θάλασσες έκλεισαν. Οι δυσκολίες στις μεταφορές είναι δεδομένες. Αυτουνού ο νους πήγε αμέσως στο στομάχι του! Μπορεί να λείψει το Α ή το Β είδος; Εκείνος όμως πρέπει να το τρώει! Μα θα το στερηθεί ο κόσμος; Σύμφωνοι. Του είναι παντελώς αδιάφορο!

Αυτός ο κ. Τάδε, ο πιστεύων ακραδάντως ότι είναι ευφυέστερος πάντων, και του αξίζει να αποτελεί την εξαίρεση και να είναι στη ζωή προνομιούχος, δεν εννοεί να υποστεί καμία απολύτως ταλαιπωρία! Σας το λέει θρασύτατα και μόνος του:

– Δεν πα να καεί όλος ο κόσμος, εμένα να μη μου λείψει τίποτα!

Μπροστά στη δική του βολή, η οποία έχει ανάγκη από όλες τις ανέσεις, η μηδαμινότητας της Ευρώπης φυσικά δεν λογαριάζεται!.. Γι’ αυτό και έσπευσε στο μπακάλη να προμηθευτεί το κομφόρ της γεύσης σε μεγάλο στοκ!

Αλλά, δυστυχώς, τον πρόλαβαν τα μέτρα της αγορανομίας…

Φώναξε, λύσσαξε, έφριξε, έγινε παντζάρι από το κακό του, αλλά δεν κατόρθωσε τίποτα…

– Μα ούτε σε μένα βρε αδερφέ;

– Ούτε σε σας κύριε Τάδε!

Βγήκε από το μπακάλικο με την αγανάκτηση στα χείλια.

– Καλημέρα, Ορέστη.

– Ασε με και εσύ πρωί-πρωί!

– Γιατί;

– Μα είναι κατάσταση αυτή, κύριε; Πήγα να κάνω μερικές προμήθειες και δεν μπορώ! Η Αγορανομία έλαβε λέει μέτρα!.. Δεν τα καταλαβαίνω αυτά τα πράματα! Οποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε! Ετσι δεν είναι; Επειτα, για ορισμένους ανθρώπους θα έπρεπε να γίνεται μια εξαίρεση βρε αδερφέ!

– Δίκιο έχεις Ορέστη. Εγώ απορώ μάλιστα πως δεν σε ανέφεραν ειδικά στη διαταγή.

– Ποια διαταγή;

– … της Αγορανομίας. Επρεπε να πούνε ότι «εξαιρείται ο κ. Τάδε»!…

* Σ.σ.: βρισκόμαστε στα μέσα του 1940 με τον πόλεμο να μαίνεται σε όλη την Ευρώπη.

(βασισμένο σε χρονογράφημα της εφημερίδας «Εθνος»)

FB: Σιταράς Θωμάς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Το νέο βιβλίο της Μανίνας Ζουμπουλάκη πρωτοτυπεί όπως και τα άλλα και διαβάζεται απνευστί ακόμη και από άνδρες που θέλουν να κατανοήσουν το έτερον ήμισυ τους.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ